„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Miško žvėrių“ receptas: drėgnas ir gardus šokoladinis cukinijų keksas

Mūsų namuose vasaros pabaiga kelia vis tuos pačius klausimus: „Ar bus šiltas ruduo ir dar spėsime nulėkti iki jūros?“, „Ar šįmet virsime obuolienę ir slėgsime obuolių sūrį?“ Ir, svarbiausia, „Ką daryti su cukinijomis?“.
Šokoladinis cukinijų keksas
Šokoladinis cukinijų keksas / Miskozverys.lt nuotr.

Kai pirmadienį bendradarbius pavaišinau šiuo pyragu, supratau, kad tas pastarasis ne tik mūsų šeimą verčia sukti galvą. Beje, cukinijos kepiny sutirpsta ir pyragą palieka drėgną ir itin gardų. Tad jei dar įtariai žvelgiate į saldumynus su daržovėmis, šis receptas gali būti būtent tas, kuris leis peržengt abejones plačiu žingsniu.

Šokoladinis cukinijų keksas

Ingredientai:

  • 240 g miltų;
  • 60 g nesaldintos kakavos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. tirpios kavos;
  • 115 g sviesto;
  • 120 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 3 kiaušiniai;
  • 350 g cukinijos;
  • 150 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (naudokite 24 cm skersmens apvalią formą arba 20 cm kraštinės kvadratinę formą) išklokite kepimo popieriumi.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.

3. Tirpią kavą užpilkite 3 šaukštais karšto vandens ir išmaišykite. Virtuviniu plaktuvu plakite sviestą su cukrumi iki purumo. Dalimis nuolat plakdami įmaišykite vanilę, kavą, kiaušinius.

4. Dideliame dubenyje burokine tarka sutarkuokite cukiniją. Šokoladą sukapokite nedideliais gabalėliais ir taip pat suberkite į dubenį. Suberkite apie ⅓ miltų mišinio ir maišykite, kol cukinija pasidengs miltais – ji neturėtų sulipti į didesnius gumulus.

5. Likusį miltų mišinį suberkite į sviesto ir kiaušinių plakinį. Maišykite tik tol, kol masė taps vientisa. Palengva įmaišykite cukiniją.

6. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite. Kepkite 40–50 minučių, kol į pyrago vidų įsmeigtas medinis pagaliukas išlįs švarus.

7. Ištraukę pyragą iš orkaitės, peiliu apveskite jo pakraščius, kad atkabintumėte nuo sienelių. Atvėsinkite formoje.

8. Prieš tiekdami galite apibarstyti cukraus pudra.

Pastaba: Jei cukinija peraugusi ir jos žievė kieta – ją nulupkite. Jei naudojate jauną cukiniją, jos lupti nereikia.

Miskozverys.lt nuotr./Šokoladinis cukinijų keksas
Miskozverys.lt nuotr./Šokoladinis cukinijų keksas

Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.

Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs