Ingredientai:
- 1 stiklinė džiovintų skaldytų žirnių (tinka ir geltonieji, ir žalieji), išmirkytų per naktį;
- 300–400 g moliūgo, nulupto ir supjaustyto kubeliais;
- didelė sauja špinatų;
- 1 poras (tik baltoji dalis), supjaustytas griežinėliais;
- 1 aitrioji raudonoji paprika (nebūtinai), smulkiai supjaustyta;
- 1 skiltelė česnako, sutrinta;
- 1,5 l vištienos ar daržovių sultinio (geriau naminio, bet tinka ir pirktinis ar ruoštas iš ekologiško kubelio);
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- gabaliukas sviesto;
- šviežių kalendrų arba petražolių, smulkiai sukapotų.
Gaminimas:
1. Puode storu dugnu iki vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir sviestą, suberkite poro griežinėlius ir pakepinkite kelias minutes, kol kiek suminkštės. Suberkite nusunktus ir perplautus išmirkytus žirnius, aitriąją papriką (jei naudojate) ir česnaką. Pakepinkite maišydami porą minučių, kol česnakas pakvips.
2. Supilkite į puodą sultinį, leiskite užvirti, pasūdykite, kaitrą sumažinkite iki nedidelės ir uždengę puodą virkite 20 min. Praėjus šiam laikui suberkite ir moliūgo gabaliukus, vėl uždenkite ir virkite 15 min. Tada vėl pradenkite puodą ir sudėkite špinatus, sriubą su jais dar pavirkite 5 minutes.
3. Iš sriubos išgriebkite kelis šaukštus išvirusių žirnių. Likusią sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu. Grąžinkite į puodą išimtuosius žirnius, išmaišykite ir leiskite kelias minutes sriubai pailsėti.
4. Pilstykite į dubenėlius, berkite mėgstamų žalumynų, jei norisi stipriau, šalia galite tiekti paskrudintos šviesios duonos ar česnakinio prancūziško batono.