Ingredientai:
- 800–900 g kvietinių miltų (dalis jų gali būti viso grūdo arba 200–300 g kvietinių galite keisti speltos miltais);
- 300 ml pieno;
- 500 g bulvių;
- 30 g šviežių mielių;
- 2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros (plius dar 1, jei aptepsite viršų);
- 50 g tirpinto sviesto;
- 80 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia išvirkite bulves, nusunkite jas ir gerai sutrinkite (rankiniu grūstuvu, o ne elektriniu trintuvu). Tinka ir iš vakaro virtos bulvės, tačiau bulvių košė su sviestu ir pienu – ne.
2. Puode pašildykite pieną, perpilkite jį į didelį dubenį, sudėkite trintas bulves, gerai išmaišykite. Atskirame nedideliame dubenėlyje mieles užpilkite dalimi cukraus, pamaišykite, kol ištirps ir turėsite mielių-cukraus tyrelę, supilkite ją į pieno ir bulvių mišinį, vėl gerai išmaišykite.
3. Į gautą mišinį suberkite maždaug trečdalį miltų, išmaišykite, kad gautumėte labai tirštą košę be jokių sausų miltų plotelių. Viršų gausiai apiberkite miltais, pridenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite kilti šiltai maždaug 1–1,5 val. Tešla turi gerokai pakilti, miltais apibertas viršus suaižėti.
4. Pakilusią masę išmaišykite, pilkite į ją su kiaušiniais paplaktą likusį cukrų bei druską, taip pat lydytą (nekarštą) sviestą. Gerai išmaišykite.
5. Į tešlą po truputį berkite likusius miltus, kol įmanoma, maišykite, o tada pradėkite minkyti. Turite gauti gana minkštą, kiek lipnoką, tačiau vientisą ir paslankią tešlą. Nepriberkite miltų per daug!
6. Vėl padėkite šiltai, kad tešla pakiltų – ji turi beveik padvigubėti.
7. Pakilusią tešlą darsyk perminkykite, o tuomet suformuokite du ovalius ar pailgus kepaliukus ir dėkite juos į miltais pabarstytą skardą. Jei patinka, galite keliais aštraus peilio pjūviais dekoruoti viršų. Apdenkite rankšluosčiu ir dar kartą 20–30 min. pakildinkite šiltoje vietoje.
8. Pakilusius kepaliukus aptepkite šiek tiek paplaktu kiaušiniu (bet galite to ir nedaryti), o tada skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 min., kol viršus bus gerokai rudas.
9. Išimkite iš orkaitės, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite ataušti. Šis ragaišis ilgiau nesusensta, yra drėgnas ir kvapnus. Jis puikiai dera su mėsos ar daržovių paštetais, užtepais, taip pat džemais ir kitais saldžiais priedais.