Motinos dienos proga – žiedais apsipylusi fotosesija ir 4 kūrybiškų patiekalų receptai

Artėjant Motinos dienai maisto fotografas Robertas Daskevičius pristatė ypatingą maisto fotosesiją tarp pavasarinių žiedų. Ši fotosesija – jo įgyvendinamo asmeninio projekto „52 kartai“ dalis. Kviečiame pasigrožėti nuostabiomis nuotraukomis ir išbandyti 4 šefės Liucijos Makovskos siūlomus receptus.
Maisto fotosesija Motinos dienos proga
Maisto fotosesija Motinos dienos proga / Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr.

„Motinos diena neatskiriama nuo gėlių, tad šį kartą, artėjant Motinos dienos savaitgaliui, išbandžiau dar kitokią maisto fotografiją – tarp gyvų pavasarinių žiedų. Įkomponuoti patiekalus tarp gėlių žiedų buvo dar vienas naujas ir įdomus iššūkis. Tikiuosi, kad šios švelnios ir žydinčios nuotraukos suteiks naujų idėjų, kaip galėtų atrodyti Motinos dienos vakarienė“, – sakė R.Daskevičius.

Fotosesijai fotografas panaudojo vėlyvą pavasarį tik ką pražydusius laukų ir pievų augalus, žydinčius kiškio kopūstus, prasiskleidusias alyvas ir švelnių tonų pavasarines gėles – vėdrynus.

Lengvus patiekalus ir gėrimus, kuriuose dominuoja daržovės, vaisiai ir uogos, specialiai šiam kartui sukūrė virtuvės šefė, daugkartinė tarptautinių kulinarijos konkursų nugalėtoja L.Makovska.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Liucija Makovska
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Liucija Makovska

Ji Motinos dienos vakarienei siūlo daržovių traškučius su gardžiais padažais, menkę su daržovių spagečiais, gaivų rabarbarų-obuolių pyragą ir braškių-bananų kokteilį su migdolų pienu.

Prie fotografo R.Daskevičiaus projekto „52 kartai” nuo metų pradžios jau prisijungė 18 šalies virtuvės meistrų. Iki metų galo fotografas į vieną surinks daugiau nei pusšimčio virtuvės šefų receptus, skirtus vakarienei su draugais ar šeima, kiekvieną metų savaitę pristatydamas po naują skirtingą maisto fotosesiją. Projektą „52 kartai“ galima sekti R.Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje, taip pat rasti socialiniuose tinkluose „Facebook” (@52kartai) ir „Instagram” (@52times).

Daržovių traškučiai

Sveikas užkandis, kurį lengvai pagaminsite namuose. Naujų skonių jam suteiks graikinių riešutų ir avokadų padažai.

Ingredientai (4 asm.):

  • Įvairių šakninių daržovių: burokėlių, morkų, pastarnokų, saldžių bulvių, salierų;
  • kalė lapinio kopūsto;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos.

Graikinių riešutų padažui:

  • 120 g graikinių riešutų;
  • 15 g svogūno;
  • 20 g saliero stiebo;
  • 20 g morkų ;
  • 15 ml sojos padažo;
  • vandens (reikiamai konsistencijai išgauti);
  • druskos;
  • pipirų.

Avokadų padažui:

  • 1 avokado;
  • 1 mažos skiltelės česnako;
  • žiupsnis kalendros;
  • žiupsnelis malto kumino;
  • 1 žaliosios citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • galima aitrios paprikos (dėl aštrumo).

Gaminimas:

1. Daržoves labai plonai supjaustykite pjaustykle, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite jūros druska. Kale kopūsto lapus kruopščiai nuplaukite, išdžiovinkite, suplėšykite nedideliais gabalėliais ir taip pat šiek tiek apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska.

2. Kepkite iki 150–180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–20 minučių, priklausomai nuo daržovių ir orkaitės galingumo. Kepdami vis patikrinkite, ar daržovės jau tapo norimo traškumo. Kepkite neįjungę ventiliatoriaus, nes kitaip plonai supjaustytos daržovės (ypač kalė kopūstai) ims skraidyti orkaitėje.

3. Paruoškite graikinių riešutų padažą. Riešutus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite valandai. Smulkiai supjaustykite svogūną, salierą ir morką. Mirkytus riešutus kartu su daržovėmis dėkite į smulkintuvą, pagardinkite druska, šviežiai maltasi pipirais, sojos padažu, įpilkite šlakelį vandens ir viską gerai susmulkinkite, kad padažas taptų norimo tirštumo.

4. Paruoškite avokadų padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į trintuvą ir smulkiai sutrinkite.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Daržovių traškučiai
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Daržovių traškučiai

Menkė su daržovių makaronais

Lengvas žuvies patiekalas su neįprastai atrodančiu garnyru papuoš vakarienės stalą.

Ingredientai (4 asm.):

  • 500–600 g menkės filė;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 80 g pistacijų;
  • druskos;
  • pipirų.

Garnyrui:

  • 1 žalia cukinija;
  • 1 geltona cukinija;
  • 1 geltona morka;
  • pesto padažo.

Žirnelių kremui:

  • Šviežių arba šaldytų žirnelių;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Menkės file trumpai pamarinuokite su druska ir pipirais bei alyvuogių aliejumi. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–15 min. užbarstę smulkiai sumaltais pistacijų riešutais.

2. Daržoves pjaustykle supjaustykite makaronais (ilgais plonais šiaudeliais) ir minutei panardinkite į verdantį vandenį. Paskaninkite pesto padažu.

3. Paruoškite žirnelių kremą. Žirnelius kelias minutes pavirkite vandenyje ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.

4. Patiekite žuvį – į lėkštę dėkite po gabalėlį keptos menkės, šalia – daržovių makaronų, pagardinkite žirnelių kremu.

Patarimas: patiekalą galite papuošti baltos morkos rutuliukais ir violetinių morkų griežinėliais (apkepinus su sviestu).

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Menkė su daržovių makaronais
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Menkė su daržovių makaronais

Braškių ir bananų kokteilis

Vasariškų skonių kokteilis, kurį puikiai papildo migdolų pienas.

Ingredientai (4 asm.):

  • 300 g braškių;
  • 2 bananai;
  • 800 ml migdolų pieno.

Gaminimas:

1. Visus ingredientus išplakite elektriniame trintuve.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Braškių ir bananų kokteilis
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Braškių ir bananų kokteilis

Obuolių-rabarbarų pyragas

Gaivus su malonia rūgštele obuolių-rabarbaru pyragas puikiai tiks šventinei vakarienei arba pietums užbaigti.

Ingredientai:

Trapiai tešlai:

  • 100 g sviesto;
  • 300 g miltų;
  • 1 kiaušinio;
  • 50 g cukraus;
  • 10 g vanilinio cukraus.

Kremui:

  • 150 ml grietinėlės;
  • 20 g cukraus;
  • 10 g vanilinio cukraus;
  • 1 kiaušinio trynio;
  • 1 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo (ištirpinti apie 40 ml vandens).

Įdarui:

  • 500 g rabarbarų;
  • 200 g obuolių;
  • 100 g cukraus;
  • žiupsnis cinamono;
  • 20 g kukurūzų krakmolo.

Trupiniams:

  • 100 g miltų;
  • 80 g sviesto;
  • 80 g cukraus.

Gaminimas:

1. Kambario temperatūros sviestą išminkykite su miltais, įmuškite kiaušinius, sudėkite cukrų, druską ir suminkykite viską iki vientisos masės. Gautą tešlą sudėkite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.

2. Paruoškite kremą. Grietinėlę sumaišykite su tryniais ir cukrumi ir kaitinkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol užvirs. Jei konsistencija per skysta, įdėkite kukurūzų krakmolo prieš tai jį sumaišę su trupučiu vandens. Pavirkite dar minutę ir atvėsinkite.

3. Paruoškite įdarą. Rabarbarus ir obuolius supjaustykite apie 1 cm kubeliais, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu bei kukurūzų krakmolu. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indą ir apie 15 min. kepkite orkaitėje, kad išbėgtų dalis sulčių. Atvėsinkite.

4. Iš šaldytuvo išimkite paruoštą trapią tešlą, ją iškočiokite iki 0,5 cm storio, išklokite ja kepimo formą (kiekiai nurodyti 18 cm skersmens formai), uždėkite kepimo popieriumi ir suberkite pupelių ar žirnių, kad kepant liktų gražus pyrago pagrindas ir kepkite apie 15 min. iki 180–190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyrago pagrindą atvėsinkite.

5. Ant pyrago pagrindo supikite kremą (1 cm storio), sudėkite įdarą ir ant viršaus užbarstykite paruoštus trupinius: miltus sumaišytus su cukrumi ir minkštu sviestu. Kepkite 170–180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol viršus gražiai apskrus.

Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Obuolių-rabarbarų pyragas
Roberto Daskevičiaus/„52 kartai“ nuotr. /Obuolių-rabarbarų pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis