Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujai atrastas Nidos lašišos pastrami gali tapti jūsų šventinio stalo pasididžiavimu

Žmonės nuo senų seniausių laikų žinojo būdus, kaip prailginti šviežių produktų galiojimo laiką. Ir nors šiais laikais turime šaldytuvus bei greitas tiekimo grandines, sūdyti, brandinti, fermentuoti ir rūkyti gaminiai jokiais būdais neišeina iš mados! Greičiausiai esate skanavę pastrami – plonai pjaustytos brandintos jautienos, nepamainomos gaminant (labai fotogeniškus!) sumuštinius ir net skaninant burgerius? Tačiau užuot brandinusi mėsą, šįkart pastrami paverčiau lašišos filė!
Nidos Degutienės lašišos pastrami
Nidos Degutienės lašišos pastrami / Asmeninio arch. nuotr.

Apie lašišos pastrami pirmąkart išgirdau dar pernai, šeimininkaudama virtuvėje ir viena akimi žiūrėdama savo mėgstamą SBS Food TV kanalą. Brandintos lašišos riekelės taip gardžiai atrodė ekrane, jog ryžausi nedelsiant išmėginti šį receptą ir savo virtuvėje. Kaip tik tąkart laukėme svečių, tad lašišos pastrami užkandį įtraukiau į meniu.

Tai buvo vienas įspūdingiausių patiekalų ant šventinio užkandžių stalo ir jis išgaravo vienas pirmųjų! Svečiams netikėtas buvo mėsiškų prieskonių mišinys, saldi glazūra ir truputį liežuvį kandantis čili pipirų aitrumas. Šis užkandis jau tapo mūsų namų „firminiu“, tik vis nepavykdavo jo nufotografuoti ir aprašyti, kad receptu galėčiau pasidalinti ir su jumis. Tad šįkart lašišos pastrami gaminau specialiai palikdama laiko fotosesijai, o po to didelė lėkštė jau ramiai keliavo ant vaišių stalo.

Jei Kalėdoms (ar ir Kūčioms) laukiate didesnio būrio svečių – lašišos pastrami yra vienas geriausių pasirinkimų, mat visą darbą atliksite likus trims paroms iki šventės, o taip paruošta žuvis tikrai nepaliks abejingų. Kartu su lašiša patiekite keletą priedų, kad svečiai patys galėtų pasirinkti, ką labiausiai mėgsta: kreminį sūrį, susmulkintus šviežius krapus, marinuotų agurkų riekeles, burokėlių pesto ir būtinai šviežios duonos arba beigelių.

Aš paprastai tokiu būdu ruošiu visą didelės lašišos filė (apie 1,5 kg svorio), taip ji labai gražiai atrodo ant stalo. Patiekiu filė ant didelės pjaustymo lentos, nes vakaro metu ne kartą tenka papildomai pjaustyti plonų žuvies juostelių. Lašišos pastrami šaldytuve sandariai uždarytame indelyje gali stovėti kad ir savaitę, taip pat ją galima užšaldyti. Lašišos pastrami puikiai tinka šventiškiems pusryčiams, vieno kąsnio užkandžiams ar pietų dėžutei. Kviečiu išmėginti!

8 porc. reikės:

  • 800 g lašišos filė su oda (pati šviežiausia, kokią tik galite gauti, pasirūpinkite, kad visi kaulai būtų pašalinti);
  • 250 g druskos (rupios);
  • 100 g cukraus;
  • 2 šaukštai kalendrų sėklų;
  • 1 šaukštelis maltų kalendrų;
  • 1 šaukštas kmynų;
  • 1 šaukštas juodųjų pipirų (žirneliais);
  • 1 lauro lapas;
  • 2 šaukštai melasos (aš naudoju datulių, tiks granatų ar kt.);
  • 1 šaukštelis rūkytų saldžių paprikų;
  • ½ šaukštelio kajeno pipirų.

Gaminimas

  1. Likus 3 paroms iki serviravimo lašišos filė įdėkite į gilesnį indą odele į apačią.
  2. Dubenėlyje sumaišykite druską ir cukrų, atidėkite į šalį. Sausoje keptuvėje apkepinkite kalendrų sėklas, maltas kalendras, kmynus ir pipirus. Kai prieskoniai paskleis aromatą (2-3 min) suberkite juos į mažą smulkintuvą (ar prieskonių grūstuvę, ar malūnėlį), ten pat įdėkite lauro lapą ir viską sumalkite, palikdami šiek tiek rupią konsistenciją. Šį mišinį suberkite į dubenėlį su druska ir cukrumi ir viską sumaišykite.
  3. Druskos mišiniu padenkite visą lašišos filė, taip pat aplink filė ir šiek tiek po oda. Indą su druska apdėta lašiša apsukite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą. Ant viršaus uždėkite ką nors sunkesnio (pvz., paslėkite lėkšte ar padėkliuku, ant jo uždėkite kelias konservus ar kitus svorius). Palikite lašišą šaldytuve 48 valandoms.
  4. Mažame indelyje pakaitinkite melasą, papriką, kajeno pipirus, tik kol taps skysta konsistencija ir gerai susimaišys. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek pravėstų. Išimkite lašišos filė iš skardelės ir peilio nugarėle nubraukite visą prilipusią druską, tada dar nubraukite popieriniu rankšluosčiu (patarčiau lašišos neplauti po vandeniu, tačiau jei nutarsite nuplauti, darykite tai labai greitai ir paskui labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu). Dėkite lašišą į švarų indą ir visą jos paviršių patepkite dar šiltu melasos mišiniu. Vėl indą įsukite į švarią maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve dar 24 valandoms.
  5. Kai būsite pasiruošę patiekti, perkelkite lašišos filė ant pjaustymo lentos ir aštriu peiliu plonai supjaustykite iki pat odelės. Patiekite su šviežios bagetės riekelėmis, su beigeliais, kreminiu sūriu, šviežiais krapais, burokėlių pesto, su marinuotais agurkėliais ar dar kokiais mėgstamais priedais.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas