Sumuštiniai, suktinukai, apkepas:
1. Supjaustykite vištieną ir nuluptus obuolius kubeliais. Salierą supjaustykite plonomis riekelėmis. Riešutus stambiai sukapokite (prieš tai galite juos kiek pakepinti sausoje keptuvėje).
2. Padažui skirtus produktus labai gerai išmaišykite, kad kario milteliai visiškai tolygiai pasiskirstytų.
3. Į didelį dubenį berkite mėsą, salierus, obuolius, užpilkite padažo ir labai gerai išmaišykite. Ant viršaus užberkite riešutų.
4. Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.
- Paruoškite karamelizuotus svogūnus. Svogūną ir mėlynąjį svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, porą supjaustykite griežinėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūnus, porus ir du šaukštus cukraus.
- Kartais pamaišydami kepkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol svogūnai visiškai suminkštės, taps karamelizuoti.
- Iškeptus svogūnus atidėkite į šalį.
- Paruoškite vištieną. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų, pomidorų padažą, druską ir pipirus.
- Vištienos krūtinėlės puseles šiek tiek pamuškite. Dėkite į indelį su padažu, uždarykite ir palikite šaldytuve marinuotis apie valandą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Vištos krūtinėlės puseles išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena bus minkšta, iškepusi ir gražiai apskrudusi.
- Vištieną išimkite iš orkaitės ir supjaustykite pailgais gabalėliais.
- Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, pomidorų pastą, medų ir garstyčias iki vientisos masės.
- Paruoškite sumuštinius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Pailgas sumuštinių bandeles įpjaukite išilgai ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kol taps šiltos.
- Bandelių vidinę pusę ištepkite paruoštu padažu. Išdėliokite keptos vištienos gabalėlius ir paskleiskite karamelizuotus svogūnus.
- Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Apibarstykite žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
- Išdėliokite paruoštas bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
- Sumuštinius patiekite iš karto, dar šiltus. Skanaus!
- Baltos duonos riekeles, kurios bus išorinės sumuštinio pusės, plonai aptepkite sviestu.
- Duonos riekelių vidines puses aptepkite majonezu, sumaišytu su garstyčiomis ir rozmarinu.
- Dvi duonos riekeles atidėkite į šalį, o ant kitų dviejų susluoksniuokite likusius produktus: ant majonezu apteptų riekelių dėkite sūrio riekeles taip, kad sūris padengtų visą riekelės paviršių.
- Ant sūrio dėkite griežinėlį kalakutienos kumpio. Svogūną susmulkinkite mažais kubeliais, kiaulienos šoninę – taip pat. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, suberkite cukrų ir sudėkite kiaulienos šoninės gabalėlius.
- Kepinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kol svogūnai taps visiškai minkšti ir auksinės spalvos. Paruoštus svogūnus plonai paskleiskte ant kalakutienos kumpio.
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Paskleiskite jas ant svogūnų. Mocarelos sūrį suplėšykite (arba supjaustykite riekelėmis) ir apibarstykite pomidorus.
- Ant mocarelos dėkite riekelę fermentinio sūrio. Ant viršaus uždėkite likusias duonos riekeles (sviestu aptepta pusė turi būti išorėje) ir lengvai paspauskite.
- Iškepkite sumuštinius orkaitėje, įkaitintoje keptuvėje arba elektrinėje specialioje sumuštinių keptuvėje.
- Kepkite, kol sūris išsilydys, o sumuštinių išorė gražiai apskrus. Sumuštiniams iškepus, šiek tiek juos praskleiskite ir pagardinkite saujele šviežių gražgarsčių.
- Perpjaukite per pusę ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
- Gerai išvirtą vištieną supjaustykite pailgomis juostelėmis, pakepinkite keptuvėje svieste, užberkite šaukštelį cukraus ir viską gerai išmaišykite.
- Salotą nuplaukite, nusausinkite rankšluostiniu popieriumi, suplėšykite stambesniais gabalais ir sumaišykite su natūraliu jogurtu.
- Pitą perpjaukite per pusę. Jei duona storesnė, padalykite į tris dalis.
- Konservuotus persikus nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu ir supjaustykite griežinėliais.
- Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su ožkų pieno sūriu, pagal skonį berkite čiobrelių.
- Ant pitos tepkite ožkų pieno sūrio, išdėliokite salotas ir vištienos gabalėlius, sūrio plokšteles ir persikus.
- Duoną susukite voleliu ir šiek tiek apskrudinkite orkaitėje.
1. Sviestinius ragelius įpjaukite išilgai, užtepkite bruknių uogienės ir įdėkite pjaustytą kalakutienos kumpį.
2. Ragelius dėkite į skardą. Ant viršaus paplėšykite mocarelos, aplinkui padėliokite vyšninių pomidoriukų. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Kai iškeps, papuoškite šviežio baziliko šakele.
Salotos:
1. Kalakutieną ištrinkite smulkintų česnakų ir paukštienos prieskonių mišiniu. Apšlakstykite citrinos sultimis. Marinuokite 2–3 valandas. Tada susukite į foliją ir kepkite orkaitėje.
2. Keptuvėje ištirpdykite sviestąir apskrudinkite jame kubeliais supjaustytą batoną.
3. Kmynus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
4. Ledkalnio salotą nuplaukite, nusausinkite ir suplėšiusi gražiai išdėliokite į lėkštes. Berkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, išdėliokite karštą keptą kalakutieną, ant viršaus berkite skrebučius, skrudintus kmynus.
5. Patiekite su jogurto ir majonezo padažu. Jis paruošiamas labai paprastai: į dubenį krėskite jogurtą, majonezą, pilkite citrinos sultis, suberkite smulkiai sukapotus česnakus ir viską gerai išplakite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant kalakutienos marinavimo ir kepimo laiko).
1. Kalakutieną supjaustykite kubeliais ir iškepkite keptuvėje.
2. Supjaustykite šviežius pievagrybius, raugintus agurkus, saliero šaknį sutarkuokite, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir krienais, sumaišykite su majonezu.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Morką, papają, salierus supjaustykite panašaus ilgio šiaudeliais, mėsą – plonais griežinėliais, svogūnų laiškus susmulkinkite, riešutus paskrudinkite, nutrinkite luobeles ir sutrupinkite.
2. Visus salotoms skirtus produktus išmaišykite dubenyje.
3. Kitame inde sumaišykite visus užpilui skirtus produktus (prieš tai česnakus sugrūskite, aitriąją papriką supjaustykite).
4. Supilkite į dubenį su salotomis ir dar kartą gerai išmaišykite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves (šviežių skusti nereikia) sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 15 min. Nukoškite, sudėkite į dubenį ir pamaigykite šakute (visiškai sutrinti nereikia).
2. Vištieną (virtą arba keptą be riebalų) supjaustykite kubeliais ir suberkite į dubenį su bulvėmis. Sudėkite nedideliais gabalėliais suplėšytus špinatus. Atsargiai išmaišykite.
3 Paruoškite užpilą: „Pesto“ padažą, citrinų sultis ir aliejų sumaišykite indelyje, jei reikia, dar pagardintkite prieskoniais.
4. Užpilą supilkite į dubenį su paruoštomis salotomis ir dar kartą gerai išmaišykite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Vištieną apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais, palikite marinuotis (geriausia per naktį ar bent kelioms valandoms).
- Paruošiamas padažas: persikus sutrinkite virtuviniu trintuvu (jei atrodo per tiršta galima įpilti truputį skysčio, kuriame buvo persikai), įdėkite čili pipirų.
- Padažą supilkite į nedidelį puodą ir šiek tiek pakaitinkite. Palikite atvėsti.
- Vištieną kepkite grilinėje keptuvėje (nepilant aliejaus), kol gražiai apskrus ir visiškai iškeps.
- Salotas suplėšykite rankomis, sumaišykite su špinatais.
- Pomidorus ir agurkus supjaustykite, sumaišykite su salotomis, viską pagardinkite druska, pipirais, balzaminiu actu ir šlakeliu aliejaus.
- Į lėkštę dėkite salotas, ant jų, supjaustykite vištieną ir viską pagardinkite padažu.
1. Nuplaukite, nudžiovinkite ir stambiai suplėšykite salotų lapus, dėkite juos į plačią lėkštę. Ant viršaus berkite perpus perpjautus pomidoriukus, juostelėmis supjaustytą ir iki traškumo pakepintą šoninę, vištienos gabalėlius.
2. Nedideliame indelyje lygiomis dalimis sumaišykite majonezą ir garstyčias, pilkite arbatinį šaukštelį acto, berkite po žiupsnį druskos ir pipirų.
3. Apšlakstykite gautu padažu sudedamąsias salotų dalis, ant viršaus išdėliokite ketvirčiais supjaustytus kiaušinius ir riekutėmis supjaustytus agurkėlius.
1. Pasiruoškite visus salotų ingredientus. Mėsą supjaustykite kubeliais. Nuplikykite ir perliekite šaltu vandeniu razinas, leiskite apdžiūti lėkštėje. Salierus supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite vidurinę dalį su sėklų užuomazgomis, abi puseles darsyk perpjaukite išilgai ir supjaustykite mažais gabaliukais, panašiai, kaip salierą. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Salotų lapus ir sultenes nuplaukite, apdžiovinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
2. Pasiruoškite padažą kruopščiai sumaišydami visus jam skirtus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais.
3. Dėkite visus salotų ingredientus į didelį dubenį, pilkite padažo ir gerai išmaišykite. Valgykite iškart.
4. Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.
- Kuskuso kruopas nuplaukite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1 : 1, uždenkite ir palikite brinkti 10 min.
- Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
- Rekomenduojamas avokadų ir braškių padažas.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
1. Nuluptą obuolį, avokadą ir vištieną supjaustykite smulkiais kubeliais, o svogūną smulkiai sukapokite.
2. Atskirai indelyje sumaišykite jogurtą, garstyčias, muskatą, pipirus, druską ir citrinos sultis. Gautu padažu užpilkite salotas ir viską gerai išmaišykite.
1. Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Vištieną taip pat supjaustykite kubeliais.
2. Kukurūzus nuvarvinkite ir visus ingredientus sumaišykite su majonezu arba graikišku jogurtu.
3. Pagardinkite pipirais ir prieš patiekdami išspauskite šiek tiek citrinos sulčių.