„Miško žvėrių“ receptas savaitgaliui: žiedinių kopūstų karis

„Ruduo – vienas iš keturių mėgstamiausių mano metų laikų“, – sakau. Ir tai visiška tiesa. Tokį apniukusį lietingą vėsų rudenį norisi pasilikti šiltuose namuose – kaip jokiu kitu metu. Būtent rudenį į virtuvę grįžta šiek tiek aštrumo, šiek tiek šiltesnių kraštų pažadų. Šį vegetarišką karį įkvėpė Meera Sodha knyga „Made in India“, ir tai yra mano pirmojo snieguoto vakaro vakarienė.
Žiedinių kopūstų karis
Žiedinių kopūstų karis / Miskozverys.lt nuotr.

Ingredientai:

  • 5 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 1 žalia aitrioji paprika;
  • druskos;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 2 svogūnai;
  • 1 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
  • 1 1/2 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
  • 1 1/4 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1/2 arbat. šaukšt. maltos aitriosios paprikos;
  • 1 žiedinis kopūstas (apie 700 g);
  • 400 ml kokosų pieno;
  • 120 g anakardžių riešutų;
  • 180 ml šaldytų žirnelių ir morkų mišinio;
  • 1/2 arbat. šaukšt. garam masala;
  • šviežios kalendros;
  • 1 citrina.

Gaminimas:

1. Imbierą nulupkite. Jį, česnaką ir žalią aitriąją papriką sukapokite (jei norite aštresnio troškinio, palikite sėklytes). Suberkite visus tris ingredientus į grūstuvėlę, įberkite žiupsnį druskos ir trinkite, kol gausite vientisą pastą.

2. Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite. Didelėje keptuvėje su dangčiu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol jie taps auksiniai ir ims vos ruduoti. Sudėkite imbiero, česnako ir aitriosios paprikos pastą. Nuolat maišydami kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite pomidorų pastą, maltą kalendrą, kuminą, maltą aitriąją papriką ir 1 1/4 arbat. šaukšt. druskos. Gerai išmaišykite.

3. Žiedinį kopūstą sulaužykite žiedynais. Suberkite juos į keptuvę ir išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų prieskoniais. Supilkite kokosų pieną ir užvirkite. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite 10–12 minučių.

4. Kol žiedinis kopūstas troškinasi, pakepinkite anakardžius sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti. Palikite atvėsti.

5. Kai žiedinis kopūstas bus minkštas, suberkite žirnelių ir morkų mišinį bei garam masalą. Išmaišykite ir kaitinkite dar 4–5 minutes. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite prieskoniais, druska ar kokosų pienu.

6. Prieš pat tiekdami apibarstykite karį kepintais riešutais, sukapota kalendra bei įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Tiekite su basmati ryžiais.

Miskozverys.lt nuotr./Žiedinių kopūstų karis
Miskozverys.lt nuotr./Žiedinių kopūstų karis

Miško žvėrys – tai Astos, Julės ir Linos nuotykiai nuo kebabų iki prancūzų konditerijos meno. Patyrimai ir atradimai virtuvėje, pasakojimai apie prisvilusius blynus ir kačiukų vaizdo įrašai, nuo kurių nepavyksta atplėšti akių – į tinklaraštį jos sudeda visa tai, kuo norisi (nors ir ne visada patogu) dalytis.

Tinklaraščio paskyra socialiniame tinkle „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų