Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudingi patarimai ruošiantiems žuvį: kokių klaidų nepadaryti gaminant žuvį pirmą kartą?

Birželio 27 d. švenčiame Tarptautinę žvejų dieną, tačiau jos nebūtina laukti, jei nekantraujate jau dabar pasigaminti žuvies skaniems pietums ar vakarienei. Gaminti žuvį – daug paprasčiau nei gali pasirodyti, tačiau jei gaminate žuvį pirmą kartą – svarbu susipažinti su svarbiausiomis žuvies paruošimo taisyklėmis ir patarimais.
Ešerys
Ešerys / 123RF.com nuotr.

Gaminant pirmą kartą svarbu išsirinkti „patogią“ žuvį

Tam, kad žuvies gaminimo patirtis būtų maloni ir norėtųsi dar ir dar sugrįžti prie šio žmogaus organizmui itin naudingo produkto, rekomenduojama pirmam kartui pasirinkti tokią žuvį, kurios paruošimas nereikalauja daug vargo.

Pažintį su žuvimi siūloma pradėti nuo Lietuvoje itin populiarios šviežios lašišos arba karpio. Jei renkatės lašišą, įsigykite jau išskrostą lašišą ar karpį arba jų pjausnius – taip sutaupysite labai daug laiko ir žuvies nereikės apdoroti patiems.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta lašiša
123RF.com nuotr./Grilyje kepta lašiša

Jei renkatės iš šaldytos žuvies asortimento, pirmam kartui rekomenduojama tilapijų filė arba atlantinė menkė. Šaldyta žuvis savyje turi mažiau kaulų, jau būna paruošta ir švariai išskrosta, be žvynų, todėl vos ją atšildžius bus galima iš karto gaminti. Svarbu nepamiršti, kad atšaldytai žuviai atšilus, ją būtina gaminti iš karto ir negalima dar kartą dėti į šaldymo kamerą.

Gaminant patiekalus su žuvimi, rekomenduojama naudoti pačius paprasčiausius, kiekvienos šeimos virtuvėje esančius prieskonius – juoduosius pipirus, druskos, krapus. Natūralios žuvies skonis pakankamai intensyvus, tačiau turi švelnumo savyje, todėl nepatartina jo užgožti stipriais prieskoniais. Vis dėlto jei norisi šiek tiek intensyvesnio skonio, galima naudoti saldžiosios raudonosios paprikos miltelius, o mėgstantiems aštriau – aštresnius pipirus.

Nepamirškite ir lietuviškų žalumynų – prie žuvies puikiai tiks darže augantys svogūnai, česnakai, gelvės lapeliai, kurie žuviai suteiks ypač skanų aromatą.

Garnyras – visiška pasirinkimo laisvė. Rinkitės tai, kas jums ir jūsų svečiams labiausiai patinka. Jei norėtųsi sotesnės vakarienės – prie žuvies išsivirkite ryžių, kuskuso, pastarnokų ar bulvių košės. Mėgstantiems lengvesnius garnyrus rekomenduojama rinktis įvairias sezonines daržoves, salotas.

Daugelis žuvies rūšių yra riebios, todėl prie jų dera rūgštūs vaisiai, daržovės, rūgščių uogų užtepėlės. Prie žuvies puikiai dera pomidorai, špinatai, šparagai, obuoliai, juodieji serbentai, citrinos ir granatai.

123RF.com nuotr./Žuvis
123RF.com nuotr./Žuvis

Žuvies paruošimas – nuo kepimo keptuvėje iki „užkasimo“ druskoje

Jei žuvis šviežia, daug pastangų skaniai ją paruošti tikrai nereikia. Šviežia žuvis jau pati yra skani, nebūtina jos marinuoti su actu ar su aštriomis paprikomis, volioti kiaušiniuose ir miltuose. Vis dėlto kepti miltuose pravartu tokią žuvį kaip menkė, kuri yra labai trapi ir gali lengvai subyrėti arba prikibti prie keptuvės dugno. Visko, ko reikia, tai šiek tiek druskos ir pipirų.

Žuvį ruošti galima įvairiausiai būdais, atsižvelgiant į jūsų pomėgius bei žuvies raumenų struktūrą, riebumą. Keptuvėje kepti rekomenduojama liesesnę baltą žuvį (išskyrus gan tvirtus ešerius), nes jos mėsa yra biri, vandeninga. Šių žuvų gabaliukus reikėtų apvolioti įprastuose kvietiniuose ar kukurūzų miltuose ar kiaušinio plakinyje, galima padengti džiūvėsėliais, papildomai pridėti smulkintų riešutų. Kitaip šias žuvis bus sunku apversti kepimo metu, gabaliukai lūžinės, bus negražūs. Jei žuvį kepsite su džiūvesėliais, prieš tai ją nusausinkite popieriniu rankšluostėliu, kuo mažiau bus skysčio, tuo greičiau ir traškiau žuvis iškeps.

Riebių žuvų papildomai mirkyti plakinyje ar volioti miltuose nereikia. Jas puikiai iškepsite tiesiog nedideliame kiekyje gerai įkaitinto aliejaus. Jeigu žuvų gabaliukai yra su oda, tai prieš kepimą juos reikėtų įpjauti, kad karštis pasiskirstytų tolygiau ir žuvis iškeptų greičiau.

Prieš kepimą žuvį galite trumpai pamarinuoti. Tam labiausiai tiks prieskonių mišiniai iš 2-3 skirtingų prieskonių, tuomet neužgošite natūralaus žuvies skonio. Prie žuvies labiausiai tinka pipirai, paprika, kalendra, bazilikai, čiobreliai, įvairūs prieskonių mišiniai su citrina.

Kepimo laikas priklauso nuo žuvies rūšies, tačiau didžiausią įtaką jam turi gabalėlio dydis. Abi plono filė gabalėlio reikėtų puses reikėtų kepti po 1-2 min., o jeigu gabalėlis storesnis ar žuvis buvo supjaustyta steikais, kiekvieną pusę kepkite po 5-7 min.

123RF.com nuotr./Kepta žuvis
123RF.com nuotr./Kepta žuvis

Svarbu neperkepti

Kepant žuvį orkaitėje (kaip ir keptuvėje) svarbiausia jos neperkepti. Kepimo laiką nustatykite pagal žuvies storį pačioje storiausioje vietoje. 4 cm storio žuvį reikės kepti 15-20 min., 5 cm storio žuvį – 20-25 min., 6 cm storio žuvį – 25-30 min. Liesesnė balta žuvis keps trumpiau, nei riebi. Orkaitėje kepamos žuvies odą taip pat įpjaukite, ją ištrinkite prieskoniais, į išskrostą žuvies pilvą įkiškite kelis citrinos griežinėlius, čiobrelių, bazilikų ar petražolės šakelę (ypač, jeigu kepate „dumbliną“ žuvį, pavyzdžiui karpį, šamą). Jeigu kepate žuvies gabaliukus, tai juos taip pat galite sudėti ant citrinos griežinėlių.

Druskoje kepti žuvį labai patogu, nes tuomet jos nereikia skusti. Druskoje taip pat galima kepti ir bežvynes žuvis. Druskoje kepta žuvis išlieka labai sultinga, minkšta, ji tikrai nebūna perdėm sūri. Druskoje galima kepti doradas, lydeką, lašišą, upėtakį, karpį, menkę, jūros ešerius ir kt. Vienintelė sąlyga – žuvys neturi būti supjaustytos.

Prieš kepimą reikia pasiruošti druskos mišinį. 300 g druskos sumaišykite su 1 truputį išplaktu kiaušinio baltymu ir šaukštu vandens. Šio kiekio jums turėtų pakakti „apkloti“ apie 400-500 g žuvies. Pusę druskos kiekio paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, tuomet uždėkite žuvį (ją pagardinkite pipirais, kitais prieskoniais, į pilvą įkiškite citrinų griežinėlių ir žolelių) ir ją uždenkite likusia druska (uodegos ir galvos gali kyšoti).

Vida Press nuotr./Šviežia žuvis
Vida Press nuotr./Šviežia žuvis



Druskoje „užkastą“ žuvį kepkite iki 230°C įkaitintoje orkaitėje. Didesnę apie 1,5 kg svorio žuvį reikia kepti 30 min., o truputį mažesnę (ar kelias mažesnes), trumpiau, apie 20 min. Žuviai iškepus ją ištraukite iš orkaitės ir palaukite 10 min., tik tuomet plaktuku ar aštriu, tvirtu peiliu suskaldykite sukietėjusį druskos luobą ir mėgaukitės tobula žuvimi. Pavyzdžiui, dorada skaniausia kepta druskoje orkaitėje – tuomet ji išlieka itin sultinga.

Kepant žuvį orkaitėje ne druskoje rekomenduojama rinktis 165–180 °C temperatūrą. Tuomet žuvis išlieka minkšta ir sultinga. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 min iki 30 min. Žuvies kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė, folija ar kepimo popierius, taip pat stikliniai indai. Papildomai riebalų naudoti nereikia, nebent gaminama liesa žuvis, pavyzdžiui menkė ar lydeka, kurias prieš valgant galima apšlakstyti kokybišku nerafinuotu aliejumi (linų sėmenų, kanapių, alyvuogių) su kuriuo gautume polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Rekomenduojama rinktis gaminimo būdą, tausojantį žuvį

Tausojantys patiekalai – tai šiltas maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje. Tokio terminio apdorojimo metu nesusidaro kancerogeninės medžiagos.[1] Norint atskleisti kuo daugiau natūralaus žuvies skonio, virti ir troškinti ne ilgiau negu būtina.

Vienas sveikiausių maisto ruošimo būdų – žuvies virimas garuose. [2] Kuo trumpesnis virimas garuose – tuo geriau. Verdant garuose žuvis išlaiko sultingumą, struktūrą, skonį, kvapą ir spalvą, išlieka daugiau vitaminų. Žuvies virimas priklauso nuo žuvies dydžio. Jei verdama žuvis apie 500 g, tai užvirus vandeniui virti apie 25 min., jei sveria apie 800 g – virti apie 35 min. Jei verdamas 250 g žuvies gabaliukas, tai virimo laikas apie 10 min.

Jei pasirinkote vis tik žuvį kepti, rekomenduojama sutrumpinti terminio apdorojimo laiką ir sumažinti temperatūrą tam, kad pagamintas produktas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs. Nepatartina žuvies apvolioti tešloje ir kepti keptuvėje gausioje aliejaus, ne tik dėl to, kad patiekalas bus kaloringesnis, įsigėrus riebalams į maisto produktą, bet apskrudinus susidarys kenksmingos medžiagos mūsų organizmui.

Vida Press nuotr./Lašiša
Vida Press nuotr./Lašiša

RECEPTAS

Lašiša grietinėlės padaže su špinatais ir pomidorais

Reikės:

  • 750 g lašišos filė, supjaustytos į gabaliukus
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 70 g špinatų
  • 0,5 stiklinės grietinėlės (neriebios)
  • 0,5 stiklinės sultinio (karštame vandenyje ištirpinti ketvirtadalį sultinio kubelio)
  • 2 v.š. smulkiai supjaustytų krapų
  • 2 v.š. citrinų sulčių
  • 2 a.š. kukurūzų krakmolo arba miltų
  • 1 skiltelės česnako
  • Pagal skonį druskos
  • Pagal skonį juodųjų pipirų
  • 1 v.š. sviesto kepimui
  • 1 v.š. aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  • Lašišos gabaliukus apibarstyti druska, trupučiu pipirų, apšlakstyti šaukštu citrinos sulčių.
  • Keptuvėje įkaitinti aliejų. Sudėti lašišos gabaliukus. Pakepti po keletą minučių iš abiejų pusių.
  • Lašišos gabalėlius atidėti į šalį, išvalyti keptuvę.
  • Švarią keptuvę įkaitinti iki vidutinės temperatūros. Ištirpinti sviestą. Pakepti smulkiai sukapotą česnaką apie 30 sekundžių.
  • Mažame indelyje sumaišyti kukurūzų krakmolą (arba miltus) su 2 šaukštais vandens. Į keptuvę supilti grietinėlę, sultinį bei krakmolą. Gerai išmaišyti ir užkaisti iki virimo.
  • Sumažinti ugnį ir suberti nuplautus bei nusausintus špinatus. Maišant kaitinti apie 1 minutę.
  • Tada suberti perpus perpjautus vyšninius pomidorus, krapus, šaukštą citrinos sulčių, įberti žiupsnelį pipirų. Viską sumaišyti. Sudėti lašišos gabaliukus ir patroškinti apie 3-4 minutes.
  • Lašišą patiekti su orkaitėje keptomis bulvytėmis ar kitu jūsų mėgstamu garnyru.

Skanaus!


Šaltiniai:

[1]https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-way-to-cook-fish#TOC_TITLE_HDR_9

[2]https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-way-to-cook-fish#TOC_TITLE_HDR_9

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas