„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Naktinis ramybės pienas

Pagal Ajurvedą, pienas – labiausiai „satvinis“ produktas („Satva guna“ suteikia žmogui pilnatvės, ramybės, meilės ir išminties), todėl bet kuris žmogus, tiek praktikuojantis jogą, tiek savaip ieškantis tikrojo kelio, supranta teikiamą pieno reikšmę.
Gėrimas
Gėrimas / Fotolia nuotr.

Vedose teigiama, kad pienas – materializuota meilės, arba tyroji Mėnulio, energija, tad gali padėti žmogui atgauti vidinę ramybę, pajusti gyvenimo pilnatvę ir tuomet įmanoma išgirsti tikrąjį savąjį „aš“. Pienas yra nakties valgis. Tai vienintelis produktas, kurį Ajurveda rekomenduoja žmogui gerti tamsiuoju paros metu, kai aktyvioji Saulės energija yra žemiausiame savo taške, o subtilioji Mėnulio energija pasireiškia stipriausiai. Tik vėlyvo vakaro ir nakties metu pienas virškinamas tinkamai, pasisavinamas, o su pienu verdami prieskoniai padeda suskaidyti pieno cukrų ir baltymus. Toks pienas geriamas 1–2 val. prieš miegą. Miegas bus ramus ir gilus, sapnai spalvoti ir ramūs. Ilgainiui vakarais geriamas pienas padės sukaupti organizme Ojas energiją. Ojas – tiek psichinės, tiek fizinės sveikatos pagrindas.

Jei Vata ir Pita konstitucijos atstovai gali šio pieno gerti po pilną puodelį, Kapcha atstovams užteks pusės dėl polinkio kaupti gleives. Naktinis pienas sušildo šaltą ir įbaugintą Vatą došą, nuramina siautulingą Pitą ir išvalo užsistovėjusią Kapchą. Iš pateikto prieskonių sąrašo būtinai išsirinkite kardamoną ir pankolius bei dar kokį nors vieną prieskonį paįvairinimui. Ciberžoles galėtų rinktis tik Kapcha konstitucijos atstovai, nes jos yra Saulės energija pasižymintis prieskonis ir nakties metu tinka mažiau. Tačiau per naktį ciberžolės padės išsivalyti perteklinei Kapchai, nesutrikdant ir taip kieto Kapcha miego. Pitai, be jokios abejonės, trečiuoju prieskoniu labiausiai tiktų kalendros.

Naktinis ramybės pienas
Receptas: Naktinis ramybės pienas
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.5 / 23
Receptas
Ingredientai
Pienas: 500.00 ml
Cukrus: 5.00 g (nebūtinai, tačiau jei dedate cukraus, jis neturi užgožti natūralaus pieno saldumo)
Kardamonas: 4.00 vnt. (4–6 žaliųjų kardamonų ankštys (prieskonių grūstuvėje grūstuvu sulaužykite ankštis, kad pienas pasiektų kardamonų sėklytes))
Pankolis: 5.00 g (sėklų)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (pasirinktinai vienas iš išvardytų prieskonių: 2–3 gvazdikėliai; žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato riešuto; 3–5 kvapieji pipirai; 0,5 arbat. š. kalendrų sėklų arba labai nedaug ciberžolių)
Kaip gaminti
  1. Pieną supilkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Suberkite pasirinktus prieskonius ir cukrų.
  2. Kol pienas užvirs, retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų dugnas. Saugokite, kad neišbėgtų.
  3. Užvirusį pieną nukaiskite, uždenkite ir palikite kelioms minutėms, kad įsigertų prieskoniai. Prieš gerdamos nukoškite.
  4. Patiekite dar šiltą ir gerkite 1–2 val. prieš miegą. Saldžių sapnų.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti

Straipsnio šaltinis: Jogos mityba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs