„Miško žvėrių“ receptas: pomidorų pyragas

Mano vaikai vis dar labai mėgsta ir skaito Evelinos Daciūtės knygą „Laimė yra lapė“. Ten laimė yra oranžinės spalvos. Kiekvieną vakarą skaitydama knygą pagalvoju, kad mano laimė tikriausia yra raudona, bent jau maisto srityje. Kažkada galvojau apie spalvas ir supratau, kad mėgstamiausi mano dalykai yra būtent raudoni: braškės, pomidorai, arbūzai, raudonasis vynas, jautienos kepsnys. Dar ir vyšnias bei avietes prie raudonų priskirti galima. Esu tikra, kad dar ne visus gerus raudonus dalykus surašiau...
Pomidorų pyragas
Pomidorų pyragas / Miskozverys.lt nuotr.

Gaila, kad mano taip mėgstamų pomidorų sezonas jau eina į pabaigą, bet dar suspėsite išsikepti pomidorų pyragą.

Yra begalės šio pyrago versijų, aš savo receptą parsivežiau iš Prancūzijos ir nuo jo prasidėjo mano meilė prancūziškai virtuvei. Pyragas nesudėtingas, greitai paruošiamas ir labai skanus. Visuomet kepu dvigubą normą!

Ingredientai (6 porcijoms):

tešlai (čia tinka ir pirktinė bemielė sluoksniuota tešla):

  • 250 g kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 125 g šalto sviesto;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 50 ml šalto vandens.

įdarui:

  • 2 valg. šaukšt. garstyčių;
  • 150 g fermentinio sūrio;
  • 4 dideli pomidorai;
  • 1 valg. šaukšt. Provanso prieskoninių žolelių mišinio;
  • druskos;
  • pipirų;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Miltus persijokite ir suberkite ant lentelės. Miltų kalnelio viduryje padarykite „šulinėlį“ ir į jį suberkite kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinio trynį, druską ir vandenį.

2. Viską sumaišykite ir greitai išminkykite. Svarbu dirbti greitai ir kuo mažiau liestis prie tešlos. Tešla neturi būti labai elastinga ir vienalytė, svarbu, kad nebeliktų didelių sviesto gabalų ir visi ingredientai sušoktų į gabalą.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros.

4. Tešlą iškočiokite ir išklokite ja 22–24 cm skersmens kepimo formos dugną. Subadykite tešlą šakute.

5. Patepkite tešlą garstyčiomis, ant jų išdėliokite plonai supjaustytą sūrį. Ant sūrio išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus.

6. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska, pipirais bei Provanso žolelėmis.

7. Kepkite apatinėje orkaitės lentynoje apie 30 minučių, kol tešla iškeps, o pomidorai gražiai apskrus.

8. Valgykite pyragą, kol jis šiltas, arba išsikepkite iš anksto ir pašildykite prieš valgant.

Miskozverys.lt nuotr./Pomidorų pyragas
Miskozverys.lt nuotr./Pomidorų pyragas

Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.

Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle Facebook

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų