Egzotiškai skambantis žuvies pavadinimas slepia nepaprastai skanią žuvį, kurią lengva skaniai paruošti net ir ne itin patyrusiems maisto gamintojams. O įsigyti ją galima ir Lietuvoje esančių prekybos centrų žuvies ir jūros gėrybių skyriuose, pvz., „IKI“, rašoma prekybos centro pranešime žiniasklaidai.
Alpinė šalvis yra lašišinės šeimos, šalvių genties gėlavandenė žuvis, gyvenanti labai šaltuose ir skaidriuose vandenyse. Tai vienintelė gėlavandenė žuvis aptinkama taip toli Šiaurėje.
Ši žuvis pasižymi į lašišą panašia spalva, tačiau jos skonis kur kas švelnesnis. Ją galima kepti grilyje, keptuvėje ar orkaitėje, taip pat virti sriubą ar troškinti.
Tiems, kurie dar tik pažindinasi su arktine šalvimi, siūlome pradėti paprastai: šiek tiek druskos, pipirų, citrinos, žalumynų ir truputis alyvuogių aliejaus bus pakankama ir leis atsiskleisti natūraliems žuvies skoniams. Tačiau jeigu norite šiek tiek pakylėti savo pietus ar vakarienę į kitą lygį, verta išbandyti ir receptą su voveraitėmis.
Alpinė šalvis grilyje
Reikės:
- 1 arktinės šalvies,
- 1 raudonojo svogūno,
- 500 g šviežių daržovių (morkų, pankolių, brokolių, bulvių),
- 1 citrinos,
- 1 aitriosios paprikos,
- 50 g sviesto,
- Druskos, šviežių žalumynų - pagal skonį.
Gaminame:
Daržoves nulupkite ir supjaustykite. Sudėkite jas ant didelio folijos lapo, ant viršaus padėkite žuvį.
Alpinės šalvies odoje padarykite kelis įstrižus įpjovimus, visą žuvį įtrinkite druska. Įpjovas ir pilvą užpildykite pjaustyta citrina, aitriosios paprikos riekelėmis ir sviestu. Įdėkite ir šviežių žalumynų, pavyzdžiui, petražolių.
Suvyniokite viską į sandarų paketą ir kepkite įkaitintame grilyje, kol mėsa pradės atsiskirti nuo kaulų. Kepimo metu žuvies ir daržovių paketą porą kartų apverskite.
Alpinė šalvis su voveraičių ir sviesto padažu
Reikės:
- 1 arktinės šalvies (apie 1,3 kg),
- Druskos, pipirų,
- 1 šaukšto aliejaus arba sviesto;
- 300 g voveraičių,
- 25 g sviesto,
- 1 nedidelio svogūno,
- 1 skiltelės česnako.
Padažui:
- 2 svogūnų,
- 75 g sviesto,
- 150 ml sauso baltojo vyno,
- 1 šaukšto baltojo vyno acto,
- 300 ml grietinėlės,
- Šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, druskos, baltųjų pipirų, žalumynų.
Gaminame:
Nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite svogūnus. Pakepkite keptuvėje su šiek tiek sviesto kelias minutes. Supilkite baltąjį vyną, actą ir grietinėlę. Gerai išmaišykite. Kaitinkite apie 25 minutes ant vidutinės ugnies. Tuomet įmaišykite likusį sviestą ir pagardinkite padažą citrinos sultimis, druska ir baltaisiais pipirais. Padažą laikykite šiltai, kol patieksite.
Iškepkite žuvį. Iš alpinės šalvies išpjaukite filė. Apčiuopkite, ar nėra kaulų, ir, jei jų rasite, pašalinkite pincetu. Padalykite filė į kelis gabalėlius, iš mėsos pusės pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kepimo formą patepkite trupučiu aliejaus arba sviesto. Į kepimo skardą dėkite filė oda į viršų. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 18-20 minučių.
Paruoškite voveraites. Grybus pakepkite sausoje keptuvėje, kol jie praras didžiąją dalį skysčio. Įdėkite sviesto ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite smulkintą svogūną, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Iki patiekimo laikykite šiltai.
Viską sudėkite į lėkštę, galite patiekti ir su kitais priedais, pavyzdžiui, bulvių koše ir salotomis. Apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.
Ingredientai
Žuvis:
500.00 g (baltos, filė)
Duona:
130.00 g (baltos, sužiedėjusios; džiūvėsių mišiniui)
Česnakai:
1.00 skiltelės (džiūvėsių mišiniui)
Raudonėliai:
2.00 arbat. š. (džiovinto; džiūvėsių mišiniui)
Citrinos:
1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; džiūvėsių mišiniui)
Druska:
2.00 žiupsnelis (džiūvėsių mišiniui ir apvoliojimui)
Miltai:
4.00 valg. š. (apvoliojimui)
Pienas:
2.00 valg. š. (apvoliojimui)
Kaip gaminti
Traškiam apvalkalui sukurti tinka sužiedėjusios baltos duonos trupiniai, o ryškesnės spalvos paslaptis – ciberžolė ir paprikos milteliai.
Šaldyti žuvies piršteliai paprastai kepami aliejuje. Taip jie gražiai apskrunda, be to, įgauna taip geidžiamo traškumo. Tačiau toks čirškinimas aliejuje turi ir tamsiąją pusę: nori nenori džiūvėsėliams teks pamirkti riebaluose. Variantas – pirštelius kepti orkaitėje. Jis tikrai laimi, jei norite liesesnio produkto, o išvaizda ir skonis nenukenčia.
1. Virtuvės kombaine pasmulkinkite duoną ir sūrį. Įspauskite česnako, įberkite prieskonių. Mišinį suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Maždaug po 10 min. mišinį pamaišykite ir kepkite, kol trupiniai įgaus gražią auksinę spalvą.
2. Trupinius atvėsinkite ir dar kartą permalkite virtuvės kombainu.
3. Viename inde paplakite kiaušinį su pienu, įberkite druskos ir šiek tiek pipirų. Į kitą įpilkite miltų.
4. Jei naudojate šaldytą žuvį, palikite ją per naktį atšilti šaldytuve. Tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite maždaug 3 cm pločio juostelėmis.
6. Žuvies gabaliuką viena ranka pirmiausia apvoliokite miltuose, tuomet perimkite į kitą ir pavoliokite kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose (taip išvengsite šlapių duonos bumbulų ant rankų).
7. Dėkite į aliejumi išteptą skardą ir kiškite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 10 min. mentele pirštelius apverskite ir kepkite dar apie 5–7 min.
Suskleisti
Ingredientai
Žuvis:
300.00 g (supjaustytos gabalėliais gėlavandenės žuvies filė (tinka upėtakiai, starkis, lydeka))
Ciberžolės šaknis:
1.00 vnt. (apie 5 cm gabaliukas, nuvalytas ir sutarkuotas; marinatui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (marinatui)
Nuoc mam padažas:
1.00 valg. š. (jo galima pasiruošti patiems: 1 dalis žuvies padažo, 1 dalis cukraus ir 2 dalys vandens bei žaliosios citrinos sulčių pagal skonį; marinarui)
Kaip gaminti
- Bandžiau gaminti ir su menkės filė – buvo kiek sausokas kepinys. O man skaniausia – su starkiu. Marinato proporcijas galima kaitalioti pagal skonį.
- Šiam patiekalui jums dar reikės aliuminio folijos arba bananų lapų suvyniojimui (šių Lietuvoje jau galima nusipirkti)
1. Šalotinius svogūnus sutarkuokite į didelį dubenį. Sumaišykite su kitais marinato ingredientais. Įdėkite druskos ir pipirų. Sumaišykite su žuvies gabalėliais ir palikite marinuotis per naktį.
2. Pasiruoškite bananų lapus. Ištepkite saulėgražų aliejumi, įdėkite žuvies ir suvyniokite į „voką“. Jei neturite bananų lapų, tą patį darykite folijoje.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite apie 20 minučių.
4. Ištraukite žuvį iš orkaitės. Išvyniokite, dėkite į lėkštę su mėgstamu garnyru (ryžiais, lakštiniais ar salotomis).
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
0.50 valg. š. (lydyto; kepimui)
Kaip gaminti
1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, sumaišykite su druska, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad cukinija išleistų savo sultis. Po pusvalandžio cukinijų masę nuvarvinkite, gerai nuspauskite.
2. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite su lydytu sviestu. Baigiant kepti, sudėkite smulkintas česnako skilteles ir maišydami kepkite dar kelias minutes.
3. Cukinijų masę sumaišykite su kepintais svogūnais ir likusiais ingredientais.
4. Blynelius kepkite keptuvėje su lydytu sviestu. Kad iškepę blyneliai būtų gražiai apvalūs, tešlą į keptuvę galite sudėti naudodami konditerinį žiedą.
5. Patiekite blynelius su ikrais arba lašiša.
Suskleisti