Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau įvairiausios uogos ar vaisiai puikiai dera ir prie tradicinės silkės.
„Silkę skanu pagardinti apelsinais. Tereikia apelsino gabalėlius sumaišyti su šviežiais porais ir majonezu. Dar vienas netikėtas derinys su silke – kiviai. Juos reikėtų supjaustyti gabalėliais, sudėti juos į dubenį, tuomet į tą patį dubenį suberti kubeliais pjaustytus obuolius, svogūnų laiškus, krapus, viską pagardinti prieskoniais ir majonezu“, – derinių pažeria V.Juodkazienė.
O Skandinavijoje šią žuvį dažnai praturtina šviežiomis uogomis. Prie silkės su burokėliais dažnai derinamos šilauogės. Šiam patiekalui pasigaminti, įmantrių ingredientų neprireiks, o jo skonis tikrai nustebins, tikina ekspertė.
Silkę galima valgyti netgi su braškėmis. V.Juodkazienė, teigia, kad tokiam patiekalui paruošti taip reikėtų vos kelių ingredientų – braškių, silkės, mėgstamų prieskonių, žalumynų, tokių kaip mėtos ir šaukštelio garstyčių.
Tradicinis derinys – su sezoninėmis gėrybėmis
Tradiciškai silkė gaminama su įvairiausiomis daržovėmis: morkomis, svogūnais ar burokėliais. Dar vienas dažnai prie silkės derinamas ingredientas – įvairiausi grybai. Kaip teigia ekspertė, grybai prie silkės puikiai tinka tiek švieži, tiek džiovinti. Tačiau taip pat prie silkės dera ir džiovinti vaisiai ar uogos.
Silkė dažnai gardinama džiovintomis slyvomis ar razinomis. Šie ingredientai silkei suteikia saldumo.
„Silkė dažnai gardinama džiovintomis slyvomis ar razinomis. Šie ingredientai silkei suteikia saldumo. Slyvų ar razinų galima įmaišyti į keptas daržoves – paprastai morkas, svogūnus. Šiuos ingredientus šiek tiek patroškinus keptuvėje, gautas daržovių mišinys atvėsinamas ir dedamas ant silkės“, – sako V.Juodkazienė.
Pasiilgusiems egzotiškų skonių maisto ekspertė siūlo išbandyti 3 receptus:
Silkė su burokėliais ir šilauogėmis
Ingredientai:
- silkės filė;
- 2 vidutinio dydžio burokėliai;
- 100 g šilauogių;
- 50 g cukraus;
- 50 g acto;
- 50 g vandens;
- 2 lauro lapai;
- 2 gvazdikėliai;
- 1 šakelė čiobrelių;
- 1 arbat. šaukšt. krienų;
- šviežių krapų.
Gaminame:
1. Burokėlius išvirkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
2. Puode užvirinkite vandenį, actą, cukrų ir prieskonius ir sudėkite burokėlius ir šilauoges. Viską troškinkite apie 10 minučių. Atvėsinkite ir užpilkite ant gabalėliais supjaustytos silkės.
3. Viską supilkite į stiklainį ir prieš patiekdami palikite bent 24 valandas šaldytuve.
4. Silkę patiekite ant juodos duonos, ant jos nepamirškite uždėti ir burokėlių ir uogų. Viską pagardinkite krienais ir krapais.
Silkė su apelsinais ir imbieru
Ingredientai:
- 3 apelsinai;
- 1 arbatt. šaukšt. raudonųjų pipirų žirnelių;
- ½ arbat. šaukšt. malto imbiero;
- druskos;
- pipirų;
- ½ raudonosios paprikos;
- laiškinio svogūno;
- silkės filė.
Gaminame:
1. Apelsinus nuplaukite karštu vandeniu, nusausinkite ir išspauskite 2 apelsinų sultis.
2. Likusį apelsiną supjaustykite ir sudėkite į apelsinų sultis. Ten pat suberkite sutrintus raudonųjų pipirų žirnelius, suberkite imbiero miltelius ir pagardinkite druska bei pipirais.
3. Paprikas supjaustykite plonomis juostelėmis. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, gabalėliais supjaustykite silkę.
4. Visus gautus ingredientus sumaišykite ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve.
Silkė su avokadais
Ingredientai:
- silkės filė;
- apelsino;
- avokado;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus;
- medaus;
- citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Nulupto apelsino skilteles ir avokadą supjaustykite ir sumaišykite su silkės gabaliukais.
2. Šlakelį alyvuogių aliejaus, nedidelį šaukštelį medaus ir žiupsnelį druskos bei pipirų bei citrinos sultis sumaišykite nedideliame indelyje ir juo apliekite gautą patiekalą.