Moliūgų sėklų aliejus: ką juo gardinti, ar jis tinka kepimui?

Senokai praeityje tie laikai, kai virtuvėje naudojome vos poros rūšių aliejų ir tai dažniausiai ne pačios geriausios kokybės. Dabar aliejų pasirinkimas milžiniškas – nuo klasika tapusio rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių iki spaudžiamo iš skrudintų sezamų ar garstyčių sėklų. Vienas iš itin vertingų aliejų – moliūgų sėklų, ruošiamas pietryčių Austrijoje esančiame Štirijos regione, garsėjančiame savo žaliai oranžiniais moliūgais.
Moliūgų sėklų aliejus
Moliūgų sėklų aliejus / Vida Press nuotr.

Štirijos regionas nuo seno garsėja ne tik kalnais, bet ir čia auginamais ypatingais moliūgais. Labiausiai jie žinomi tuo, kad juose subręsta belukštės sėklos. Iš šių sėklų pagamintas aliejus turi ypatingų savybių ir yra itin vertinamas kaip labai vertingas delikatesas.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, Štirijos regione gaminamas moliūgų aliejus išsiskiria sodria žalia spalva ir ryškiu riešutų skonio aromatu. „Moliūgų sėklų aliejus yra natūralus produktas, pasižymintis ne tik riešutų skoniu ir maloniu aromatu, bet ir sveikatą teigiamai veikiančiomis savybėmis“, – sako V.Juodkazienė.

Maisto ekspertė pabrėžia, kad Štirijos moliūgų sėklų aliejus yra ir labai universalus: jis tiks ir prie pikantiškų, ir netgi prie saldžių patiekalų. Štai tik trejetas pasiūlymų pradžiai:

  • Sriuboms gardinti. Šlakeliu moliūgų sėklų aliejaus galima pagardinti įvairiausias sriubas: sodriai žalias aliejaus šlakelis, kuriuo pagardinsite ryškios oranžinės spalvos triną moliūgų sriubą, ne tik gražiai atrodys lėkštėje, bet ir praturtins patiekalo skonį.
Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba su pagardais
Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba su pagardais
  • Gardus padažas salotoms. Moliūgų sėklų aliejus tinka gardinti įvairias salotas, o ypač pomidorų: pabarstykite pomidorus druska ir purškiamu actu, keliolikai minučių palikite, kad pasimarinuotų. Prieš pat patiekiant ant pomidorų užpilkite moliūgų sėklų aliejaus.
Vida Press nuotr./Salotos, pagardintos aliejumi
Vida Press nuotr./Salotos, pagardintos aliejumi
  • Valgomas net su ledais. Austrijoje žmonės moliūgų aliejų naudoja netgi valgydami desertus: pavyzdžiui, vanilinius ledus. Į dubenėlį su ledais įpilkite nedidelį šaukštelį aliejaus – skamba keistai, tačiau išskirtinis moliūgų aliejaus skonis suteiks ledams nepaprastą skonį, o jeigu norisi traškumo – ledus galima pabarstyti ir kepintomis moliūgų sėklomis.

Per dieną rekomenduojama suvartoti du arbatinius šaukštelius moliūgų sėklų aliejaus.

Anot V.Juodkazienės, moliūgų sėklų aliejus gali būti naudojamas tiek šaltiems, tiek karštiems patiekalams gardinti, tačiau aliejaus kepimui naudoti nerekomenduojama: geriausia aliejumi šlakstyti maistą prieš pat patiekiant. „Aliejų įkaitinus dingsta gerosios jo savybės. O būtent Štirijos moliūgų sėklų aliejus turi jų daugybę, todėl jį vertina visi, besirūpinantys savo sveikata ir grožiu“, – pabrėžia maisto ekspertė.

Tiesa, ji priduria, jog šį aliejų, kaip ir visus maisto produktus reikėtų vartoti su saiku – per dieną žmogui rekomenduojama suvartoti du arbatinius šaukštelius moliūgų sėklų aliejaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų