Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas skonis: 3 gardūs patiekalai iš ryžių miltų

Ryžių miltai – tai viena iš dešimčių miltų rūšių, gaminama iš visiškai sumaltų ryžių kruopų. Ryžių miltai, kaip ir grikių miltai, aptarti ankstesniame straipsnyje, yra puikus kvietinių miltų pakaitalas, naudingas tiems, kas netoleruoja glitimo, dėl ko įprasti miltai sukelia virškinimo sistemos problemas. Be to, kepiniuose dalį kvietinių miltų pakeitus ryžių miltais, jie įgyja šiek tiek kitokį skonį ir tekstūrą.
Lietiniai ryžių miltų blynai su špinatais ir feta
Lietiniai ryžių miltų blynai su špinatais ir feta / Astos Černės nuotr.
Temos: 2 Patiekalai Miltai

Kartais ryžių miltai yra naudojami ne tik kaip sveikesnis kvietinių miltų pakaitalas ruošiant makaronus, kepant blynus, bandeles, pyragus ar sausainius, bet ir kaip tirštiklis sriuboms, padažams, troškiniams ar pudingams, kadangi jie pasižymi skysčius tirštinančiomis savybėmis. 

Galime rinktis iš dviejų rūšių ryžių miltų: baltųjų ryžių ir rudųjų ryžių. Nors abiejų rūšių miltai pasižymi tomis pačiomis savybėmis, šiek tiek skiriasi jų skonis bei patiekalo, kuris ruošiamas su šiais miltais, spalva; ji yra šviesesnė (su baltųjų ryžių miltais) arba tamsesnė (su rudųjų ryžių miltais). Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad patiekalai su rudųjų ryžių miltais gali būti ruošiami šiek tiek ilgiau; pavyzdžiui, rudųjų ryžių miltų makaronai verdami šiek tiek ilgiau nei tokie patys makaronai iš baltųjų ryžių miltų.

Tikriausiai plačiausiai ryžių miltai naudojami patiekalų ruošimui Azijos virtuvėje, Japonijoje, Filipinuose, Indijoje, Bangladeše ir kitur. Šie miltai gali būti naudojami ryžių miltų makaronams, įvairiems desertams ruošti. Japonijoje Naujųjų Metų šventei paminėti tradiciškai yra gaminamas ryžių miltų pyragas Mochi, o vietnamiečiai su ryžių miltais ruošia tirštą sriubą Bánh canh su kiauliena, žuvimi, makaronais ar kitais produktais, priklausomai nuo sriubos rūšies.

Indijoje populiarūs ryžių miltų lietiniai blynai, vadinami Neer dosa, patiekami su įvairiais saldžiais bei nesaldžiais priedais - čatniais, žuvimi, vištiena, kariu, vaisių salotomis su kokosų pienu ir kt.  Be įvairių tradicinių tolimų kraštų patiekalų, šiek tiek neįprastų mūsų lietuviškam skoniui, su ryžių miltais galima ruošti ir daugelį kitų kasdienių patiekalų, pakeičiant jais kvietinius miltus ar jų dalį – atsižvelgiant į tai, kad ryžių miltų savybės yra šiek tiek kitokios, dažnai, ypač ruošiant saldžius kepinius, reikia pakoreguoti naudojamų miltų ir kitų produktų proporcijas, kad galutinis rezultatas būtų tiek puikios tekstūros, tiek skonio. Dėl šios priežasties dažnai ryžių miltai yra maišomi su kvietiniais miltais ar kukurūzų miltais. Šiek tiek ryžių miltų įprastame kekse, sausainiuose ar kituose kepiniuose suteikia jiems minkštumo ir trapumo.  

Ryžių miltus pasigaminkite namuose

Šiandien ryžių miltų galite nusipirkti daugelyje parduotuvių, visuomet tikrai jų rasite sveikais ir natūraliais produktais prekiaujančiose parduotuvėlėse. Nors didžiausi entuziastai galėtų ryžių miltus susimalti ir patys, kelionė į parduotuvę – daug greitesnis ir paprastesnis būdas.

Vis tik, jei norėtumėte pasigaminti naminių baltųjų ryžių miltų, štai instrukcijos, ką turėtumėte padaryti:

  1. Neapdorotus žalius (ne greito paruošimo ryžius) nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  2. Suberkite į didelį dubenį ir įpilkite tiek šalto vandens, kad apsemtų ryžius. Palikite ryžius mirkti 3-6 valandas.
  3. Nupilkite vandenį, suberkite išmirkusius ryžius į sietelį ir palikite nuvarvėti penkiolikai minučių.
  4. Ant lygaus ir švaraus paviršiaus paskleiskite kelis sluoksnius popierinių rankšluosčių. Ant jų tolygiai paskleiskite nuvarvintus ryžius ir palikite, kol ryžiai išdžius. Po maždaug valandos ryžiai turėtų būti šiek tiek drėgni, tačiau ne šlapi.
  5. Į maisto smulkintuvą (blenderį) berkite po pusę puodelio ryžių. Malkite pulsuojančiu režimu, po kelias sekundes, kol ryžiai susismulkins iki nedidelių gabalėlių. Tuomet smulkinkite didžiausio greičio režimu, kol ryžiai bus visiškai susmulkinti, miltų tekstūros.
  6. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Berkite į keptuvę po puodelį sumaltų ryžių ir nuolat maišydami pakaitinkite, kol drėgnumas išgaruos, ryžių miltai taps visai sausi. Stebėkite, kad miltai nepradėtų ruduoti – jie turi būti visiškai balti. Jei matote, kad jie pradeda ruduoti, iš karto nukelkite keptuvę nuo ugnies, o ugnį sumažinkite.
  7. Paimkite žiupsnelį miltų iš keptuvės ir patrinkite tarp pirštų – jei jie nebekimba, yra birūs, tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir atvėsinkite miltus iki kambario temperatūros.
  8. Atvėsusius ryžių miltus persijokite per smulkų sietelį.
  9. Likusius stambesnius ryžių gabalėlius suberkite į maisto smulkintuvą ir dar kartą pamalkite. Tuomet vėl persijokite per smulkų sietelį.
  10. Paruoštus miltus suberkite į sandariai užsidarantį indelį ir laikykite šaldytuve.

(Instrukcijų šaltinis: http://www.instructables.com/id/DIY-How-to-Make-Rice-Flour/)

Pasigaminę ar nusipirkę pakuotę ryžių miltų, būtinai išsikepkite su jais plonų lietinių blynelių, paeksperimentuokite su saldžiais kepiniais, juose ryžių miltais pakeisdami kvietinius ar dalį kvietinių miltų. Siūlome Jums išbandyti tris mūsų išbandytus ir puikiai įvertintus receptus: ryžių miltų trupiniuotį (crumble) saldiems savaitgalio pusryčiams, lietinius ryžių miltų blynelius su špinatais sveikuoliškiems pietums ar lengvai vakarienei ir nuodėmingai skanią bananų duonelę su riešutais ir šokoladu – gardžiam desertui. Skanaus!


Pusryčiams

Lengviems, saldiems savaitgalio pusryčiams. Rabarbarai ir braškės – vienas iš tobulų pavasario derinių, tačiau juos galite keisti bet kokiais kitais mėgstamais vaisiais ar uogomis. Apkepus juos orkaitėje su trapia trupinių plutele, bet kokiu atveju mėgausitės labai gardžiais pusryčiais.

Ryžių miltų trupiniuotis (crumble) su rabarbarais ir braškėmis
Receptas: Ryžių miltų trupiniuotis su rabarbarais ir braškėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Braškės: 140.00 g
Rabarbarai: 115.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g (100 - trupiniuočiui ir 50 - trupiniams)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ - nutarkuotos žievelės - trupiniuočiui ir ½ - trupiniams, 1 citrinos sultys - trupiniuočiui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (½ - trupiniuočiui ir 1 arbat. š. - trupiniams)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (½)
Avižiniai dribsniai: 70.00 g (trupiniams)
Miltai: 30.00 g (ryžių - trupiniams)
Migdolai: 60.00 g (smulkintų - trupiniams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (trupiniams)
Sviestas: 50.00 g (šalto - trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C tempratūros.
  2. Braškes supjaustykite gabalėliais. Rabarbarus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite poros centimetrų dydžio gabalėliais.
  3. Dubenyje sumaišykite braškes, rabarbarus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis, kukurūzų krakmolą, cinamoną ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 min., kol paruoškite trupinius.
  4. Trupiniams dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, ryžių miltus, smulkintus migdolus, rudąjį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę, cinamoną ir žiupsnį druskos.
  5. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į dubenį su produktais trupiniams. Pirštais trinkite masę tol, kol gausite trupinius.
  6. Trupininį pyragą galite kepti tiek vienoje didelėje kepimo formoje (16–18 cm skersmens), tiek nedidelėse individualiose formelėse. Jei taip, padalinkite produktus į tiek dalių, kiek norite patiekti formelių.
  7. Braškių ir rabarbarų masę tolygiai paskleiskite ant indo (ar indelių) dugno.  Ant viršaus tolygiai paskirstykite trupinių masę.
  8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol kepinio paviršius gražiai apskrus. 
  9. Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir patiekite dar šiltą su kaušeliu vanilinių ledų.
Suskleisti
 

Pietums ar vakarienei

Lietiniai blynai, kepami iš ryžių miltų, – sveikesnė alternatyva įprastiems kvietinių miltų blynams ar blyneliams. Pasirinkę sveikuolišką įdarą su špinatais bei fetos sūriu, mėgausitės sveikais, lengvai paruošiamais ir gardžiais pietumis ar vakariene.

Lietiniai ryžių miltų blynai su špinatų ir fetos įdaru
Receptas: Ryžių miltų lietiniai su špinatų ir fetos įdaru
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 53
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (lietiniams)
Miltai: 130.00 g (ryžių - lietiniams)
Pienas: 250.00 ml (lietiniams)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (kepimui ir 1 valg. š. - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo (nebūtina) - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Fetos sūris: 100.00 g (150 - 200 - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
  2. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
  3. Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
  4. Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
  5. Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
  6. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
  7. Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.

IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS

  1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
  2. Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
  3. Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
  4. Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
  5. Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
  6. Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
  7. Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
  8. Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus. 
  9. Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
  10. Patiekite nedelsdami.
Suskleisti
 

Desertui

Nuodėminga, ne per saldi, švelnaus  skonio ir šiek tiek neįprastos smėlinės tekstūros bananų duona sužavės ir didelius, ir mažus. O ypač visus tuos, kurie mėgsta naujus, neįprastus skonius bei mažus eksperimentus virtuvėje. 

Bananų duona su ryžių miltais, graikiniais riešutais ir šokoladinio kremo sluoksniu
Receptas: Bananų duona su ryžių miltais, graikiniais riešutais ir šokoladiniu kremu
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (260 - ryžių ir 65 - kvietinių)
Rudasis cukrus: 150.00 g (100 - tešlai ir 3 valg. š. - viršui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ malto)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli arba 3 - maži)
Pienas: 125.00 ml
Sviestas: 115.00 g (tirpinto)
Bananai: 300.00 g
Graikiniai riešutai: 100.00 g (85 g - tešlai ir sauja smulkintų - viršui)
Šokoladinis riešutų kremas „Nutella“ (120 - 150 - įdarui) 120.00 g
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
  2. Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
  3. Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
  4. Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
  5. Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
  6. Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
  7. Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
  8. Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
  9. Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
  10. Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
  11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
  12. Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
  13. Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais