Čia – vienas mano mėgstamiausių receptų. Rudeniškai ryškūs maltinukai yra intensyvaus skonio, malonios tekstūros. Beje, jei nesinori ruošti suvožtinių, šiuos paplotėlius galite patiekti ir vienus su salotomis bei mėgstamais padažais.
Ingredientai:
paplotėliams:
- 1/4 st. bolivinių balandų (kynvos) kruopų;
- 1/2 st. vandens;
- žiupsnis pankolio sėklų;
- 1/2 burokėlio;
- 1 morka;
- 1/2 svogūno;
- 1/2 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio;
- 1/2 arbat. šaukšt. prieskoninių žolelių mišinio;
- žiupsnis rūkytos aitriosios paprikos;
- 1 valg. šaukšt. krakmolo;
- 2 valg. šaukšt. smulkių avižų dribsnių;
- 3/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/4 arbat. šaukšt. pipirų;
- aliejaus.
padažui:
- 4 valg. šaukšt. majonezo;
- 2 valg. šaukšt. ajvar;
- 1/4 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų pastos.
patiekimui:
- 1 saldžioji paprika;
- 2 pomidorai;
- 1 svogūnas;
- 2 saujos gražgarstės;
- 4 bandelės.
Gaminimas:
Paplotėliai:
1. Bolivinių balandų kruopas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti riešutais. Supilkite vandenį ir pankolio sėklas. Uždengę virkite ant silpnos ugnies apie 5–7 minutes. Palikite uždengtame puode, kad išbrinktų.
2. Iš daržovių išspauskite sultis. Jas išgerkite (jei sultys burokėlių – leiskite pastovėti) ir pamatuokite 1 stiklinę išspaudų.
3. Svogūną smulkiai sukapokite ir pakepinkite aliejuje. Kai jis ims minkštėti, suberkite prieskonius ir pakepinkite dar keletą minučių.
4. Visas daržoves ir bolivinių balandų kruopas suberkite į didelį dubenį. Suberkite krakmolą ir iki smulkių miltų sumaltus avižų dribsnius (malkite kavamale arba virtuvės kombainu). Įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Pamėginkite suformuoti maltinuką – jei masė pernelyg biri, įberkite dar šiek tiek krakmolo ar avižų miltų. Paragaukite, ar netrūksta druskos bei prieskonių.
5. Kepkite iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje maždaug po 5 minutes.
Padažas:
6. Sumaišykite visus jam skirtus ingredientus. Jei masė per tiršta, šiek tiek praskieskite ją vandeniu.
Surinkimas:
7. Nepjaustytas paprikas pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir nulupkite žievelę. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, svogūnus – žiedais.
8. Sausoje keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite pusiau perpjautą bandelę. Ant viršaus dėkite gražgarstės, tada paplotėlį. Patepkite padažu, uždėkite gabalėlį kepintos paprikos, riekelę pomidoro, kelis svogūno žiedus. Užvožkite antra bandelės puse ir valgykite, kol karšta.
Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.
Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook“.