Tačiau galvoje vis kirbėjo noras įprastus grietinėlės sūrio pyragus kiek paįvairinti. O jei, prapjovę pyragą, bičiuliai jame netikėtai rastų gardų ir gaivų įdarą? Ši mintis užkabino, ir po keleto eksperimentų atradau šį pyragą – dailų, kvapnų, itin jaukų.
Ingredientai:
pagrindui:
- 160 g sausainių;
- žiupsnis drukos;
- 50 g sviesto.
įdarui:
- 3 obuoliai;
- 1/4 stiklinės rudojo cukraus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1/4 arbat. šaukšt. imbiero;
- 1/4 arbat. šaukšt. gvazdikėlių;
- žiupsnis muskato;
- 1 valg. šaukšt. miltų;
- 1 valg. šaukšt. vandens.
papuošimui:
- 30 g sausainių;
- sūdytos karamelės*.
kremui:
- 6 g želatinos;
- 360 ml plakamosios grietinėlės;
- 150 ml sūdytos karamelės*;
- 250 g grietinėlės sūrio;
- 250 g maskarponės;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
Pagrindas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. 20 cm atsegamą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sausainius sumalkite iki trupinių, suberkite druską.
3. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į trupinius. Gerai išmaišykite – masė turi priminti šlapią smėlį.
4. Trupinius tolygiai paskirstykite kepimo formoje, paspauskite ir kepkite 10–15 minučių. Pagrindas turi vos parusti. Atvėsinkite ant grotelių.
Įdaras:
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
2. Nedideliame prikaistuvyje ant silpnos ugnies kaitinkite obuolius, cukrų, citrinos sultis ir prieskonius, kol išsiskirs sultys, o obuoliai suminkštės (man tai truko apie 10–15 minučių).
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus ir vandenį. Įmaišykite šį mišinį į obuolius ir pakaitinkite dar 5–10 minučių, kol sultys sutirštės.
4. Leiskite įdarui visiškai atvėsti.
Kremas:
1. Želatiną sumaišykite su 60 ml grietinėlės ir leiskite išbrinkti.
2. Kitame dubenyje plakite likusią grietinėlę iki minkštų putų (kiek tvirtesnių nei gaminant musus).
3. Kitame dubenyje išplakite sūdytą karamelę, grietinėlės sūrį, maskarponę ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
4. Atsargiai įmaišykite grietinėlę
5. Želatiną ištirpinkite. Į ją įdėkite keletą šaukštų grietinėlės masės, kad suvienodintumėte temperatūrą. Įmaišykite į likusį kremą.
Surinkimas:
1. Ant atvėsusio pagrindo supilkite kiek daugiau nei pusę kremo.
2. Kreme padarykite įdubimą, sudėkite obuolių įdarą ir išlyginkite.
3. Supilkite likusį kremą. Išlyginkite. Dekoruokite sūdyta karamele ir trupintais sausainiais.
4. Tortą palikite šaldytuve bent keletui valandų arba pernakt.
Pastaba: Sūdytą karamelę gaminu pagal šį receptą, tik vaisių tyres keičiu riebia grietinėle ir kaitinu iki 104°C. Taip pat galite naudoti pašildytą ir kiek pienu praskiestą karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną.
Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.
Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook“