Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen dalijasi keliais ledų receptais, kurie įkandami ne tik profesionalams, bet ir visiems, mėgstantiems desertus gaminti savo rankomis.
Purus vanilinis plombyras
Jei norite pasigaminti gardžių ledų, tačiau negalite tam skirti daug laiko – pradėkite nuo klasikinio plombyro. Jis universalus, nes kiekvienas gali pasiskaninti ledus norimu saldžiu užpilu, uogiene ar šviežiais vaisiais, šie ledai taip pat puikiai tiks šalia vaisių pyrago.
Ingredientai:
- 2 puodeliai riebios grietinėlės;
- 2 puodeliai pusiau riebios grietinėlės;
- 1 puodelis cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Pirmiausia atšaldykite indą, į kurį pilsite ledų masę. Rinkitės platesnį, bet nelabai gilų.
2. Dideliame dubenyje suplakite visus nurodytus produktus. Gautą masę supilkite į atšalusį indą ir palikite šaldiklyje 20–30 min., kol plakinys pradės stingti. Vėliau, naudodamiesi elektriniu plaktuvu, masę vėl išplakite. Kartokite šį procesą, kol ledai visiškai sustings.
Ledai su kiaušiniais
Ingredientai:
- 3 kiaušiniai;
- 1/2 puodelio cukraus;
- 1 puodelis pieno;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 1 puodelis riebios grietinėlės.
Gaminimas:
1. Plačiame dubenyje išplakite kiaušinius, tada supilkite pusę cukraus, pieną, suberkite vanilę, vėl paplakite.
2. Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę ir ją sukrėskite į kiaušinių masę.
3. Dėkite dubenį su ledų mase į šaldiklį, tačiau po pusvalandžio stingimo vėl gerai išplakite masę plaktuvu – tai būtina procedūra puriems ledams pagaminti.
Šokoladiniai ledai su šokolado gabaliukais
Norint pagaminti skanius šokoladinius ledus svarbiausia pasirinkti kokybišką juodą šokoladą. Patariama rinktis turintį daugiau nei 70 proc. kavos pupelių.
Ingredientai:
- 500 ml riebios grietinėlės;
- 1 plytelė (100 g) kapoto šokolado;
- 1 skardinė saldaus kondensuoto pieno;
- kapotų riešutų ar rome mirkytų razinų.
Gaminimas:
1. Pakaitinkite grietinėlę ir sudėkite pusę plytelės kapoto šokolado. Masei atvėsus, supilkite kondensuotą pieną ir likusią dalį kapoto šokolado gabaliukų.
2. Gerai išmaišę ledų masę palikite nakčiai šaldiklyje. Jei norite dar labiau nustebinti smaližius, įmaišykite kapotų riešutų ar rome mirkytų razinų.
Gaivinantis žaliųjų citrinų šerbetas
Atsigaivinti karštyje padės šerbeto ledai. Jie gaivesni ir turintys mažiau kalorijų, tad tiks sveikesnį gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms. Žalioji citrina turi natūralaus saldumo, tad ledai nebus labai rūgštūs.
Ingredientai:
- 1 puodelis vandens;
- 1 puodelis cukraus;
- 1 puodelis šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių;
- nutarkuota žaliosios citrinos žievelė.
Gaminimas
1. Ant karštos ugnies puode sumaišykite vandenį, cukrų, žaliosios citrinos sultis. Neperkaitinkite masės, o kai cukrus ištirps, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą. Taip pavirinkite 3 minutes ir palikite masę atvėsti.
2. Įtarkuokite paviršinę žievelės dalį ir išmaišę dėkite skystį šaldyti. Geriausia naudoti ledų gaminimo aparatą arba kas pusvalandį masę išplakti plaktuvu.
Greitas uogų šerbetas
Kai norisi atsigaivinti, dažnai nebelieka laiko gaminti ledus ir laukti, kol jie sustings, tad šis receptas patiks patiems nekantriausiems. Svarbiausia – šaldiklyje turėti užšaldytų uogų ir keletą bananų gabalėlių.
Ingredientai:
- Įvairių šaldytų uogų;
- 1 bananas;
- truputis migdolų ar kokosų pieno.
Gaminimas:
1. Į elektrinį maišytuvą dėkite įvairių šaldytų uogų – tinka avietės, gervuogės, mėlynės, vyšnios be kauliukų, žemuogės, nedidelės braškės, įmeskite ir banano gabalėlių, kurie pridės saldumo. Venkite serbentų, spanguolių ar agrastų arba įmaišykite juos kartu su smulkiu, greitai tirpstančiu cukrumi.
2. Į masę įpilkite šiek tiek lieso pieno, geriausia – migdolų arba kokosų, ir viską sutrinkite. Beje, pienas sujungs skirtingas uogas ir bananus, tad masė bus vientisa ir lengviau kabinama šaukštu. Tokį ledų mišinį reikia iškart serviruoti ir juo mėgautis.