Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Nebrangu ir skanu: grikių kotletukai, kuriems purumo suteiks varškė

Grikių dažnai griebiamės tada, kai visos maisto atsargos namie išsenka, tačiau tai toli gražu nėra „vargo kruopa“. Grikiai ir skanūs, ir maistingi, o jei kartais prisivirėte jų per daug, dar keli papildomi priedai ir išsikepsite puikių kotletukų. Jų receptu šįsyk ir dalinamės!
Grikių kotletukai
Grikių kotletukai / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 1 stiklinė nevirtų grikių (arba 1,5–2 stiklinės jau išvirtų);
  • 150 g varškės;
  • 3 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
  • 1 vidutinis svogūnas;
  • 2 kiaušiniai;
  • pluoštelis petražolių (geriau plokščialapių);
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino (galima ir nedėti, tačiau jis suteikia puikų skonį);
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį);
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus.

padažui:

  • natūralaus jogurto;
  • alyvuogių aliejaus;
  • citrinos sulčių;
  • druskos;
  • čili padažo.

Gaminimas:

1. Jei neturite likusių virtų grikių, pradėkite nuo grikių kruopų virimo. Perplaukite kruopas, berkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite 9 min., o tada nukoškite. Leiskite kruopoms kiek atvėsti.

2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, o tada berkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Ant vidutinės kaitros kepinkite, kol pagels ir suminkštės – tai užtruks 5–6 minutes. Palikite svogūnus pravėsti.

3. Kol grikiai ir svogūnai vėsta, nemažame dubenyje ištrinkite varškę, kad nebūtų stambių gabaliukų. Nuplaukite ir smulkiai sukapokite petražoles.

4. Grikius bei svogūnus berkite į dubenį su varške, ten pat suberkite ir petražoles.

5. Muškite kiaušinius į atskirą dubenėlį, berkite druską, prieskonius. Lengvai paplakite, o tuomet supilkite į grikių-varškės masę, suberkite ir džiūvėsėlius. Viską labai gerai išmaišykite.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros (kepimo režimas – su ventiliatoriumi). Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.

7. Šlapiomis rankomis formuokite iš pasiruoštos masės nedidelius kotletukus ir dėkite juos ant skardos. Kiškite į orkaitę ir kepkite apie 15–20 min. arba kol kotletukai apskrus. Galite juos kepti ir keptuvėje, tačiau kepti orkaitėje bus nors ir kiek sausesni, bet sveikesni.

8. Kad kotletukus nebūtų sausa valgyti, pasiruoškite padažą. Į dubenėlį dėkite kelis šaukštus natūralaus jogurto, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, pilkite šaukštą aliejaus, berkite gerą žiupsnį druskos ir gerai išsukite šluotele ar šakute. Dėkite padažo ant maltinukų juos patiekdami, galite užpilti ir šiek tiek čili padažo. Valgykite su mėgstamomis lengvomis lapinėmis salotomis.

Vida Press nuotr./Grikių kotletukai
Vida Press nuotr./Grikių kotletukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos