Kartais įkvėpimu tampa ir kasdienės popietinės ko nors skanaus paieškos. Apie tėvų mėgstamiausią tradicinį bandelinių gaminį – trapias juosteles – pasakojau praėjusią savaitę. Šiandien dalinuosi kitu kepiniu, kurį gaminti pradėjau paklausiusi tėvų rekomendacijų.
Prieš gerus 10 metų mama su kolegėmis kelissyk per savaitę apsilankydavo kepyklėlėj, kur pirkdavo „Jonį“ – morenginį vyniotinį su mandarinais. Paragavusi išsyk supratau, kodėl jis toks populiarus, tad privalėjau atkartoti namuose.
Keisčiausias atradimas – tai, jog „ypatingasis kremas“, kaip jį įvardindavo mėgėjai, yra paprasčiausia plakta grietinėlė; tačiau brinkstantis morengas ir išsiskiriančios mandarinų sultys jai suteikia daug turtingesnį skonį. Beje, konservuotus mandarinus galite keisti bet kokiais kitais konservuotais vaisiais ar šviežiomis uogomis.
Morenginis plokštainis su mandarinais
Ingredientai:
- 130 g kiaušinių baltymų;
- 120 g cukraus;
- 100 g cukraus pudros;
- 40 g miltų;
- 120 g žemės riešutų.
pertepimui:
- 350 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 2 valg. šaukšt. cukraus
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 indelis konservuotų mandarinų.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C laipsnių temperatūros.
2. Riešutus suberkite ant kepimo skardos ir pakepinkite orkaitėje 5-7 minutes, kol švelniai parus. Palaukite, kol atvės, suberkite į maisto trintuvą ir šiek tiek pasmulkinkite. Nemalkite iki miltų – plokštainyje turite jausti riešutų gabaliukus.
3. Baltymus supilkite į plakiklio indą ir pradėkite plakti. Kai jie suputos, pamažu suberkite visą cukrų ir plakite, kol baltymai taps standūs.
4. Kitame inde sumaišykite cukraus pudrą, miltus ir riešutus. Atsargiai įmaišykite sausus produktus į baltymus.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C laipsnių temperatūros.
6. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Morengo masę paskirstykite skardoje ir išlyginkite. Kepkite 10 minučių, tada sumažinkite kaitrą iki 160 C ir kepkite dar 5-10 minučių.
7. Iškeptą lakštą išimkite iš orkaitės ir perpjaukite skersai į tris lygias dalis. Palikite atvėsti.
8. Lakštams atvėsus, išplakite grietinėlę su cukrumi bei vanilės ekstraktu iki standumo. Mandarinus nuvarvinkite.
9. Sluoksniuokite plokštainį: dėkite lakštą morengo, sudėkite apie pusę grietinėlės, suberkite pusę mandarinų. Dėkite antrą morengo lakštą, likusią grietinėlę bei likusius mandarinus. Galiausiai uždenkite paskutiniu morengo lakštu. Plokštainį įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve pernakt.
10. Prieš tiekdami apibarstykite cukraus pudra.
Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.
Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook“