Norint paruošti gardų mėsainį labai svarbu naudoti šviežius ir kokybiškus ingredientus, o prieskonius pasitelkti su saiku. „Saikingai ir laiku naudojama druska bei kiti prieskoniai padės atsiskleisti natūralių ir šviežių ingredientų skoniui ir jų neužgoš. Druską ir pipirus ant mėsos maltinukų barstykite tik prieš pat kepimą, kada jau bus suformuoti paplotėliai. Papildomų prieskonių reikėtų vengti – jais geriau gardinkite padažą“, – patarimais dalijasi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji tvirtina, jog ant grilio kepama mėsa bus skaniausia, jeigu bus kepama vos išimta iš šaldytuvo.
„Vidutiniškai keptą jautienos maltinuką geriausiai paruošite tuomet, kai jis bus tik išimtas iš šaldytuvo. Šiek tiek sustingusį mėsos maltinuką nusausinkite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu – tai sugers vandens likučius, o šaltis padės išlaikyti maltinuko formą“ – teigia B.Baratinskaitė.
Mėsos paruošimas
Dar prieš ruošiant mėsą pirmiausia paruoškite grilių. „Svarbu, kad grotelės, ant kurių bus kepama mėsa, būtų švarios, be prieš tai kepusio maisto likučių. Ruošiant daugiau mėsainių, pasistenkite, kad kiekvienas maltinukas būtų kuo panašesnio dydžio. Jeigu geri maisto ruošimo įgūdžiai dar nėra susiformavę, į pagalbą pasitelkite tam skirtą specialų mėsos maltinuko formavimo įrankį“ – patarimais dalijasi B.Baratinskaitė ir atskleidžia svarbiausius:
1. Mėsos maltinukas turėtų būti vos platesnis nei bandelės skersmuo – mėsa kepant traukiasi, o šiai per daug susitraukus, mėsainio konstrukcija gali pradėti virsti;
2. Kepant daugiau mėsainių, mėsą sverkite – vienam maltinukui reikia maždaug 170–180 g mėsos;
Vida Press nuotr./Mėsainio maltinukai
3. Mėsos maltinuko viduryje su nykščiu įspauskite duobelę – mėsos centras išliks nepakilęs, o pats paplotėlis bus tolygaus dydžio;
4. Mėsą laikykite šaldytuve iki kepimo, o prieš kepimą – nusausinkite popieriniu vienkartiniu rankšluosčiu.
5. Mėsą gardinkite tik druska ir pipirais, leiskite atsiskleisti natūraliems skoniams. Prieš kepant mėsą patepkite labai plonu aliejaus sluoksniu.
Kiek laiko kepti mėsos maltinį?
Geriausia mėsą kepti iki norimo iškepimo lygio, o norint tai pasiekti, svarbu ne tik tinkamai įkaitinti grilį – reikia atkreipti dėmesį tiek į kepimo laiką, tiek į vidinę mėsos maltinuko temperatūrą.
- norint „rare“ mėsos iškepimo lygio, ją reikia kepti po maždaug tris minutes iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turėtų būti 50°C–52 °C.
- vidutiniškai „rare“ iškepto mėsos maltinuko vidinė temperatūra turėtų siekti 55°C–57°C, tam reikės ją kepti po maždaug 4 minutes iš kiekvienos pusės.
- vidutiniškai iškeptos mėsos vidinė temperatūra turėtų būti 60°C–63°C, o ją pasiekti galima kepant po maždaug 5 minutes iš kiekvienos pusės.
Vida Press nuotr./Kepamas mėsainio maltinukas
- vidutiniškai gerai iškeptas mėsos maltinukas bus maždaug po 6 minučių kepimo iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turi siekti 65°C–68°C.
- visiškai gerai iškeptas mėsos maltinukas bus po 7 ir daugiau kepimo minučių iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turėtų būti lygi 70°C ar kiek didesnė.
Jūsų dėmesiui – keli puikūs mėsainių receptai:
Ingredientai
Mėsainių bandelės: 4.00 vnt.
Sūris:
8.00 riekės (kvadratinės, fermentinio)
Salotos:
1.00 vnt. ("Aisbergo" lapai)
Faršas:
400.00 g (jautienos - mėsainiams)
Svogūnai:
1.00 vnt. (nedidelis - mėsainiams)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (mišinys, stambiai maltas - mėsainiams)
Druska:
1.00 žiupsnelis (mėsainiams)
Kaip gaminti
1. Faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, aitriuoju pipiru, tabasko padažu, pagardinkite pipirais ir druska. Suformuokite 4 paplotėlius, aptepkite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grotelių 200 laipsnių orkaitėje (įjungę ventiliatorių) 10–12 minučių, kol gražiai apskrus.
2. Bandelės pagrindą aptepkite majonezu, uždėkite dvi riekeles sūrio, pomidorų padažo, karštą mėsainį, ant viršaus uždėkite kelis griežinėlius pomidoro, salotų lapų ir vėl pusę bandelės.
|
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Suskleisti
Ingredientai
Jautiena:
750.00 g (maltos - mėsainiams)
Bandelės: (apskritos - mėsainiams) 6.00 vnt.
Salotos:
200.00 g (lapai - mėsainiams)
Šoninė: (ploni griežinėliai - mėsainiams) 6.00 riekės
Agurkai:
3.00 vnt. (marinuoti - mėsainiams)
Troškinti burokėliai: (mėsainiams) 300.00 g
Druska:
1.00 žiupsnelis (burokėliams)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (burokėliams)
Actas:
1.00 valg. š. (vynuogių - burokėliams)
Petražolės:
1.00 sauja (šviežių, smulkintų - burokėliams)
Kaip gaminti
1. Į gilų indą sudėkite jautieną, kiaulieną, įmuškite kiaušinį, įpilkite padažų arba įberkite prieskonių ir gerai išmaišykite.
2. Masę padalykite į šešias lygias dalis ir suformuokite kotletus. Iškepkite keptuvėje arba ant grotelių.
3. Bandeles perpjaukite ir iš pjovimo pusės apkepkite.
4. Bandelių puseles aptepkite majonezu su garstyčiomis, uždėkitepo lapą salotų, karštą kotletą. Pabarstykite tarkuotu sūriu, uždėkite po pakepintą griežinėlį šoninės, marinuotų agurkėlių ir troškintų burokėlių. Užvožkite likusiomis bandelių puselėmis ir patiekite.
Troškinkinti burokėliai:
1. Aliejų įkaitinkite keptuvėje, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais.
2. Sudėkite tarkuotus burokėlius, susmulkintus riešutus, aitriąsias paprikas, pomidorus, įpilkite acto, įmaišykite cukrų. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir ant silpnos ugnies troškinkite maišydami apie 40 minučių.
3. Atvėsinkite ir įmaišykite petražoles.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
Kaip gaminti
- Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
- Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Duona:
70.00 g (baltos, sutrupintos)
Druska:
2.00 arbat. š. (rupios jūros)
Malta mėsa:
1.00 kg (perpus kiaulienos ir jautienos; pirmąją galite keisti vištiena arba kalakutiena, antrąją – veršiena)
Kaip gaminti
1. Džiūvėsius suberkite į didelį dubenį ir užpilkite juos pienu. Palikite apie 5 minutes pastovėti, kol džiūvėsiai išbrinks.
2. Tuo metu grūstuve arba elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pankolių sėklas, druską ir aitriosios paprikos dribsnius.
3. Į puodą su išbrinkusiais džiūvėsiais sudėkite maltą mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską maišykite apie 2–3 minutes, kol visi skoniai susijungs.
4. Šlapiomis rankomis formuokite plokščius norimo dydžio mėsainius. Kepkite juos ant gerai įkaitintų grotelių (BGE įkaitinkite iki 280–300 C) maždaug po 4–5 minutes kiekvieną pusę, kol išorėje įsispraus apskrudę rėžiai, o vidus liks sultingas.
5. Patiekite su apkeptomis bandelėmis arba be jų, su skrudintomis bulvytėmis ir su šviežiomis salotomis bei mėgstamu padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Bandelės:
6.00 vnt. (su sezamų sėklomis)
Kaip gaminti
1. Nuplaukite ir susmulkinkite salotas. Nuplaukite ir griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm storio griežinėliais supjaustykite svogūnus. Taip pat griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkus.
2. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskoniais ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio didkepsnius.
3. Svogūnus kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies 4–5 minutes. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į lėkštę.
4. Didkepsnius kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių.
5. Bandeles perpjaukite per pusę. Viršutinę dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų, dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite didkepsnį, tada 1 čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir ragaukite.
Suskleisti