Naujas renginio formatas: kavos šventė
Tie, kas labiau domisi kava, puikiai pamena ne vienus metus pavasarį Vilniuje vykdavusias Kavos kultūros dienos, vėliau „Coffee Week Lithuania“, kurių centru tapdavo Lietuvos kavos ruošimo čempionatas.
Šių renginių krikštatėvis ir idėjos autorius – kavos skrudintojų įmonės „Huracán Coffee“ vadovas Vytautas Kratulis. Kaip juokauja N.Kiuberis, jo kolega bene pirmasis Lietuvoje pradėjo kalbėti apie rūšinę kavą, kavos pupelių pirkimą tiesiai iš augintojų ir pan. – tai, kas dabar įprasta ir net „ant bangos“, o anksčiau buvo kone burtažodžiai.
„Specialty Coffee Association“ (SCA) koordinatorius Lietuvoje ir „Vilnius Coffee Festival“ organizatorius N.Kiuberis sako, jog ant ankstesniųjų renginių pamato išaugęs naujasis kavos festivalis yra kiek kitoks – orientuotas į platesnę auditoriją, labiau kavos ir bendravimo šventė, o ne specializuotas renginys – ne veltui ir festivalio erdve pasirinktas menų fabrikas „Loftas“.
Kita vertus, išlieka ir čempionatai, ir profesionalus požiūris į kavą, be to, dar prisidėjo ir edukacinė programa. Ką nuveikti čia ras ir profesionalai, įsigilinę į kavą, ir naujovėmis bei kavos madomis besidomintys smalsuoliai.
Vietiniai skrudintojai ir geriausi baristos
Lietuvoje atsirado ne taip jau mažai kavos skrudintojų, kurie patys paruošia pupeles savo kavinėms ar tiekia kitoms. „Vilnius Coffee Festival“ bene visus vietinius kavos skrudintojus subūrė specialioje zonoje, pavadintoje „Roasters Village“. Būtent čia verta skubėti visiems, trokštantiems paragauti kavos iš skirtingų kavos plantacijų.
N.Kiuberis pasakoja, jog galima ragauti net tokios kavos, kuri nupirkta ir atgabenta specialiai festivaliui. „Šioje zonoje kavą nemokamai degustuoja visi, įsigiję bilietus, o didysis iššūkis – kaip išragauti kuo daugiau, bet nepadauginti“, – juokauja pašnekovas. Beje, jei bilietų neįsigijote iš anksto, tą galima padaryti atkeliavus tiesiog į festivalį,
Tie, kas dažnai lankomose kavinėse turi mėgstamus baristas, tikrai nemažai jų sutiks festivalyje. Čia puiki proga ne tik su jais susimojuoti, bet ir paragauti baristų paruoštų firminių kavos gėrimų.
Nematyti kavos ruošimo būdai
Nesvarbu, ar kavą ruošiate užsiplikydami puodelyje, ar laukiate, kol ji sulašės į chemex indą, visai realu, jog festivalyje vis tiek išvysite, kas jus nustebins. Čia pati geriausia proga paragauti pačiais įvairiausiais būdais ruoštos kavos, o gal išsiaiškinti ruošimo niuansus, kurie nedavė ramybės. Jei svajojate apie naują kavos ruošimo indą ar aparatą, turite geriausią proga viską rasti po vienu stogu.
Viena iš „Vilnius Coffee Festival“ ašių – profesionalų varžybos, išsidėsčiusios per visas tris dienas. Vyks net trys – Barista, Piešimo pieno puta („Latte Art“) ir Kavos ragavimo („Cup Tasting“) – Lietuvos kavos čempionatai. Tiems, kas nori daugiausiai atraktyvumo ir meno kavos puodelyje, ko gero, labiausiai rekomenduotina Piešimo pieno puta rungtis (ji vyks šeštadienį po pietų ir sekmadienį, detaliau – festivalio programoje).
Prie kavos – gardėsiai ir šis tas rimtesnio
Jei festivalyje užtruksite ilgiau, be abejo, praalksite. Kaip pasakoja N.Kiuberis, nepaisant to, jog Vilniaus Naujamiestis nestokoja įdomių maisto vietų, ir čia pat menų fabrike „Loftas“ tikrai galima rasti, ką suvalgyti.
Pirmiausia tai – skanėstai prie kavos: sūris, kepiniai, saldumynai „Coffee + Food Market“ zonoje. Maitintojų būrio dalyviai – ir 4 maisto vagonėliai, kiekvienas kurių siūlo skirtingo tipo maistą – burgerius, azijietiškus patiekalus, žuvies užkandžius ir olandiškus vaflius.
Edukacinėje programoje – ir lietuviai, ir svečiai
Ne tik profesionalus, bet ir daugelį kavos mėgėjų turėtų suvilioti įvairi ir įdomi edukacinė programa – bus čia ir vietinių kavos herojų su jų asmeninėmis istorijomis, ir nutrūktgalvių kavos gerbėjų iš užsienio, ir nemažoms kavos įmonėms atstovaujančių kalbėtojų, iš viso, net keliolika pranešėjų. Išsamiau apie juos ir jų pranešimų gaires galite perskaityti ČIA