Spalio mėnesį pasirinkome obuolių pyragus. Turbūt jūsų nenustebinsime pasakiusios, kad ruduo – tai obuolių (ir jų pyragų!) metas; tad tikime visa širdimi, kad šie 3 receptai padės nuspalvoti kiek apniukusį paskutinį rudens mėnesį. Visi jie mūsų išmėginti, skanūs, greiti ir tokie skirtingi – tad kiekvienas skaitytojas ras savo mėgstamiausią.
Skanaus! O mes jau nekantriai laukiam, kokį iššūkį Lina mums mes lapkričio mėnesį.
Sluoksniuotas obuolių pyragas
Ingredientai:
- 3 kiaušiniai;
- 50 g cukraus;
- 100 g miltų;
- 15 g kepimo miltelių;
- 130 ml pieno;
- 30 g lengvai sūdyto sviesto;
- 1 kg skanių obuolių;
- sviesto ir cukraus kepimo formai paruošti.
Gaminimas:
1. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Kol ruošiate tešlą, palikite ją šaldytuve.
2. Iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į jį pieną – taip sviestas greičiau atvės. Supilkite mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
5. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas. Supjaustykite plonomis skiltelėmis – aš tai dariau su pjaustykle (mandolina), bet galima pjaustyti virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu. Mano skiltelės buvo 2 mm storio.
6. Po truputį sudėkite pjaustytus obuolius į tešlą ir atsargiai išmaišykite. Svarbu, kad skiltelės atsiskirtų ir kiekviena pasidengtų tešla, bet nesulūžtų.
7. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 70 min., kol viršus gražiai apskrus. Patikrinkite pyrago centrą mediniu pagaliuku ar peiliu.
8. Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti ir išimkite iš formos. Jei paliksite atvėsti kepimo formoje, karamelė sustings ir pyragas prikibs prie kraštų.
Patarimai:
- kepimo formą pabarsčiau cukrumi, tad pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje.
- galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė (tai ypač aktualu, jei didinate kiekius ir kepate visą skardą – o aš taip būtinai darysiu kitą kartą). Ir dar galvoju, kad šis pyragas būtų labai geras sūdytos karamelės draugas.
- Dar galima rūgštesnius obuolius pamaišyti su kriaušėmis. Vien iš kriaušių kepti tokio pyrago nesiūlau – bus labai saldu.
- skiltelių storis: kaip jau minėjau, pjausčiau obuolius 2mm storio skiltelėmis. Obuoliai visiškai perkepė. Kitąkart pabandysiu pjaustyti storiau, kad obuolys išsaugotų tvirtesnę ir traškesnę struktūrą, tuomet ir sluoksneliai bus dar ryškesni. Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.
- kepimo milteliai: jų atrodo baisiai daug, bet jie reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų. Kepimo milteliai būna skirtingo stiprumo, čia jų reikia tiek, kiek paprastai rekomenduojama 500 g miltų (tokia informacija būna nurodyta ant pakuotės).
Švediškas obuolių pyragas
Ingredientai:
- 4 obuoliai;
- 1 valg. šaukšt. migdolų sviesto (nebūtina, keiskite cinamonu ir kardamonu);
- 100 g sviesto;
- 100 ml plakamosios grietinėlės;
- 50 ml vandens;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės esencijos;
- 3 kiaušiniai (M dydžio);
- 150 ml cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 100 ml maltų migdolų;
- 350 ml kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaušt. perlinio cukraus (nebūtina).
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu.
2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir 2/3 jų sumaišykite su migdolų sviestu.
3. Puode ant mažos kaitros išlydykite sviestą, supilkite pieną ir vanilės esensiją.
4. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki purios balsvos masės. Po truputį pilkite sviesto ir pieno masę ir gerai išmaišykite. Suberkite kepimo miltelius, maltus migdolus ir kvietinius miltus. Gerai išmaišykite.
5. Į formą dėkite obuolius su riešutų sviestu, supilkite tešlą ir ant viršaus išdėliokite likusius obuolius. Kepkite orkaitės apatinėje dalyje apie 45 minutes, kol pyragas gražiai pakils ir parus.
6. Apibarstykite perliniu cukrumi ir tiekite su vaniliniais ledais ar kremu. Ar tiesiog užsipilkite plakamosios grietinėlės.
Trupininis pyragas su maskarpone ir obuoliais
Ingredientai:
pagrindui:
- 150 g sviesto;
- 90 g miltų;
- 100 g rupių kvietinių miltų;
- 90 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 150 g rupiai maltų lazdyno riešutų.
įdarui:
- 250 g maskarponės;
- 180 g varškės;
- 2 kiaušiniai;
- 1/4 st. cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 3–4 obuoliai;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
2. Pirštais trinkite sviestą su abiejų rūšių miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir riešutais, kol masė taps panaši į trupinius.
3. 20 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite 2/3 trupinių, šiek tiek paslėkite. Kepkite 10 minučių.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą. Vidutiniame dubenyje maskarponę sumaišykite su varške, kiaušiniais, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Man tai patogiausia daryti maisto smulkintuvu – taip įdaras tampa itin kreminės konsistencijos.
5. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
6. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės masę, ant viršaus suberkite obuolius. Apibarstykite likusiais trupiniais, kiek paspauskite ir kepkite 30–40 minučių, kol viršus paskrus.
7. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Tiekite šaltą arba kambario temperatūros – vieną, su ledais ar plakta grietinėle.
Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.
Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook“.