„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Miško žvėrių“ receptas: karameliniai riešutiniai kvadratėliai

Pirmos rugsėjo savaitės su savimi atsineša visa šūsnį naujovių – netikėtai atsliūkinusį rudenį, su pilnais krepšiais istorijų iš atostogų grįžtančius kolegas, visiškai naujus tvarkaraščius. Po šimts pypkių, pasiilgau to ankstyvo rugsėjo varlinėjimo tarp auditorijų! Kai tekdavo paskaitose užtrukti kiek ilgiau nei įprastai (o kartais – šiaip, kad pertraukos neprailgtų), savo ir kurso draugės skrandžius džiugindavau visokiais skanumynais. Šie pyragėliai – vieni iš mėgstamiausių, kur puikiai dera mažai saldi trapi tešla, aromatingi riešutai bei saldi lipni karamelė.
Karameliniai riešutiniai kvadratėliai
Karameliniai riešutiniai kvadratėliai / Miskozverys.lt nuotr.

Ingredientai:

pagrindui:

  • 150 g minkšto sviesto;
  • 60 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 stiklinės miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.

riešutų sluoksniui:

  • 2 stiklinės žemės riešutų;
  • ½ stiklinės sezamo sėklų;
  • ½ stiklinės saulėgrąžų sėklų;
  • ⅔ stiklinės cukraus;
  • 5 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • žiupsnis druskos;
  • 2 valg. šaukšt. grietinėlės;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės esencijos.

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruoškite pagrindą. Sviestą elektriniu plaktuvu plakite su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus ir druską.

2. Rankomis greitai suminkykite tešlą – svarbu jos neperminkyti! Suformuokite diską, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 1 valandai.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Šiek tiek pakočiokite tešlą ir perkelkite ją į kepimo popieriumi išklotą apvalią 26 cm skersmens formą (arba 23 cm kvadratinę formą). Pirštais spausdami tešlą, ją išlyginkite. Kepkite 30 minučių.

4. Kol pagrindas kepa, paruoškite riešutų sluoksnį. Didelėje keptuvėje atskirai pakepinkite riešutus ir sėklas, kol ims kvepėti. Prikaistuvyje sumaišykite cukrų, sviestą, medų ir druską. Nuolat maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Lėtai supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Įmaišykite vanilę. Galiausiai suberkite riešutus, sėklas ir išmaišykite, kad šie pasidengtų karamele.

5. Paskleiskite riešutų masę ant iškepusio pagrindo ir kiek įmanoma išlyginkite. Kepkite dar 10−20 minučių, kol pyrago viršus ims šiek tiek burbuliuoti.

6. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Labai aštriu peiliu supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Lengviau tai padarysite, kol sausainiai dar šilti.

Miskozverys.lt nuotr. /Karameliniai riešutiniai kvadratėliai
Miskozverys.lt nuotr. /Karameliniai riešutiniai kvadratėliai

Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.

Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle Facebook.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs