Ingredientai:
kukuliukams:
- 500 g maltos kalakutienos;
- 2 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
- 1 didelis kiaušinis;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 skiltelės česnako, sutrintos;
- 3–4 valg. šaukšt. vandens;
- didelis žiupsnis malto kumino;
- didelis žiupsnis maltos kalendros;
- didelis žiupsnis aitriųjų paprikų dribsnių arba kajeno pipirų;
- 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų, paskrudintų sausoje keptuvėje ir atvėsintų;
- alyvuogių aliejaus.
avinžirniams:
- 1 skardinė konservuotų avinžirnių, nusunktų;
- saujelė žaliųjų alyvuogių be kauliukų;
- 1 mažas raudonasis svogūnas, smulkiai supjaustytas (galima ir nedėti);
- sauja šviežių petražolių, smulkiai sukapotų;
- 1–2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 skiltelė česnako, sutrinta;
- didelis žiupsnis druskos;
- žiupsnelis kajeno pipirų;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Sudėkite visus kukuliukams reikalingus ingredientus į didelį dubenį, išmaišykite, o tada išminkykite rankomis – turite gauti vientisą, gana drėgną masę. Suformuokite iš jos nedidelius kukuliukus ir sudėliokite juos į plačią lėkštę, pateptą aliejumi. Dėkite ją pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Plačią skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus ir apkepinkite kukuliukus, kad apskrustų iš visų pusių. Vartykite atsargiai, nes kukuliukai bus trapūs. Jei keptuvė nedidelė, kepinkite dalimis, svarbu jos neperkrauti – kukuliukai turi apkepti, o ne troškintis.
4. Apkepintus kukuliukus sudėkite į paruoštą kepimo skardą ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–15 min. priklausomai nuo kukuliukų dydžio. Tiesiog išimkite vieną, perpjaukite pusiau ir patikrinkite.
5. Kol kukuliukai kepa, paruoškite avinžirnius. Sudėkite viską, išskyrus aliejų ir petražoles į vidutinį dubenį, išmaišykite. O tada bulvių grūstuve ar didele šakute šiek tiek pagrūskite avinžirnius, košės pagaminti nereikia, tačiau šiek tiek pagrūsti – taip. Galiausiai pabarstykite avinžirnius petražolėmis, pašlakstykite trupučiu aliejaus ir tiekite su jau iškeptais kukuliukais. Šalia galite paruošti ir lengvų žalėsių salotų.