Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naminiai daržovių traškučiai – šį užkandį galite pasigaminti patys namuose

Pirktiniai bulvių traškučiai – pavojingai įtraukiantis užkandis, kurio nauda yra labai abejotina. Sveiko maisto mėgėjai jau seniai atrado alternatyvą – daržovių traškučius. Juos galima namuose pasigaminti ir patiems, jei turite specialią vaisių, daržovių ir grybų džiovyklę.
Daržovių traškučiai
Daržovių traškučiai / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Daržovės

Neturite? Neprašausite įsigiję, nes kainuoja nuo dvidešimties eurų, o naudos turėsite daug.

Bet dabar – apie sveikus užkandžius, kuriuos galite pasigaminti namuose. Be to, daržovių traškučius galima kramsnoti ne tik prie televizoriaus ilgais rudens ar žiemos vakarais. Jais galima papuošti antruosius patiekalus bei sriubas, kadangi tinkamai džiovinamos daržovės nepraranda savo spalvos ir, žinoma, vertingų maistingųjų savybių.

Tarkime, cukinijų traškučiuose gausu niacino ir tiamino – vitaminų, reikalingų plaukams ir nagams augti, morkų traškučiuose – beta karotino, burokėlių – antioksidanto betalaino, žinomo dėl priešuždegiminio ir detoksikuojančio poveikio.

Daržovių trakučiais galima pagardinti makaronų patiekalus ar patiekti su sūrio fondiu. O kur dar įvairūs dažiniai ir užtepėlės!

Česnakinė baltojo sūrio užtepėlė
Receptas: Česnakinė baltojo sūrio užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Sūris: 250.00 g (baltasis)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (1 - 2)
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š. (nebūtina)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 - 2)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti - nebūtina)
Pienas: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal sonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal sonį)
Morkos: 2.00 vnt. (užkandai)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (užkandai)
Salierai: 1.00 vnt. (užkandai)
Krekeriai: (užkandai) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sutrupinkite baltąjį sūrį, įmaišykite majonezą, garstyčias, vorčesteršyro padažą, smulkintus česnakus, virtus kiaušinius ir pieną.
  2. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Viską gerai sumalkite blenderiu ir padėkite į šaldytvą 30 min.
  4. Patiekite su supjaustytomis morkomis, salierais, kalafiorais ar krekeriais.

Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė

Suskleisti

Daržovių traškučiai – per vieną dieną

Džiovinant orkaitės, laiko, elektros ir kantrybės reikia nemažai. Turint džiovyklę – vienas malonumas.

Svarbiausia – pasirinkti panašaus diametro daržoves ir supjaustyti jas vienodo storio riekelėmis.

Jei džiovinsite burokėlius, rinkitės saldžiąsias rūšis, t.y. pailgus šakniavaisius, nes juose yra daugiausia cukraus. Nuvalytas daržoves nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Tada išdėliokite vienu sluoksniu ant kiekvienos džiovyklės lentynėlės ir džiovinkite 40 laipsnių temperatūroje, ko, drėgmė visiškai išgaruos ir daržovės taps lengvos bei sausos.

Jeigu norite, prieš džiovinimą daržovių riekeles galite apibarstyti druska, maltais juodaisiais pipirais ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, baziliku.

Lygiai tokiu pat būdu galite pasiruošti džiovintų pomidorų. Na ir kas, kad jie bus džiovinti ne saulėje, o džiovyklėje? Jeigu pomidorų neperdžiovinsite, galėsite sudėti į stiklainį ir užpilti aliejumi – turėsite gardų užkandį.

Džiovinti pomidorai su česnakais
Receptas: Džiovinti pomidorai su česnakais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg (smulkiavaisių)
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę. Šaukšteliu išskobkite sėklas.
  2. Pomidorus perpjauta puse į viršų sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pagal skonį apibarstykite druska.
  3. Orkaitėje nustatykite 50 laipsnių temperatūrą, įjunkite ventiliatorių, įkiškite skardą su pomidorais ir palikite džiūti aštuonias valandas. Orkaitę laikykite vos pravertą – tarp durelių galite užkišti, pvz., šaukštą.
  4. Išdžiūvusius pomidorus (gali būti ir nevisiškai sausi) sudėkite į švarius indelius: sluoksnis pomidorų, sluoksnis žalumynų bei nesmulkintų česnako skiltelių. Iki viršaus užpilkite alyvuogių aliejumi, sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve.

Gerai išdžiūvę pomidorai, steriliai ir sandariai uždaryti, šaldytuve gali būti laikomi metus. Pusiau išdžiovinti – iki pusmečio.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs