Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Morkų nauda sveikatai. Kiek jų patartina suvalgyti per savaitę?

Mito, kad morkos gerina regėjimą ir netgi padeda geriau matyti tamsoje, šaknys glūdi dar Antrojo pasaulinio karo metų propagandoje.
Morkos
Morkos / „Shuterstock“ nuotr.

Tuomet britų Karališkosios oro pajėgos sukūrė naujo tipo radaro technologiją, padėjusią pilotams naktimis numušti vokiečių lėktuvus. Tačiau tam, kad ši technologija neiškiltų į viešumą, vyriausybė sumanė visus „pagerėjusio“ pilotų regėjimo nuopelnus suversti morkoms.

Naudojamas daugelyje reklamų šis mitas netruko išpopuliarėti Didžiojoje Britanijoje, o vėliau ir visame pasaulyje. Jis yra ganėtinai gajus dar ir šiandien, vis dėlto neseniai mokslininkai jį paneigė tvirtindami, kad morkos regėjimo negerina. Nepaisant to, ši daržovė, anot tyrėjų, palaiko bendrą akių sveikatą.

Morkose gausu karotinoidų, vitaminų B1, B2, PP, C, pantoteno rūgšties, flavonoidų, eterinio aliejaus ir šių mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies. Todėl morkas valgyti verta ne tik dėl akių. Apie tai, kokiomis dar savybėmis sveikatai pasižymi morkos, rašo tinklalapis healthdigezt.com.

Morkos užkerta kelią vėžiui

Moksliniai tyrimai įrodė, kad morkos mažina riziką susirgti plaučių, krūties ir storosios žarnos vėžiu, tokias morkų savybes lemia jose esantis falkarinolis, kuris neaptinkamas daugiau jokiose kitose daržovėse.

Tiesa, tam, kad net iki 40 proc. sumažėtų vėžio rizika, reikėtų suvalgyti mažiausiai penkias morkas per dieną.

Taip pat skaitykite: Gėrimas, kuris stiprina imunitetą ir mažina vėžio riziką

Išsaugo jaunystę ir odos drėgmę

Jei norite ilgiau išlaikyti jaunatvišką odos išvaizdą ir kiek įmanoma labiau atitolinti raukšlių atsiradimą, taip pat valgykite morkas. Morkose gausu antioksidantų: beta karoteno, vitaminų A, E ir C. Jei norite pagražinti odą, galite gerti morkų sultis arba naudoti jas kaukėms.

Svarbu nepamiršti, kad morkos dažo, suteikia odai oranžinę spalvą, todėl jų kaukėmis geriausia mėgautis vakare, ne ilgiau kaip 5 minutes ir tik kartą per savaitę. Atsižvelgdami į savo odos tipą morkas derinkite su kitomis medžiagomis.

Odą prisodrinsite drėgmės ant veido retkarčiais užsidėję morkų kaukę. Sutarkuokite vieną morką, įberkite šaukštelį krakmolo, įmuškite kiaušinio trynį ir įlašinkite kelis lašus spanguolių sulčių.

Morkos – galingas antiseptikas

Jei susižeidėte ir po ranka neturite jokios priemonės žaizdai dezinfekuoti – ant jos užsidėkite bent morkos griežinėlį. Ši daržovė, anot žolininkų, itin efektyviai apsaugo nuo įvairių infekcijų.

Nuo seno morkų sultimis ir jų tarkiais gydoma nušalusi, nudegusi, vėjo nugairinta oda. Šviežiai sutarkuotų morkų košelę uždėkite ant žaizdos ar nudegusios vietos arba sultimis apiplaukite pažeistą vietą.

Sergsti nuo širdies ligų

Moksliniai tyrimai įrodė, kad morkos taip pat prisideda prie bendros širdies sveikatos. Taip yra dėl šiose daržovėse esančių net kelių rūšių karotenoidų (alfa-karoteno, beta-karoteno ir liuteino). Reguliarus morkų vartojimas taip pat mažina ir cholesterolio lygį jūsų organizme.

Išvalo organizmą

Šiose daržovėse esantis vitaminas A padeda kepenims efektyviau apsivalyti nuo organizme susikaupusių toksinų ir pagerina virškinimą. Tad jei turite problemų dėl užkietėjusių vidurių, sutarkuokite vieną morką, į košelę įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus, sumaišykite. Tyrelę suvalgykite prieš miegą. Jei šitaip norite padėti vaikui, stebėkite, kad daugiau nieko nevalgytų.

Tiesa, daug morkų nepatariama valgyti tiems, kuriuos vargina plonojo žarnyno uždegimai, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos.

Taip pat skaitykite: 3 nagus stiprinančios kaukės su morkomis

Apsaugo nuo insulto

Harvardo universiteto mokslininkai įrodė, kad bent šešias morkas per savaitę suvalgantiems žmonėms yra gerokai mažesnė rizika kada nors ateityje patirti insultą, nei tiems, kurie morkas valgo tik kartą per mėnesį ar dar rečiau.

Ji24. receptai – gaminame iš morkų

Jei susižavėjote morkų privalumais sveikatai, siūlome jas išnaudoti kiek neįprastiems ir netradiciniams patiekalams. Juk iš šių daržovių galite netgi išsikepti gardų pyragą. Siūlome išbandyti šiuo receptus ir savo šeimos narius pradžiuginti originaliais pietumis, vakariene ar gardžiu desertu. Skanaus!

Krosnyje keptos morkos
Receptas: Krosnyje keptos morkos
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Morkos: 1.00 kg
Česnakai: 4.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Persilado prieskoniai 1.00 valg. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, šviežiai maltų)
Paprikos: 8.00 g (pagal skonį, saldžiųjų)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, šviežių)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite būtinai didesniais gabalėliais – mažesni kepami ištyžta.

2. Česnakus nulupkite, sukapokite. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes, irgi sukapokite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.

3. Smulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir imbierus sumaišykite su aliejumi ir apelsino sultimis, suberkite persilado prieskonius. Užpilą bent valandą palaikykite – tegul susimaišo skoniai.

4. Morkas berkite į riebalais saikingai pateptą karščiui atsparų kepimo indą, ant viršaus paskleiskite smulkintų laurų lapelių, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir apšlakstykite paruoštu padažu. Morkas kepkite karštoje krosnyje arba orkaitėje apie 40 min.

5. Tiekite apibarsčiusi smulkintais rozmarinais (juos galite ir paskrudinti sausoje keptuvėje) ir saldžiosiomis paprikomis. Taip keptas morkas skanu valgyti vienas arba kaip garnyrą prie mėsos ir žuvies patiekalų.

Kulinaro patarimas. Morkas galima gardinti ir kitokiais prieskoniais: kmynais, kuminais, kardamonais, ciberžolėmis, kalendromis.

Suskleisti
Trinta morkų sriuba
Receptas: Trinta morkų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 12
Receptas
Ingredientai
Morkos: 5.00 vnt. (šviežios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Grietinėlė: 50.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Varškės sūris: 20.00 g (keli gabalėliai riebaus, papuošimui)
Bazilikai: 10.00 g (4 švieži lapeliai papuošimui)
Kaip gaminti

1. Svogūnus, česnakus ir imbierą nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite karštame svieste.

2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite, suberkite į svogūnų troškinį ir, uždengusi keptuvę dangčiu, kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10 min., iki suminkštės.

3. Į vidutinio dydžio puodą supilkite sultinį, sukrėskite morkų ir svogūnų troškinį ir virkite apie 15 min.

4. Sriubą pagardinkite druska ir pipirais, sutrinkite elektriniu plakikliu, išpilstykite į dubenėlius, krėskite po šaukštą maskarponės, pilkite po truputį grietinėlės.

5. Tiekite su sūrio ir baziliko lapelio smeigtuku.

Suskleisti
Troškintos morkos
Receptas: Troškintos morkos
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 26
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Sviestas: 100.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Migdolai: 50.00 g (saujelė migdolų plokštelių arba kitokių smulkintų riešutų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; džiovintų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį; šviežiai maltų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį; kapotų)
Kaip gaminti

1. Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais.

2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste.

3. Į svogūnų ir česnakų mišinį suberkite čiobrelius, šviežiai maltus pipirus, masę pagal skonį pasūdykite.

4. Į keptuvę su svogūnais sumeskite morkų griežinėlius, suberkite cukrų ir vis pamaišydama troškinkite ant silpnos ugnies apie 20 min.

5. Galiausiai suberkite smulkintus riešutus ir dar kiek pakepinkite.

6. Morkas tiekite karštas, apibarstytas petražolėmis.

7. Galite valgyti vienas ar tiekti kaip garnyrą prie paukštienos patiekalų.  

Suskleisti
Blyneliai su morkomis ir saldžiosiomis paprikomis
Receptas: Blyneliai su morkomis ir saldžiosiomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Cukrus: 40.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžioji)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Aliejus: 7.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Užmaišykite tešlą iš miltų, cukraus, pieno, kiaušinių ir iškepkite blynelius.

2. Sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną, saldžiąją papriką ir viską porą minučių kepkite ant aliejaus keptuvėje.

3. Uždėkite ant blyno įdarą, o ant jo – kitą blyną, vėl dėkite įdaro ir uždenkite kitu nauju blynu ir t. t. Turėtų gautis sluoksniuotas blynelių bokštelis. Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Blynai su morkomis
Receptas: Blynai su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 44
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 240.00 g
Manai: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su žiupsneliu kepimo miltelių.

2. Kiaušinį išplakite su cukrumi ir pienu, suberkite manus ir miltus. Supilkite smulkiai tarkuotos morkos masę. Gerai išmaišykite.

3. Kepkite aliejuje. Pabarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Kotletukai su morkomis ir paprikomis
Receptas: Kotletukai su morkomis ir paprikomis
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 700.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Į maltą kiaulieną įmuškite kiaušinį, įdėkite prieskonių ir pusę pjaustyto svogūno.

2. Morką nuskuskite, sutarkuokite, papriką supjaustykite. Likusią svogūno pusę ir česnako skilteles smulkiai supjaustykite. Daržoves pakepinkite keptuvėje aliejuje, kol suminkštės.

3. Formuokite kotletukus į vidų įdėdamos daržovių. Kepkite orkaitėje arba keptuvėje (vėliau patroškinkite).

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Vištiena su morkomis ir agurkais
Receptas: Vištiena su morkomis ir agurkais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (krūtinėlės filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt.
Medus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite kubeliais ir pakepinkite kartu su česnaku. Truputį pakepinus suberkite šiaudeliais pjaustytas morkas ir troškinkite ant nedidelės ugnies, kol viskas suminkštės.

2. Vėliau sudėkite šiaudeliais pjaustytą žalią agurką, medų, pagal skonį prieskonius bei druską ir įpilkite pomidorų bei sojų padažo.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Morkų sriuba su apelsinų sultimis
Receptas: Morkų sriuba su apelsinų sultimis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis gumbo)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai ekologiško)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (pagal skonį - lukštentų)
Grietinė: 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.

2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje.  Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.

3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.  

Suskleisti
Morkų paštetas
Receptas: Morkų paštetas
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
  2. Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.
Suskleisti
Morkų cimesas
Receptas: Morkų cimesas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Slyvas pamirkykite, paskui supjaustykite juostelėmis.
  2. Nutarkuokite citrinos žievelę.
  3. Stambiai sutarkuokite morkas, suberkite slyvas, citrinos žievelę, cukrų, sviestą ir patroškinkite apie 15 minučių.
  4. Pabaigoje apibarstykite cinamonu.
Suskleisti
Korėjietiškos morkų salotos
Receptas: Korėjietiškos morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 62
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Česnakai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos - žiupsnelis)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/3)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais specialia tarka.
  2. Druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą sumaišykite.
  3. Šį mišinį gerai išmaišykite su morkomis. Česnakų skilteles išspauskite preseliu, išmaišykite su obuolių actu ir morkomis.
  4. 80g saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išmeskite, verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
  5. Morkos skaniausios, kai per naktį pastovi šaldytuve. Šių morkų galima pasigaminti ir didesnį kiekį, nes šaldytuve uždengtame inde jas galima laikyti 4-5 dienas.
  6. Patiekiant, galima užbarstyti smulkiai supjaustytų svogūno laiškų.

Receptą atsiuntė Rita D.

Suskleisti
Omletas su morkomis
Receptas: Omletas su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Pienas: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Miltai: 2.00 valg. š.
Morkos: 3.00 vnt.
Žirniai: 60.00 g
Sūris: 60.00 g (3 saujos tarkuoto parmezano)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu.

2. Sukrėskite grietinę, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų bei druskos.

3. Maišydama suberkite miltus ir plakite masę šakute, kol ji taps vientisa. Įmaišykite smulkintus šviežius žalumynus.

4. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite šiaudeliais. Atšildytus žirnelius gerai nuvarvinkite.

5. Keptuvėje įkaitinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps aukso spalvos. Sudėkite morkų šiaudelius, žirnelius ir porą minučių patroškinkite.

6. Sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje iškepkite du omletus (kepkite iš abiejų pusių po 2–3 minutes).

7. Ant kiekvieno omleto uždėkite po kelis šaukštus troškintų morkų bei žirnelių, ant viršaus užberkite po kelis žiupsnelius tarkuoto parmezano ir susukite ritinėlius.

8. Dėkite juos į karštus riebalus ir dar porą minučių pakepkite. Tiekite perrištus svogūnų laiškais su šviežiais pomidorais. 

Suskleisti
Kokosiniai morkų blynai
Receptas: Kokosiniai morkų blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 54
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š. (4-5 valg. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 60.00 ml
Kefyras: 1.00 st. (1,5 st.)
Soda: 5.00 g
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š. (kupini šaukštai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 st. (1,5 st.)
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuokite smulkiausia tarka.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol ištirps.

3. Sodą užgesinkite kefyru ir pilkite į kiaušinių plakinį. Supilkite aliejų ir sudėkite morkas, gerai viską išmaišykite.

4. Kitame dubenyje sumaišykite kokoso drožles, cinamoną, kepimo miltelius ir miltus. Supilkite morkų masę ir gerai viską išmaišykite. Palikite penkiolikai minučių, kad kokosų drožlės išbrinktų. Tuomet kepkite, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Skanu su jogurtu, uogiene ar kitkuo, kuo mėgstate. Skanaus!

Recepto autorė Jūratė Jankauskienė

! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška

Suskleisti
Morkų traškučiai
Receptas: Morkų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 55
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
  3. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
  4. Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
  6. Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
Suskleisti
Morkų tortas su riešutais ir maskarponės kremu
Receptas: Morkų tortas su riešutais ir maskarponės kremu
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 puodelis
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Morkos: 600.00 g
Cukrus: 1.00 puodelis
Aliejus: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š. (sėklų)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Žemės riešutai: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - tarkuotos žievelės)
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Grietinėlė: 200.00 g (35 proc. riebumo - kremui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (kremui)
Brendis: 1.00 valg. š. (biskvitams sulaistyti)
Amareto sirupas:(biskvitams sulaistyti) 1.00 valg. š.
Kokosų sirupas:(biskvitams sulaistyti) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Kokoso drožles, sezamų sėklas ir žemės riešutus apkepinkite.
  2. Žemės ir graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir druska.
  4. Kitame inde morkas sumaišykite su riešutais, kokosais, sėklomis ir apelsino žievele.
  5. Trečiame inde cukrų plakite su aliejumi, po vieną įmuškite kiaušinius.
  6. Nuolat maišydami suberkite miltus, ir juos gerai išmaišykite, sudėkite morkas. Tešlą gerai išmaišykite.
  7. Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite ~50~60 min (kol patikrinus mediniu iešmeliu jis liks sausas ir švarus) 170 laipsnių orkaitėje.
  8. Maskarponę sumaišykite su grietinėle ir milteliniu cukrumi. (Grietinėlės gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau, tai priklauso nuo maskarponės ir norimos konsistencijos.)
  9. Biskvitų sulaistymui tiesiog sumaišykite visus ingredientus.
  10. Iškepusį ir atvėsusį biskvitą perpjaukite į dvi dalis (jei norite, galite pjauti ir į 3), sulaistykite sirupu ir pertepkite kremu.
  11. Puoškite pagal skonį ir pageidavimus. (recepto autorė puošė morkytėmis iš to paties kremo, tik jį nudažė reikiamomis spalvomis)
  12. Tortą geriausia per naktį palaikyti šaldytuve, tada jis bus dar skanesnis.
  13. Pagaminsite per 2 val., neskaičiuojant puošimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Morkų pyragas
Receptas: Morkų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Sūris: 50.00 g (tarkuotas fermentinis ir užpilui 50 g)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir įdarui)
Sviestas: 120.00 g (ar kepti skirtas margarinas)
Vanduo: 2.00 valg. š. (šaltas)
Miltai: 375.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Morkos: 5.00 vnt. (4-5 įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (įdarui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Čiobreliai: 5.00 g (įdarui pagal skonį)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (užpilui)
Pienas: 80.00 ml (užpilui)
Varškė: 100.00 g (užpilui)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą ar margariną rankomis sumaišykite su miltais, druska, sūriu ir vandeniu. Jei tešla per minkšta, įberkite dar miltų. Tešla išklokite kepimo popieriumi padengtą skardą ir 20 minučių laikykite šaldytuve.

2. Atvėsusią tešlą subadykite šakute ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.

3. Pasiruoškite įdarą: morkas, svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, o morkas stambiai sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus, česnakus ir morkas. Kepkite 10–15 minučių, kol morkos suminkštės. Pagardinkite pipirais, druska ir čiobreliais.

4. Morkų įdarą praaušinkite ir sumaišykite su pienu išplaktais kiaušiniais. Ant apkepto papločio sukrėskite morkų įdarą ir gražiai išlyginkite. Varškę sumaišykite su fermentiniu sūriu ir dėkite ant morkų. Pyragą kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25–30 minučių, kol gražiai parus viršus.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai