„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Naminis koldūnų fabrikas: gaminkite ir šaldykite, kad savaitė būtų lengvesnė

Jei šiomis dienomis kas nors ir mėgaujasi laisvu laiku namuose, tai tikrai ne šeimos su mažais ar ūgtelėjusiais vaikais. Ne viena mama ar tėtis prisipažįsta, jog vos suruošę pusryčius, jau gamina pietus, o po šių netrukus ateina ir vakarienės metas. Kad maisto gaminimo rutina būtų sklandesnė, galbūt savaitgalį verta skirti daugiau laiko ir prisigaminti virtinių, koldūnų ar varškėčių į priekį? Vėliau beliks traukti iš šaldymo kameros ir per kelias minutes išvirti!
Koldūnų lipdymas
Koldūnų lipdymas / Vida Press nuotr.

Prieš renkantis receptą – keli patarimai:

  • kokią tešlą begamintumėte – tik iš vandens ir miltų, o gal su kiaušiniais, gerai išminkę tešlą, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir leiskite apie pusvalandį ramiai pabręsti. Su tešla bus žymiai lengviau dirbti;
  • tešlą kočiokite ant kuo platesnio, miltais pabarstyto paviršiaus. Ir kočiojimo paviršius, ir kočėlas turi būti švarūs ir sausutėliai;
  • jei virtinius ar koldūnus šaldote, verčiausia tą daryti sudėliojus juos ant medinės lentelės ar plačios lėkštės, išklotos kepimo popieriumi ir pabarstytos miltais. Po kelių valandų, kai gaminiai visiškai sušals, suberkite juos į maišelį ar dėžutę, klijuokite etiketę, nurodančią, kas viduje, ir kiškite atgal į šaldymo kamerą;
Vida Press nuotr./Virtinukai su grybais
Vida Press nuotr./Virtinukai su grybais
  • prieš virimą koldūnų ir virtinių nereikia atšildyti, berkite tiesiai į verdantį, pasūdytą vandenį. Puodą naudokite kuo erdvesnį, vos tik subėrę gaminukus į vandenį, labai atsargiai pamaišykite, taip juos kilstelėdami nuo puodo dugno, kad nepriliptų.
  • išvirusius koldūnus ar virtinius verčiau išgriebti kiaurasamčiu, o ne pilti į koštuvą, taip būsite užtikrintesni, jog jie nesuplyš.

Jūsų dėmesiui – įvairiausių receptų rinkinys:

Su mėsos įdaru:

Rytietiški virtiniai
Receptas: Rytietiški virtiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 52
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (artipilnės, tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (nepilna, tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tešlai)
Faršas: 150.00 g (paukštienos; įdarui)
Kininiai kopūstai (įdarui) 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Morkos: 1.00 vnt. (įdarui)
Konservuoti bambukų daigai (nedidelis indelis įdarui) 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Vynas: 1.00 valg. š. (sauso; įdarui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Aitriųjų paprikų padažas (įdarui) 1.00 arbat. š.
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Kukurūzų miltai (įdarui) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Paruoškite tešlą. Į dubenį suberkite miltus ir druską, maišydama po truputį supilkite vandenį. Maišykite, kol teška taps tąsi. Uždenkite ją rankšluostėliu ir palikite, kad bent pusvalandį pastovėtų.

2. Tada tešlą plonai iškočiokite ir norimo dydžio puodeliu išspauskite apskritimus.

3. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite sezamų aliejuje. Tada sumeskite pjaustytą kopūstą, tarkuotą morką, kiek pakepinkite, sudėkite šakute maigytą faršą, dar kelias minutes pakepkite, supilkite visus prieskonius, vyną, galiausiai įmaišykite bambukų daigus ir kukurūzų miltus – įdaras turi būti tirštas.

4. Ant kiekvieno tešlos skritulėlio krėskite įdaro, tada suformuokite virtinukus, o tešlos kraštelius gerai užspauskite.

5. Virtinukus virkite apie 10 minučių kiaurasamtyje – bus patogiau išgriebti.

6. Tiekite su sojų padažu.

Suskleisti
Itališki virtinukai su mėsa „Ravioliai“
Receptas: Itališki virtinukai su mėsa „Ravioliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 39
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (aukščiausios rūšies)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 15.00 g (1/2 arbat. š. tešlai ir 1arbat. š. įdarui)
Jautiena: 300.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Mėgstami žalumynai 10.00 g
Kaip gaminti

1. Miltus prasijokite ir iš jų suformuokite duobutę. Įmuškite į ją kiaušinius, suberkite druską, supilkite vandenį, alyvuogių aliejų. Viską gerai suminkykite ir iš tešlos suformuokite rutulį. Jeigu reikia – įberkite daugiau miltų ar įpilkite vandens.

2. Tešlą plonai iškočiokite ir formele ar stikline išspauskite apskritimus.

3. Paruoškite įdarą: svogūną ir česnaką susmulkinkite, patroškinkite keptuvėje, kol gražiai apkeps, sumaišykite su jautienos faršu ir pagardinkite druska bei pipirais.

4. Atvėsusį įdarą dėkite ant tešlos skrituliukų ir sukite vamzdelius, bet neužspauskite – palikite virtinuko kraštelį neužlipdytą. Tuomet sujunkite skrituliuko galus ir gražiai juos užspauskite.

5. Itališkus virtinukus su mėsa virkite 8–10 minučių. Patiekite pabarsčiusios žalumynais, brandintu sūriu ar apliejusios mėgstamu padažu.

Plačiau skaitykite: Kulinarinė pamokėlė: gaminame „raviolius“ su mėsos įdaru

Suskleisti
Virtiniai su spirgučių įdaru
Receptas: Virtiniai su spirgučių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 50
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 300.00 ml (kambario temperatūros)
Sėlenos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rūkyti lašinukai su mėsos intarpais (200–300 g): 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Petražolės: 1.00 sauja (lapeliai)
Krapai: 1.00 sauja (lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite miltus, supilkite kambario temperatūros vandenį, įberkite žiupsnį druskos ir sėlenų. Iš visų šių produktų užminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jeigu matote, kad tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų. 

2. Įdarui lašinukus ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite krapus ir petražoles. Visus įdarui skirtus produktus – lašinukus, svogūnus, žoleles, juoduosius pipirus ir kiaušinio trynį – sumaišykite.

3. Iš tešlos suformuokite teniso dydžio rutuliukus. Kiekvieną rankomis išplokite iki plono apvalaus apskritimo. Dėkite įdaro, užspauskite kraštus ir užraitykite juos. Jei norite, galite ruošti ir šiek tiek didesnius virtinius: ant tešlos apskritimo dėkite šaukštelį įdaro, uždenkite kitu tešlos apskritimu, kraštus užspauskite ir užraitykite.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Nuo akimirkos, kai jie iškils į vandens paviršių, virkite apie 15–20 minučių.

5. Patiekite virtinius su grietinės ir šviežių krapų padažu.

Iš šio kiekio paruošite apie 60 mažų arba 30 vidutinio dydžio virtinių.

Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“

Suskleisti
Apkepti koldūnai su sojų padažu
Receptas: Apkepti koldūnai su sojų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2)
Faršas: 400.00 g (jautienos - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - įdarui)
Sojų padažas: 200.00 ml (1 valg. š. - įdarui ir 0,5 st. - padažui)
Tabasko padažas: 3.00 ml (keli lašai - įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4 - padažui)
Kaip gaminti

1. Iš miltų, kiaušinio, vandens ir druskos užminkykite kietą tešlą ir 20–30 minučių palaikykite kambario temperatūroje.

2. Faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, sojų, tabasko padažais, pagardinkite pipirais. Tešlą plonai iškočiokite ir supjaustykite kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite faršo, perlenkite trikampiu ir gerai apspauskite kraštus. Virkite koldūnus sūdytame vandenyje 10–12 minučių, tik žiūrėkite, kad neištižtų. Išvirtus koldūnus išgriebkite kiaurasamčiu ir gerai nuvarvinkite.

3. Keptuvėje įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite koldūnus ir vartydami apkepkite iš visų pusių.

4. Į sojų padažą sudėkite grūstą česnaką ar pjaustytus laiškinius česnakus. Karštus koldūnus tiekite su sojų padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Naminiai koldūnai su vištiena ir špinatais
Receptas: Naminiai koldūnai su vištiena ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2 - tešlai)
Faršas: 400.00 g (400 - 500 vištienos - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį - įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite kambario temperatūros vandenį, aliejų, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Maišydami po truputį berkite miltus ir užminkykite kietą tešlą. Tešlą uždenkite ir 20–30 minučių palikite kambario temperatūroje.

2. Faršą sumaišykite su grūstu česnaku, plikytais ir smulkintais špinatais, pipirais, druska ir vištienos prieskoniais. Tešlą plonai iškočiokite ir išspauskite lyginį skaičių apskritimų. Ant pusės apskritimų dėkite faršo, o kitais užklokite. Kraštus labai gerai apspauskite, jei norite, suformuokite gėlytes.

3. Koldūnus virkite sūdytame vandenyje 10–12 minučių. Tiekite su sviestu ar grietine.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Naminiai koldūnai
Receptas: Naminiai koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 73
Receptas
Ingredientai
Miltai: 380.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 120.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Faršas: 500.00 g (vištienos ir kiaulienos padalintas vienodomis dalimis - įdarui)
Prieskoniai: (pagal skonį - įdarui) 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinį lengvai išplakite (kad trynys susimaišytų su baltymu), į kiaušinį įberkite žiupsnelį druskos.
  2. Gautą kiaušinio mišinys pilkite į miltus, pastoviai minkydami, po truputį į miltus supilkite vandenį ir  tešlą gerai išminkykite. Išminkę tešlą ją kočiokite ir formuokite koldūnus.
  3. Įdarui maltą vištieną ir kiaulieną sumaišykite maždaug vienodomis proporcijomis ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir smulkiai pjaustytu svogūnu.
  4. Prie koldūnų galima paruošti lengvą padažą. Sumaišykite po šaukštą grietinės ir majonezo, įmaišykite šviežių žolelių ir skiltelę smulkiai supjaustyto česnako.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

Suskleisti
Lenkiški koldūnai
Receptas: Lenkiški koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (žiupsnelis smulkintų)
Miltai: 200.00 g
Burokėliai: 1.00 vnt. (virto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 100.00 ml (gazuoto)
Kumpis: 50.00 g (jautienos)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, kiaušinio, gazuoto vandens ir druskos išminkykite tešlą. Iškočiokite ją ir stikline išspauskite apskritimus.
  2. Jautieną sumalkite. Į faršą įdėkite pipirų, česnako, čiobrelių ir mairūno.
  3. Į tešlos apskritimų vidurį dėkite šaukštelį faršo, sulenkite ir formuokite koldūnus.
  4. Užvirkite ir pasūdykite vandenį, dėkite koldūnus ir virkite, kol jie iškils į paviršių.
  5. Koldūnams išvirus, išgriebkite juos, į sultinį įdėkite buroką ir nuvirkite.
  6. Tiekite į stalą koldūnus, užpiltus sultiniu. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Koldūnai su jautienos įdaru
Receptas: Koldūnai su jautienos įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltai: 280.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - trynių ir 1 - baltymas plaktas)
Vanduo: 85.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 - tešlai ir žiupsnis - įdarui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Jautiena: 500.00 g (maltos - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, kiaušinių trynių, vandens ir druskos išminkykite tešlą.
  2. Įdarui keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir pakepinkite jame smulkiai sukapotą svogūną.
  3. Pakepintą svogūną sumaišykite su malta jautiena, žiupsniu druskos ir pipirų.
  4. Paruoštą tešlą plonai iškočiokite. Mažo skersmens stikline, taurele ar kita norima formele išspauskite tešlos apskritimus. Koldūnai turėtų būti vieno kąsnio dydžio.
  5. Į apskritimų centrą dėkite po šaukštelį jautienos įdaro. Patepkite tešlos apskritimo kraštus plaktu kiaušinio baltymu, perlenkite perpus ir gerai užspauskite.
  6. Dideliame puode užvirkite druska pagardintą vandenį (trims puodeliams vandens – vienas arbatinis šaukštelis druskos). Sudėkite į jį koldūnus ir virkite, kol koldūnai iškils į vandens paviršių ir vanduo dar kartą užvirs.
  7. Išimkite koldūnus į sietelį, nuvarvinkite, sudėkite į dubenį ir patiekite iš karto, dar karštus.
  8. Patiekti galite su gabalėliu sviesto, grietine ar bet kokiu kitu mėgstamu padažu. Skanaus!

Recepto šaltinis – „Didžioji virėja“ (1990 m.)  

Suskleisti
Buriatų koldūnai
Receptas: Buriatų koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Malta mėsa: 1.00 kg (o dar geriau kapota mėsa; ją rinkitės pagal skonį, buriatai dažniausiai gamina su aviena)
Svogūnai: 2.00 vnt. (trinti arba smulkiai supjaustyti)
Miltai: 2.50 st.
Vanduo: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite ir išminkykite miltus, vandenį, druską ir kiaušinį. Jei reikia – pridėkite miltų, kad tešla neliptų prie rankų. Paruoštą tešlą atšaldykite.

2. Padarykite įdarą – mėsą suminkykite su svogūnais, druska ir pipirais.

3. Tešlą iškočiokite iki 3 mm storio. Puodeliu išpjaukite apskritimus. Į apskritimą dėkite šaukštelį įdaro ir sulipinkite „pintinėlę“ – kad viršus liktų atviras. Buriatai sako, kad patyręs meistras padaro apie 30 tešlos klosčių.

4. Paruoštus koldūnus dėkite į garinimo indą, būtinai uždenkite ir garinkite apie 20 minučių.

Suskleisti
Kiniški virtiniai „jiaozi“
Receptas: Kiniški virtiniai su vištienos ir krevečių įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Vanduo: 250.00 ml (verdančio; tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (po 0,5 šaukštelio tešlai ir įdarui)
Vištiena: 150.00 g (maltos; įdarui)
Krevetės: 10.00 vnt. (nevirtų, išgliaudytų ir labai smulkiai sukapotų tigrinių; įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (po 1 sutrintą įdarui ir padažui)
Svogūnų laiškai: 3.00 vnt. (smulkiai supjaustyti; įdarui)
Imbieras: 1.00 vnt. (nykčio galiuko šviežio imbiero, nuluptas ir smulkiai sutarkuotas; įdarui)
Sezamų aliejus: 2.50 valg. š. (2 šaukštai įdarui ir 0,5 padažui)
Sojos padažas: 4.00 valg. š. (padažui)
Ryžių actas: 2.00 valg. š. (padažui)
Aitriųjų paprikų pasta: 1.00 valg. š. (arba padažo; padažui)
Kaip gaminti

1. Persijokite miltus į didelį dubenį, suberkite druską ir supilkite vandenį, maišykite masę šakute (dar autentiškiau – mediniais pagaliukais), kol viskas pravės ir galėsite imtis minkymo rankomis, galite įpilti dar kiek vandens, jei jaučiate, jog masė sausoka. Išminkykite vientisą, elastingą tešlą, o tada dėkite į šiek tiek miltais pabarstytą švarų dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje 30 min.

2. Kol tešla „ilsisi“, paruoškite įdarą. Jam skirtus produktus sudėkite į platų dubenį ir maišykite viena kryptimi, kol visi ingredientai tolygiai pasiskirstys. Labai įnirtingai maišyti nereikia, svarbiau tai, kad prieš gaminant įdarą visi ingredientai būtų itin gerai susmulkinti, tada jie nesunkiai susijungs.

3. Padažui skirtus ingredientus taip pat sumaišykite atskirame dubenėlyje ir atidėkite į šalį.

4. Tešlą padalykite į dvi dalis ir iš kiekvienos jų ant miltuoto paviršiaus iškočiokite po cilindro formos gabalą, kurį supjaustykite į 12 gabaliukų (taigi, iš visos tešlos gausite 24).

5. Kiekvieną tešlos gabaliuką iškočiokite iki maždaug 6 cm skersmens skritulio. Į kiekvieno tokio skritulio vidurį dėkite apie šaukštą įdaro, blynelio pakraštėlį kiek sudrėkinkite vandeniu, tada sulenkite pusiau ir labai gerai užspaudykite, stengdamiesi nepažeisti tešlos. Būtent šiame formavimo etape jums tikrai pravers pagalba, tad pasirūpinkite, jog draugai ar artimieji būtų šalia!

 

6. Dideliame puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir atsargiai suleiskite virtinius. Virkite apie 5 min., arba kol jie iškils į vandens paviršių. Išgriebkite kiaurasamčiu į didelį dubenį, o tada tiekite ant stalo kartu su padažu, į kurį skanu virtinius mirkyti.

Beje, jei norite, galite virtinius virti ir garų puode, tai užtruks apie 15 min., arba tol, kol įdaras bus išviręs (išimkite vieną virtinį, perpjaukite ir patikrinkite, kad būtumėte tikri). Nepamirškite patepti rėčio dugno aliejumi, jei jis metalinis, priešingu atveju tešla prilips, ir bus bėdos.

Suskleisti
Kumpio įdaras
Receptas: Kumpio įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Kumpis: 300.00 g (rūkytas)
Grybai: 6.00 vnt. (džiovinti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Grybus išmirkykite, tuomet išvirkite ir sukapokite.
  2. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintuose riebaluose (arba aliejuje).
  3. Grybus ir svogūnus sumaišykite su susmulkintu kumpiu. Įmaišykite plaktą kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti
Mėsos ir grybų įdaras
Receptas: Mėsos ir grybų įdaras virtiniams
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (virta)
Grybai: 1.00 st. (apvirti, švieži)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1–2)
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Virtą kiaulieną sumalkite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą riebalų (ar aliejaus). Apkepinkite supjaustytus grybus ir kapotus svogūnus.
  3. Perdėkite iš keptuvės į dubenį. Sudėkite maltą kiaulieną, išplaktą kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Viską išmaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti
Jautienos įdaras
Receptas: Jautienos įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (virta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba tirpinti riebalai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Petražolės: 2.00 vnt. (keli lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sultinys: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Jautieną sumalkite.
  2. Sudėkite supjaustytą riebaluose (ar aliejuje) pakepintą svogūną, sukapotus petražolių lapelius ir susmulkintus virtus kiaušinius.
  3. Pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Jei įdaras atrodo per kietas, įpilkite šlakelį sultinio.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti

Be mėsos:

Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
Receptas: Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 4.00 valg. š. (tešlai ir padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 avienos - įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (0,5 - įdarui ir 1 - padažui)
Bazilikai: 10.00 g (keli lapeliai - įdarui ir padažui smulkinti)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - įdarui ir penkių pipirų mišinys - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis konservuotų - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Pomidorų pasta: (padažui) 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Iš kiaušinio, aliejaus, vandens ir miltų užminkykite kietą tešlą ir leiskite pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje. Faršą sumaišykite su pipirais, smulkintu svogūnu, bazilikais, pasūdykite.

2. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite keturkampiais, per vidurį dėkite įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Virkite sūdytame vandenyje.

3. Padažui smulkiai supjaustykite svogūną, sugrūskite česnaką ir apkepkite su aliejumi. Į keptuvę suverskite pomidorus, šakute ar medine mentele susmulkinkite, pagardinkite pipirais, druska ir cukrumi.

4. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių, tada sudėkite pomidorų pastą, smulkintus bazilikus ir dar troškinkite apie 10 minučių. Išvirtus raviolius sudėkite į dubenį ir apipilkite paruoštu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Ravioliai su rikota
Receptas: Ravioliai su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltai: 550.00 g (500 g tešlai ir ir 50 g moliūgų padažui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį tešlai ir moliūgų padažui)
Rikotos sūris: 300.00 g
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmidžano)
Moliūgai: 400.00 g (minkštimo - moliūgų padažui)
Pienas: 150.00 ml (moliūgų padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (moliūgų padažui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis - moliūgų padažui)
Kaip gaminti

1. Ant lentelės suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, vandenį, įberkite druskos ir suminkykite tešlą. Iš jos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus.

2. Ant vieno lakšto 6 cm tarpais po šaukštą išdėliokite rikotą. Sūrio kauburėlius užklokite kitu tešlos lakštu. Tešlą tarp įdaro suspauskite pirštais, tada peiliu išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius dar sykį apspaudykite pirštais.

3. Virtinukus dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 6 minutes. Padėkite šiltai.

4. Moliūgų minkštimą iškepkite orkaitėje ir sutrinkite elektriniu plakikliu.

5. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišydama porą minučių kepinkite. Plona srovele maišydama supilkite pieną. Kai užvirs, sukrėskite moliūgų tyrę, įberkite muskatų, druskos ir dar kelias minutes pakaitinkite. Apliekite karštus raviolius.

6. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmidžanu.

Suskleisti
Tradiciniai varškėtukai
Receptas: Tradiciniai varškėtukai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 530
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Varškė: 500.00 g
Miltai: 1.00 st. (0.5)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 50.00 g (padažui)
Sviestas: 50.00 g (padažui)
Kaip gaminti

1. Į varškę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, cukraus ir gerai ištrinkite iki vientisos masės. Suberkite miltus ir išminkykite tešlą.

2. Rankomis iš tešlos suformuokite ilgas „gyvatėles“, patieskite jas ant miltais pabarstyto stalo, šiek tiek suplokite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Jei neturite laiko, galite iš tešlos formuoti nedidelius varškės kukulaičius. Tiesiog imkite iš dubens po gniužulėlį tešlos, formuokite rankimis apvalų kukuliuką ir leiskite tiesiai į verdantį vandenį.

3. Varškėtukus dėkite įpasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol iškils. Tada dar pora minučių pavirkite ir išgriebkite kiaurasamčiu.

4. Paruoškite padažą:ant silpnos ugnies puode ar metaliniame dubenėlyje ištirpdykite sviestą, sukrėskite į jį grietinę, pasūdykite ir gerai išmaišykite.

5. Su varškėtukais puikiai ir uogienė, trintos šaldytos uogos, taip pat grietinės padažas  arba saldus vanilinis padažas.

Kulinaro pastaba. Jei norite, kad varškėtukai būtų dar maistingesni, galite į jų tešlą įmaišyti saujelę linų sėmenų, bolivinių balandų ar burnočių. Puikiai dera.

Suskleisti
Varškės „ežiukai“
Receptas: Varškės „ežiukai“
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 295
Receptas
Ingredientai
Miltai: 280.00 g
Varškė: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, varškės, žiupsnio druskos ir vandens išminkykite kietoką, pakankamai tvirtą tešlą.
  2. Tešlą tarp delnų suvyniokite į piršto storumo volelius.
  3. Volelius supjaustykite 3–4 cm gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį braukite per tarkos antrą pusę, taip suformuodami raštuotus vamzdelius.
  4. Kol formuojate „ežiukus“, vidutinio dydžio puode užvirkite žiupsneliu druskos pagardintą pasūdytą vandenį.
  5. Vandeniui užvirus, sudėkite į jį „ežiukus“ ir virkite apie 8–10 minučių, kol išvirs ir bus minkšti, tačiau nepraras savo formos.
  6. Išvirusius „ežiukus“ išgriebkite ir nuvarvinkite.
  7. Patiekite su saldžiais priedais (pvz., uogomis ar uogiene) arba nesaldžiais pagardais (pvz., grietinėlės ir spirgučių padažu ar grietine). 

 

Suskleisti
Virtiniai su brokoliniais kopūstais
Receptas: Virtiniai su brokoliniais kopūstais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.00 st.
Vanduo: 1.00 st. (šalto virinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Giliame inde sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Supilkite vandenį ir išminkykite tešlą.
  2. Brokolinius kopūstus virkite 4 minutes. Paskui kruopščiai nupilkite vandenį, išgarinkite skysčio likučius.
  3. Nusausintus brokolinius kopūstus sutrinkite iki košės tirštumo. Gardinkite masę paruoštais prieskoniais: druska, malta aitriąja paprika, džiovintais bazilikais. Gerai viską išmaišykite.
  4. Formuokite koldūnus: tešlą iškočiokite, išspauskite apskritimus, dėkite įdaro ir kruopščiai užspauskite kraštus.
  5. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
  6. Jiems iškilus į paviršių, virkite apie 10 minučių.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs