Taip pat skaitykite: Įsimintinam draugų vakarėliui – 25 užkandžių receptai
Užtepėlės ir lazdelės – naujamečiam draugų susibūrimui. 20 receptų
Skrandžio šventės dar nesibaigė, taigi, ruoškime šventinio stalo gardėsius.
Užkandžiai ir salotos
1. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir apšlakstykite apelsinų sultimis.
2. Visus salotų lapelius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kiek nusausinkite, sudėkite į sandarų indelį ir pusvalandžiui pastatykite į šaldytuvą – salotos bus traškesnės.
3. Figas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais.
4. Ožkų pieno sūrį supjaustykite kubeliais.
5. Į stiklines taures dėkite salotų lapelių, berkite sūrio kubelių, atšildytų mėlynių arba šilauogių.
6. Išdėliokite obuolių ir figų skilteles.
7. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus produktus gerai sumaišykite su smulkintais česnakais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
8. Paruoštu padažu apšlakstykite salotas.
1. Imbierą, aitriąją papriką ir česnakus smulkiai sukapokite ir pakepinkite karštuose riebaluose.
2. Saldžiąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite, kol suminkštės.
3. Tada supilkite sojų padažą, sukrėskite nuvarvintus gabalėliais supjaustytus ananasus ir persikus, suberkite cukrų, galiausiai sumeskite atšildytas krevetes ir viską apie 6 minutes pakaitinkite.
4. Salotas tiekite paskaninusi citrinų sultimis ir kapotais svogūnų laiškais.
1. Pirmiausia paruoškite įdarą: skumbrę išdarinėkite, pašalinkite kaulus, tada sumeskite į gilesnį dubenį ir sutrinkite šakute. Netrinkite labai smulkiai – užtepėlė negražiai atrodys.
2. Į indą su skumbre krėskite grietinę, majonezą, krienus, austrių padažą, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, pilkite citrinos sulčių.
3. Duonos riekeles apšlakstykite aliejumi ir iš abiejų pusių paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje.
4. Dar karštas įtrinkite per pusę perpjautomis česnako skiltelėmis.
5. Paruoštą užtepėlę tepkite ant dar šiltų duonos riekelių.
6. Ant viršaus berkite granato sėklyčių ir dėkite po plonytį raudonojo svogūno griežinėlį.
1. Trūkažolių gūželes išskirstykite lapeliais, nuplaukite, nusausinkite ir pakaitomis maišydama spalvas dailiai išdėliokite lėkštėje.
2. Obuolius nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, labai plonai supjaustykite dailiais trikampėliais. Išdėliokite ant salotų, suberkite šakute trupintą sūrį, skrudintus riešutus, smulkintus žalumynus, gražgarsčių lapelius.
3. Paruoškite užpilą: visus komponentus išplakite elektriniu plakikliu, atvėsinkite šaldytuve ir apliekite salotas. Valgykite su sausoje keptuvėje skrudintos baltos duonos riekelėmis.
1. Varškę ir pelėsinį sūrį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
2. Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus. Džiovintas spanguoles supjaustykite kuo smulkiau, saulėgrąžas ir sezamų sėklas galite šiek tiek apkepti. Visus produktus suberkite į atskirus indelius, kad juose būtų lengviau apvolioti sūrio rutuliukus.
3. Rankas sudrėkinkite vandeniu, į saują su šaukšteliu dėkite varškės masę, ant jos – alyvuogę, iš visų pusių apspauskite ir gautą rutuliuką apvoliokite pasirinktuose prieduose. Valandą arba kelias palaikykite šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų.
Galite tiekti vienus arba su įvairiomis duonelėmis, trapučiais ar traškučiais.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: sūrio rutuliukai su staigmena viduje
1. Jautienos išpjovą supjaustykite storomis riekėmis, įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite vynu ir palikite pernaktį. '
2. Išmarinuotą mėsą gerai įkaitintoje keptuvėje ant labai mažai aliejaus po 3 minutes iš abiejų pusių apkepkite. Į lėkštę dėkite nuplautus ir nusausintus špinatų lapelius, perpus perpjautus švarius pievagrybius, sutrupintą arba kubeliais supjaustytą fetos sūrį. Ant viršaus - kepsnio gabaliukus.
3. Apšlakstykite balzaminiu actu, aliejumi, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, pageidaujant - druska.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mocarelos rutuliukus sudėkite į lėkštę. Šalia dėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus.
2. Apibarstykite plautais ir nusausintais bazilikų lapeliais, smulkintais saulėje džiovintais pomidorais. Apšlakstykite aliejumi, actu.
3. Pagardinkite stambiai maltais juodaisiais pipirais, pageidaujant - druska. Papuoškite – citrinos žievelėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Supjaustykite mažais kvadratėliais menkę ir sudėkite į dubenį.
2. Išspauskite citrinų sultis ir užpilkite ant menkės kvadratėlių. Visi menkės kvadratėliai turi būti paskendę sultyse, priešingu atveju, žuvis neišsimarinuos. 3–4 val. padėkite marinuotis į šaldytuvą.
3. Gerai užmarinuota žuvis turi pabalti. Jei nenorite rizikuoti, galite pakepti užmarinuotą žuvį ant keptuvės. Tik nepilkite jokio aliejaus. Kepama žuvis praras dalį citrinų sulčių ir nebebus tokia sultinga, bet žaliųjų citrinų skonis žuvyje vis tiek išliks.
4. Supjaustykite kvadratėliais pomidorus, svogūnus ir nuluptą agurką. Viską sudėkite į dubenį. Stambiai sukapokite kalendrų lapelius ir dėkite į dubenį su daržovėmis ir marinuota žuvimi. Įberkite druskos, pipirų ir sumaišykite. Jūsų patiekalas paruoštas!
5. Galite patiekalą pateikti dubenėlyje su avokadais, skrudintomis tortilijomis ir žaliųjų citrinų skiltelėmis. Kitas variantas – kukurūzų traškučius aptepkite majonezu ir ant viršaus uždėkite mažą šaukštelį jūsų paruoštos sevičės. Bus puiki užkandėlė.
Patarimas: egzistuoja įvairiausių sevičės receptų su įvairiomis jūrų gėrybėmis. Nepatarčiau šio patiekalo gaminti su lašiša, nes ši žuvis turi labai stiprų skonį ir dėl to paprasčiausiai užgoš kitus ceviche aromatus.
Skaitykite daugiau: Pasaulio skoniai: peruietiška sevičė („ceviche“)
1. Visas daržoves supjaustykite smulkiais kubeliais.
2. Tuną sudėkite į dubenį ir šakute sutrinkite. Įmaišykite daržoves.
3. Puodelyje sumaišykite citrinų sultis su aliejumi, pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
4. Užpilu apliekite salotas, sudėliokite į stiklinaites ir papuoškite petražolėmis.
- Vidutiniškai pakaitinkite aliejų, tuomet įdėkite į jį česnaką ir skrudinkite minutę.
- Įdėkite krevetes ir maišydami kepkite dvi minutes. Įmaišykite tekilą, žaliosios citrinos sultis ir pipirą.
- Gaminkite dvi minutes, kol maždaug pusė skysčio išgaruos, krevetės bus rožinės ir blizgės.
Karštieji patiekalai
1. Didelėje storasienėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite mėsą ir maišydami (geriausia – mediniu šaukštu) ant didelės ugnies kepinkite 5 min.
2. Apkepusią mėsą nustumkite į keptuvės pakraščius, sumažinkite ugnį, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus ir kepkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, griežinėliais supjaustytus salierų lapkočius, žiedeliais supjaustytus porus, pomidorų tyrę. Daržoves sumaišykite (mėsos nelieskite), supilkite sultinį, suberkite lęšius, pridenkite keptuvę ir troškinkite ant silpnos ugnies (retkarčiais pamaišykite).
3. Kai lęšiai suminkštės (maždaug po 20 min.), sudėkite „Worcestershire“ padažą ir viską sumaišykite (taip pat mėsą). Troškinį sukrėskite į ugniai atsparų indą, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais.
4. Paruoškite bulvių košę: stambiai supjaustytas bulves ir salierų šakniagumbius užpilkite verdančiu vandeniu ir ant mažos ugnies virkite 15–20 min. Suminkštėjusias daržoves nukoškite, užpilkite verdančiu pienu, sudėkite sviestą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sugrūskite košę.
5. Košę sukrėskite ant troškinio, išlyginkite paviršių ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 20 min.
1. Labai svarbu, kad midijos būtų šviežios. Jas atpažinsite iš sandariai uždarytų geldelių. Geldelė gali būti ir šiek tiek prasivėrusi: ar moliuskas gyvas, sužinosite į ją pabeldusi – šviežia geldelė užsidaro akimirksniu.
2. Į puodą su vynu sudėkite aštriu peiliu gerai nuvalytas ir nuplautas atrinktas midijas.
3. Puodą uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad jos lengvai atsivertų, tada išgriebkite.
4. Išsiskyrusias midijų sultis pakaitinkite, kol sutirštės. Paskui perpilkite į dubenį ir sumaišykite su „Pesto“ padažu, tarkuotu parmezanu, kapotais česnakais ir žalumynais, kad išeitų tiršta masė.
5. Virtus spagečius išdėliokite karščiui atspariuose dubenėliuose, ant viršaus dėkite po šaukštą sviesto ir konservuotų pomidorų, midijų geldeles. Į kiekvieną krėskite įdaro ir dubenėlį su spagečiais keletui minučių pašaukite į karštą orkaitę.
6. Tiekite su citrina.
1. Kuskusą paruoškite pagal instrukcijas ant dėžutės.
2. Citrinos žievelę sumaišykite su paprikos milteliais, druska ir pipirais.
3. Prieskonių mišiniu įtrinkite šamo filė.
4. Kitame dubenyje sumaišykite keptus atvėsintus svogūnus, pomidorus, alyvuogių aliejų ir pusės citrinos sultis.
5. Į keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite.
6. Šamo filė kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes.
7. Paruoštą kuskusą šiek tiek pamaišykite šakute, tada sudėkite daržoves ir išmaišykite. Įmaišykite kapotus rozmarinus. Keletą lapelių palikite papuošti.
8. Kuskusą su daržovėmis berkite į lėkštę, šalia ar ant viršaus dėkite iškeptą šamo filė. Apibarstykite kapotais rozmarinais.
Skonis: 10/10. Šamas minkštutis, sultingas ir labai skanus. Tam, kad prisigertų prieskonių jam tikrai nereikia daug laiko. O kuskusas su šviežiais vyšniniais pomidoriukais puikiai su juo dera.
Skanaus!
1. Mėsą supjaustykite kepsniais, išmuškite, įtrinkite prieskoniais.
2. Kiekvieną mėsos gabaliuką įdarykite gabalėliu mėlynojo pelėsinio sūrio ir žiupsneliu smulkintų datulių bei persiko. Perlenkite pusiau, apvoliokite džiūvėsiuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1.Špinatus nuplaukite tekančiu vandeniu. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir pakepinkite pusę svogūnų su česnakais. Sudėkite nukratytus špinatų lapus ir trumpai patroškinkite. Pabarstykite druska, pipirais ir muskatais. Įmaišykite grietinę ir nukelkite nuo ugnies.
2.Aukštoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, pakepinkite likusius svogūnus ir česnakus, sudėkite faršą, pabarstykite druska, pipirais, paprika ir trumpai patroškinkite. Užpilkite sultiniu, sudėkite konservuotus pomidorus ir troškinkite apie 10 minučių.
3.Pabaigoje pabarstykite čiobreliais. Kepimo formą patepkite riebalais. Įtieskite lazanijos lakštą, ant jos dėkite sluoksnį špinatų, užklokite lazanijos lakštu, tada dėkite sluoksnį mėsos su pomidorais ir vėl špinatų. Taip sluoksniuokite visus produktus. Viršuje turėtų būti mėsos masė. Ant jos išdėliokite griežinėliais pjaustytą macarelą.
4.Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Imbierą sutarkuokite, sumaišykite su aliejumi, nutarkuota citrinos žievele, pagardinkite cukrumi ir citrinos sultimis.
2. Lašišų kepsnelius nuplaukite, nusausinkite, aptepkite marinatu ir palikite kelias valandas. Iškepkite sveikai, virš garų.
3. Paruoškite padažą: sviestą išlydykite keptuvėje, suberkite miltus ir vis pamaišydama kepkite. Nuolat maišydama, kad miltai nesušoktų į gabaliukus, supilkite sultinį, pavirkite apie 10 min., kad dalis skysčio nugaruotų.
4. Tada supilkite citrinos sultis, sukrėskite grietinę, padažą gerai išmaišykite, dar 5 min. kaitinkite.
5. Galiausiai įmaišykite kaparėlius ir rožinius pipirus. Garuose troškintą lašišą išdėliokite į lėkšteles, gausiai apliekite padažu ir užberkite pjaustytų petražolių.
1. Sprandinę nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, viršų subadykite ir įtrinkite druska, pipirais. Garstyčias, medų, aliejų išmaišykite ir ištepkite mėsą. Viršų pabarstykite cinamonu ir 2 valandas laikykite vėsiai, kad įsigertų prieskoniai.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių. Sprandinę dėkite ant kepimo grotelių, po jomis pakiškite skardą su trupučiu vandens. Kepkite 10–15 minučių, kol mėsos viršus pagels. Bulves nuplaukite trinant šepetėliu (neskuskite), perpjaukite pusiau, pabarstykite druska.
3. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 180 laipsnių. Mėsą išimkite, suvyniokite į foliją, įdėkite į skardą, kurioje yra nuvarvėjusios kepsnio sultys, šalia išdėliokite bulves ir kepkite 1,5 valandos. Prieš kepimo pabaigą foliją praskleiskite, kad mėsa apskrustų.
4. Apelsiną nuplaukite trindami šepetėliu ir supjaustykite plonais griežinėliais. Jais apdėkite dar karštą mėsą ir apsmaigstykite gvazdikėliais. Patiekite su keptomis bulvėmis.
Paruošimo laikas, be mėsos marinavimo laiko.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Kepsniui. Kiaulienos išpjovą supjaustykite maždaug 150 g svorio gabalėliais. Sudėkite į indą.
- Sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką, pašlakstykite raudonu vynu, įdėkite truputį medaus.
- Pabarstykite išvardintais prieskoniais, truputį pasūdykite.
- Gerai permaišykite, uždenkite ir palikite pusę paros marinuotis.
- Išsimarinavusią mėsą nuvalykite nuo prieskonių, apkepkite įkaitintoje keptuvėje, svieste, pasūdykite.
- Apkepę pašaukite į orkaitę į 120 laipsnių karštį, maždaug 15-30 minučių.
- Svarbu neperkepti, kad mėsa būtų sultinga, gražios rausvos spalvos. Kepdami orkaitėje, vis pašlakstykite sviestu.
- Bulvių košė. Į karštą, skanią bulvių košę įberkite tarkuoto „Parmezano“ sūrio, įdėkite „Pesto“ padažo ir gerai išmaišykite iki purumo.
- Padažas. Į verdantį balto vyno padažą įdėkite krienų.
- Maždaug 5 minutes dar pakaitinkite. Įpilkite balto romo, dar minutę pakaitinkite, nuimkite nuo ugnies ir gerai pertrinkite elektriniu trintuvu, perkoškite per sietą.
- Prieš serviruodami užvirkite ir dar kartą gerai išplakite, kad padažas būtų purus.
- Žirneliai. Svieste apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie taps minkšti. Sudėkite žaliuosius žirnelius.
- Jei jie yra šaldyti, tai prieš tai juos atšildykite, perpildami šaltu vandeniu. Pasūdykite, pabarstykite traiškytais baltaisiais pipirais.
- Kepkite maždaug 3-5 minutes.
- Traški kiauliena ir baziliko traškučiai. Šalto rūkymo šoninę supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių karštyje, kol kiauliena taps traški.
- Iškepusią kiaulieną labai smulkiai supjaustykite, sutraiškykite.
- Išdžiovinkite violetinio baziliko lapelius taip, kad jie išlaikytų savo formą.
- Prieš serviruojant sausus lapelius pamirkykite alyvuogių aliejuje.
- Serviruojame. Pašildytoje lėkštėje gražiai sudėkite žalią bulvių koše.
- Su dujine lempa ją apdeginkite iš visų pusių – taip bus gražiau, geresnis skonis.
- Per viduriuką sudėkite saldžius žaliuosius žirnelius, o ant viršaus sultingą, supjaustytą kiaulienos išpjovą bei užpilkite kreminiu krienų padažu.
- Pabarstykite traiškyta kiauliena ir papuoškite džiovintais baziliko lapeliais.
- Rekomendacijos. Orkaitėje kepdami mėsą rinkitės neaukštą temperatūrą.
- Žirnelius rinkitės geros kokybės, minkštus, saldžius, neperaugusius.
- Gaminkite su meile ir gera nuotaika.
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
1. Citriną nuplaukite ir supjaustykite storais griežinėliais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedais. Pankolius perpjaukite išilgai į 7–8 dalis. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Česnakų skilteles smulkiai sukapokite. Krapus sukapokite (dalį palikite), sumaišykite su česnakais.
2. Žuvis išskroskite, išvalykite ir nuplaukite. Įtrinkite druska, pipirais, į vidų pridėkite krapų ir česnakų masės ir sudėkite į skardą. Ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlių.
3. Aplink žuvis išdėliokite pomidorus, pankolių gabalėlius, atidėtas krapų šakeles, svogūnų žiedus, viską apipilkite vynu ir alyvuogių aliejumi.
4. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Išpjovos gabalėlius perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį. Kitame dubenyje sumaišykite skystą medų, smulkintus svogūnus, trintus česnakus, žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Gauta košele aptepkite mėsos gabalėlius, apšlakstykite juos raudonuoju vynu ir per naktį marinuokite.
2. Paruoškite morkų garnyrą: nuskustas daržoves supjaustykite vidutinio storio pailgais griežiniais ir tolygiai paskleiskite kepimo skardoje. Pagal skonį pabarstykite maltais pipirais, čiobreliais, ruduoju cukrumi, apšlakstykite aliejumi, šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol daržoves suminkštės. Padėkite šiltai.
3. Mėsos gabalėlius ištraukite iš marinato ir peilio nugarėle nubraukite prieskonius, pagal skonį juos pabarstykite druska.
4. Dubenyje sumaišykite smulkiai tarkuotus imbierus ir gvazdikėlius. Įberkite 3–4 šaukštus rudojo cukraus, porą šaukštų „Provanso“ žolių mišinio, gerai sumaišykite. Gautoje masėje pavoliokite marinuotus mėsos gabalėlius ir apkepkite keptuvėje išlydytame svieste. Išgriebusi iš keptuvės, išdėliokite skardoje, apšlakstykite sausu raudonuoju vynu, pridenkite folija ir šaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol mėsa suminkštės. Tiekite su karštomis mokomis.
Desertai
1. Želatiną užpilkite 50 ml šalto virinto vandens ir palikite išbrinkti 10 minučių.*
2. Užvirinkite grietinėlę su pienu ir cukrumi, įdėkite tarkuotos tongapupės** (tongapupę galite keisti vanilės ankštimi) ir kaitinkite ant labai mažos ugnies apie 10 minučių.
3. Išbrinkintą želatiną sukrėskite į karštą grietinėlę ir gerai išmaišykite.
4. Mišinį supilstykite į formeles ir palikite stingti.
5. Padažui uogas, cukrų ir bazilikus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. Puoškite mėtos lapeliu.
Svarbu!
Želatinos kiekį būtinai tikslinkite pagal gamintojo nurodymus. Želatina gali būti skirtingo stiprumo, todėl būtinai skaitykite etiketes. Šiame recepte gamintojo nurodytas želatinos kiekis yra 20 g želatinos 1 l skysčio.
* Kuo smulkesnė želatina, tuo trumpiau ją reikia brinkinti.
Norint, kad deserte neliktų prieskonių dalelių, prieš išpilstant panna cotta į formeles, reikia ją perkošti per tankų audinį.
Panna cotta gaminama arba formelėse ir, prieš patiekiant, iš jų išimama, arba kreminėse ir patiekiama jose.
** Tongapupės – kvapiosios tongapupės medžio vaisių sėklos. Kvapioji tongapupė (lot. Dipteryx odorata) paplitusi Pietų, Centrinėje Amerikoje ir Karibuose. Plačiausiai naudojama parfumerijos srityje. Maistui tongapupė vartojama labai mažais kiekiais, nes sėklose yra kumarino. Kulinarijoje tongapupe dažniausia skaninami pieniniai, šokoladiniai desertai, gardinamas romas, kava. Tongapupe kartais keičiama vanilė. Tongapupės po surinkimo yra išdžiovinamos, po to mirkomos alkoholyje.
Plačiau skaitykite: kulinarijos pamokėlė: ruošiame „Panna cotta“
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, druska, cukatais, razinomis ir riešutais.
- Per vidurį padarykite duobutę ir sudėkite sviestą, varškę, įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilės ekstraktą.
- Rankomis suminkykite vientisą tešlą.
- Suformuokite kepaliuką, dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, 60–70 minučių.
- Gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Pjaustykite atvėsusį.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Pasiruošikite biskvitus. Kiaušinius elektriniu plakikliu sumaišykite su cukrumi.
- Suberkite maltus riešutus, miltus, kakavą ir kepimo miltelius, viską gerai išmaišykite.
- Tešlą padalinkite į tris lygias dalis ir po vieną kepkite biskvitus. (aš kepiau 180 laipsnių orkaitėje, vienas biskvitas kepė apie 10–15 minučių). Iškepus palikite atvėsti.
- Kremui šokoladą ištirpinkite ant karštų garų, kai atvės, įsukite minkštą sviestą ir maskarponę.
- Po truputį įsukite „Nutellą“ ir laužytus vafliukus.
- Suformuokite tortą. Šonus aplipdykite kepintais riešutukais, viršų apdėliokite saldaniais.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Obuolius nuplaukite, nupjaukite jų viršūnėles ir išvalykite sėklalizdžius.
- Sumaišykite visas likusias sudėtines dalis įdarui: migdolų sviestą, kokosų drožles, skaldytus migdolus, klevų sirupą, juodojo šokolado pabarstukus.
- Gauta mase įdarykite obuolius ir kepkite 15 minučių 175 laipsnių orkaitėje pridengę folija. Nuėmę folija obuolius kepkite dar penkias minutes.
- Želatinos lapelį pamerkite į šaltą vandenį.
- Vandenyje ištirpinkite cukraus miltelius. Užvirkite. Nukelkite nuo viryklės.
- Nusunkite želatinos lapelį ir maišydami dėkite į prikaistuvį.
- Pilkite vyną. Paruoštą masę supilkite į keturis nedidelius indelius.
- Uždenkite aliuminio folija ir įdėkite šaukštą ar pagaliuką. Įdėkite į šaldiklį.
- Šaldytas avietes pakaitinkite iki virimo. Leiskite atvėsti.
- Avietes sumaišykite su cukraus milteliais.
- Nuspauskite per tankų sietelį.
- Šampano šerbetą tiekite su aviečių padažu ir kapotu baltuoju šokoladu.
Receptas DANSUKKER
- Obuoliai. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
- Į keptuvę sudėkite sviestą, cukrų.
- Kaitinkite ant vidutinio karščio, kol cukrus virs karamele.
- Sudėkite obuolių skilteles, daug maišykite ir kepkite apie 1- 2 minutes, kol skiltelės pasidengs karamele.
- Kremas. Užvirkite grietinėlę kartu su pienu.
- Dėkite ant verdančio vandens vonelės, įmeskite pusę vanilės lazdelės.
- Kiaušinių trynius su cukrumi išplakite iki purumo.
- Intensyviai šluotele maišykite pieną su grietinėle ir plona srovele pilkite išplaktus kiaušinius su cukrumi.
- Plakite ir kaitinkite iki kol gausite tiršto padažo (kaip grietinės) konsistenciją.
- Supilkite „Calvadosą“, dar apie 5 minutes kaitinkite. Nuimkite nuo viryklės.
- Graikiški riešutai. Išlukštentus riešutus maišydami kepkite keptuvėje, kol nuo jų pradės luptis odelė.
- Iš keptuvės juos perdėkite ant švaraus rankšluosčio, uždenkite kitu rankšluosčiu ir prispaudę trinkite rankomis, kad nuo riešutų nusiluptų odelė.
- Taip apdirbtus riešutukus perrenkite.
- Mums tinka tik tie riešutukai, kurie pilnai nusilupo – juos susmulkinkite peiliu.
- Surenkame ir serviruojame. Geležinę formelę (10 cm skersmens) išklokite „kapota“ tešla.
- Dugną subadykite šakute. Kepkite orkaitėje, 180 laipsnių karštyje, maždaug 5-7 minutes.
- Iškepus, išimkite iš orkaitės ir formelės. Į tešlos formelės vidų dėkite kremą, ant viršaus – karamelizuotas obuolių skilteles, pašlakstykite karamele. Vėl dėkite 5 min. į orkaitę kepti.
- Išimto iš orkaitės pyragaičio kraštelius gausiai apibarstykite keptais riešutų trupinėliais bei milteliniu cukrumi.
- Serviruokite lėkštėje, papuoštoje cinamonu bei pudra.
- Beliks ant viršaus uždėti vanilinių ledų kamuoliuka, mėtos lapelių.
- Kol neištirpo ledai, greitai skanaukite.
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
- Nulupkite kriaušes. Kriaušių apačias šiek tiek nupjaukite, kad galėtumėte jas pastatyti stačiai.
- Nuluptas kriaušes sudėkite į nedidelį puodą (jei naudosite per didelį puodą – vynas kriaušių neapsems). Kartu suberkite visus prieskonius, įdėkite medų ir supilkite vyną.
- Puodą uždenkite ir užkaiskite ant ugnies, kol užvirs. Užvirus dar virkite apie 25–30 min., kol kriaušės išvirs, o smeigiant peilį – jis labai lengvai įsismeigs.
- Patiekimui sumaišykite jogurtą su vanilės ekstraktu ir medumi.
- Patiekite iš karto dar šiltas kriaušes su kupinu šaukštu jogurto padažo.
Patarimai:
- Kriaušes taip pat galite patiekti su maskarpone, šokoladiniu padažu, vaniliniais ledais.
- Išvirtas kriaušes palikite uždengtas vyne, kol bus laikas patiekti.
- Likęs skystis – tarsi saldus kompotas. Drąsiai galite gurkšnoti šalia deserto.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo folija išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.Šokoladinius sausainius susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
- Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
- Kepkite torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ºC.
- Paruoškite torto įdarą
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir tirpios kavos miltelius.
- Šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“ ar mikrobangų krosnelėje. Atidėkite į šalį, kol atvės.
- Kreminį sūrį, kakavos miltelius ir druską sudėkite į didelį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Suberkite į kreminio sūrio masę cukrų ir vėl išplakite.
- Toliau plakdami, lėtai supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą.
- Supilkite grietinės masę. Išplakite.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę šiek tiek paplakdami.
- Paruoštą įdarą supilkite į atvėsusį šokoladinio torto pagrindą.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 70–75 minutes, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, šiek tiek judės.
- Atvėsinkite, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.Kitą dieną, išėmę tortą iš šaldytuvo, palikite jį maistinėje plėvelėje, kol atšils iki kambario temperatūros.
- Paruoškite graikinių riešutų užpilą
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Graikinius riešutus paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite įkaitintoje orkatėje apie 7–10 minučių, kol gražiai apskrus.
- Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
- Supilkite grietinėlę, suberkite druską ir kaitinkite toliau, kol masė užvirs ir šiek tiek sutirštės. Nekaitinkite labai ilgai, vos kelias minutes, kitaip atvėsusi karamelė bus kieta, o šiuo atveju reikia, kad ji išliktų minkštos konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite masę atvėsti.
- Į atvėsusią masę suberkite riešutus ir išmaišykite.
- Paruoštu užpilu apliekite tortą.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Baltąjį šokoladą, sulaužytą gabalėliais, ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, patikrindami kas pusę minutės ir pamaišydami, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (jei norite, galite jį pakeisti kitu mėgstamu likeriu ar vietoje alkoholio naudoti saldų sutirštintą pieną). Plakite elektriniu plaktuvu iki vientisos tirštos masės.
- Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Ant jo dėkite kitą mažesnį puodą ar didesnį dubenėlį (padarykite „garų vonelę“) ir į jį supilkite išplaktą kiaušinių, miltelinio cukraus ir likerio masę.
- Nuolat maišydami šluotele, kaitinkite kelias minutes, kol masė taps tiršta.
- Perpilkite tirštą masę į didelį dubenį. Supilkite tirpinto šokolado ir sviesto masę. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite.
- Riebią grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
- Dar kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Palaipsniui berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas.
- Iš pradžių į šokolado masę lengvai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus, tuomet – plaktą grietinėlę.
- Į norimus indelius ar stiklines dėkite po 2–3 šaukštus tiršto braškių džemo.
- Ant viršaus paskirstykite paruoštus baltojo šokolado putėsius.
- Dėkite į šaldytuvą ir pašaldykite mažiausiai 3 valandas ar per naktį.
- Prieš patiekdami, papuoškite smulkintu šokoladu ir mėtų lapeliais.
Tešlos juostelių paruošimas:
- Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelius supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis išilgai, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200-220 laipsnių karščio iki dailiai apskrus. Atvėsinkite.
- Saujelę iškeptų juostelių atidėkite į šoną papuošimui.
Kremui:
- Inde išsukite iki purumo minkštą sviestą, supilkite sutirštintą pieną - vėl išsukite iki vientisos masės, įpilkite vanilės ekstrakto (arba konjako) - išmaišykite.
Vyniotinio lipdymas:
- Kremo šiek tiek paskleiskite ant maistinės plėvelės (plėvelės turi būti nemažai, kad būtų galima laisvai suglausti į vieną kupstą visas suteptas kremu tešlos juosteles), per juostelių ilgį ir plotį tiek kiek juostelių sudėsite.
- Tada sudėkite juosteles ant paskleisto kremo viršaus, vėl užtepkite kremą, ant viršaus dar vieną sluoksnį juostelių, vėl kremą, ir vėl juosteles – viską užbaikite kremo sluoksniu.
- Dabar belieka visą tą juostelių/kremo krūvą plėvelės pagalba susukti į ritinį. Būtinai tvirtai suspauskite, tik ne per stipriai, kad neliktų košė (jei reikia daugiau tvirtumo, galima papildomai apvynioti maistine plėvele).
- Palikite šaldytuve pernakt, o dar geriau dviem ar trims paroms - taip kremas spės geriau įsigerti į juosteles ir jas suminkštinti.
- Po nakties (ar kelių parų laikymo šaldytuve) išvyniokite iš maistinės plėvelės, ir aplipinkite likusių tešlos juostelių trupiniais vis prispausdamos delnu.
Receptas iš tinklaraščio IRRI STYLE