Naminis jogurtas – paprasčiau nei paprasta. Gaminkit ir naudokit net marinatams

Ar žinojote, kad jogurto galite pasigaminti namuose? Dar daugiau – paruošti jį paprasta ir nebrangu, nes prireiks vos poros ingredientų – pieno ir šaukšto jau pagaminto jogurto. Išbandykite, o tada beliks sugalvoti, kam jį naudoti. Galimybių išties daug – nuo blynų, kokteilių iki mėsos marinatų.
Jogurtas su uogomis
Jogurtas su uogomis / Vida Press nuotr.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ pranešime cituojama Vilma Juodkazienė, natūralus jogurtas vis labiau populiarėja ir tai nė nestebina – tai labai universalus, naudingas produktas.

„Natūralus ar graikiškas jogurtas pasižymi didele baltymų gausa, jame taip pat yra ir natūralių probiotikų, kurie yra itin svarbūs organizmui. Naminis jogurtas dažniausiai valgomas pusryčiams, derinamas su granola ar uogomis, tačiau jo panaudojimo kulinarijoje galimybės – kur kas platesnės. Iš natūralaus jogurto gaminami įvairiausi padažai, marinatai, šaltos sriubos. Jis – puikus desertų ingredientas, su naminiu jogurtu gali būti kepama net duona“, – vardina V.Juodkazienė ir akcentuoja, kad jogurto kiekvienas gali paprastai pasigaminti namuose.

Jogurtinis kokteilis su obuolių pyrago prieskoniais
Receptas: Obuolių pyrago skonio kokteilis su jogurtu
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 2.00 vnt. (nedideli)
Jogurtas: 180.00 ml (lieso)
Vanduo: 0.50 st.
Imbieras: 2.00 arbat. š.
Kardamonas: 0.30 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

Sudėkite visus ingredientus į elektrinį plaktuvą (blenderį) ir suplakite.

 

Suskleisti
Ponios Stellos tzatziki
Receptas: Graikiškas jogurto skanėstas tzatziki
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 28
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 g (graikiško)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkinto)
Baltieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Krapai: 1.00 arbat. š. (susmulkintų)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Kaip gaminti

1. Dubenyje gerai sumaišykite aliejų, actą, česnakus, druską ir pipirus.

2. Gerai rankiniu būdu suplakite jogurtą.

3. Į jogurtą supilkite aliejaus mišinį ir gerai išsukite.

4. Nulupkite ir nusėklinkite agurkus ir smulkiai supjaustykite.

5. Agurkus ir krapus sudėkite į jogurto aliejaus mišinį ir išmaišykite.

6. Prieš patiekdami porą valandų atšaldykite šaldytuve.

7. Patiekdami apibarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite nedideliu kiekiu aliejaus.

p.s. Bulgarijoje teko ragauti tzatziki su grūstais graikiniais riešutais. Verta pabandyti.

Suskleisti

Naminis natūralus jogurtas

Ingredientai:

  • 1 l pieno (kuo riebesnio ir natūralesnio);
  • 6 valg. šaukšt. natūralaus jogurto.

Gaminimas:

1. Pieną pašildykite iki 45 °C. Nugriebkite susidariusią plutelę ir į šiltą pieną įmaišykite jogurtą. Supilkite visą masę į stiklainį, šiltai apvyniokite ir palikite šiltoje namų vietoje fermentuotis per naktį.

Kitą dieną perkoškite susifermentavusį jogurtą per marlę. Nubėgusios skystosios dalies neišpilkite – tai pasukos, kurias taip pat galite naudoti. Likusi tirštoji dalis – graikiškas jogurtas.

Vida Press nuotr./Jogurtas
Vida Press nuotr./Jogurtas

Puikiai tinka marinatams

Natūralus jogurtas – puikiai tinka ir prie grilio patiekalų, kuriais atšilus orui mėgaujamės vis dažniau. Jogurtas sumaišytas su įvairiausiais prieskoniais: mėtomis, krapais, petražolėmis, bazilikais, pagardintas druska ir pipirais, Artimųjų Rytų šalyse dažnai patiekiamas prie mėsos, kartais netgi prie žuvies.

Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
Receptas: Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 66
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Medus: 1.00 valg. š.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Kaip gaminti

Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.

Suskleisti

Be to, lygiai taip pat paruoštas jogurtas gali tapti ne tik puikiu padažu, bet ir marinatu. Jis ypač tinka vištienai. Tokiame marinate šią mėsą galima marinuoti nuo 20 min iki 2 val. Kuo ilgiau mėsą laikysite marinate – tuo daugiau skonio į ją įsigers ir tuo minkštesnė ji taps.

Ant grotelių kepta vištiena
Receptas: Ant grotelių kepta jogurtiniame marinate marinuota vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 29
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 2.00 kg (kokybiškos vištienos ketvirčių, padalintų pusiau)
Šafranas: 0.50 arbat. š. (arba 1 šaukštelis ciberžolės; jei naudojate šafraną, prieš dėdami į marinatą, užpilkite šaukštu karšto vandens ir palaikykite 5 minutes)
Citrinos sultys: 160.00 ml
Jogurtas: 160.00 ml
Alyvuogių aliejus: 160.00 ml
Petražolės: 4.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, smulkiai tarkuoto)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkiai sukapoti ir patraiškyti, kad „paleistų“ sultis)
Druska: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia visus marinato ingredientus gerai sumaišykite, tuomet užpilkite vištienos gabaliukus, lengvai išmaišykite ir palikite šaltai marinuotis 12 valandų.

2. Prieš kepant, vištieną išimkite iš marinato, nuvalykite nuo jos svogūnų gabaliukus ir nusausinkite.

3. Šitaip marinuotą vištieną kepkite ant tiesioginės ugnies 200 laipsnių temperatūroje, karts nuo karto apverčiant ir aptepant išlydyto sviesto, citrinos sulčių, druskos ir grūstų juodųjų pipirų glazūra. Tinkamai iškepusioje vištienoje jausis ir dūmų skonis.

Suskleisti
Kepami kofte kebabai
Receptas: Koftos kebabai su jogurtiniu padažu
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Malta mėsa: 1.00 kg (avienos arba jautienos (mėsą galima maišyti perpus); kebabams)
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkiai tarkuoti; kebabams)
Kedrinės pinijos: 125.00 g (sausoje keptuvėje paskrudintų, kebabams)
Raudonėliai: 2.00 arbat. š. (smulkiai kapoto šviežo; kebabams)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto; kebabams)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos; kebabams)
Druska: 1.30 arbat. š. (1 kebabams ir 0,3 padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (kebabams)
Jogurtas: 600.00 ml (natūralaus; padažui)
Pomidorai: 5.00 vnt. (gerai prinokę; padažui)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių, smulkiai sukapotų; padažui)
Kajeno pipirai: 0.50 arbat. š. (padažui (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite padažą: dubenyje sumaišykite jogurtą, smulkiai supjaustytus pomidorus, mėtas, kajeno pipirus ir druską, išmaišykite, uždenkite dubenį ir laikykite šaldytuve iki tol, kol reikės patiekti.

2. Маltą mėsą susmulkinkite elektriniu smulkintuvu, kad ji primintų kuo vientisesnę masę, sudėkite į didelį dubenį. Dėkite į mėsą tarkuotus svogūnus, kedrinių pinijų riešutus, žoleles, prieskonius ir druską, viską labai gerai išmaišykite.

3. Padalykite mėsą į 8 dalis ir, formuodami pailgas „dešreles“, aplipinkite ja aliejumi pateptus iešmus.

4. Iešmus su kebabais dėkite ant gerai įkaitinto grilio ir ant stiprios ugnies vartydami kepkite 10–12 min. – kol mėsa bus visiškai iškepusi, gražiai paskrudusi.

5. Prieš patiekiant nuimkite kebabus nuo iešmų, patiekite juos su pasiruoštu jogurtiniu padažu, gaiviomis salotomis, pakepinta pita ar panašaus tipo duonele.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų