- Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite kreminę varškę, miltelinį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis.
- Laikykite šaldytuve. Patiekite kartu su moliūgų duona: tepkite ją ant riekelių ir skanaukite.
- Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite džiovintais bazilikais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis ir kelias valandas džiovinkite.
- Česnakus nulupkite, sutrinkite specialiu įrankiu. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Varškę sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, įmeskite kelias šakeles šviežių bazilikų ir viską sutrinkite elektriniu maišytuvu. Sudėkite atvėsusius džiovintus pomidorus, įpilkite šlakelį šviežių citrinų sulčių ir dar sykį viską sutrinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite šaukštą natūralaus jogurto.
1. Grietinėlę gerai atšaldykite ir išplakite iki standžių putų.
2. Baklažaną padalykite į keturias dalis, patroškinkite garuose, nugremžkite odelę ir susmulkinkite minkštimą.
3. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte aliejaus, sumeskite smulkintus baklažanus ir trumpai apkepkite. Kai baklažanai baigs kepti, juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite smulkintais čiobreliais, maltais juodaisiais pipirais, atvėsinkite ir sukrėskite į plakimo indą.
4. Ten pat krėskite tepamąjį varškės sūrelį, smulkintą ožkų pieno sūrį, viską išplakite elektriniu plakikliu. Į paruoštą masę atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę – užtepėlė bus puresnė.
5. Paruoštą užtepėlę atvėsinkite ir tepkite ant skrudintos baltos duonos riekelės.
1. Varškės kremą padalykite į du dubenėlius. Į vieną įberkite kapotų petražolių ir gerai išmaišykite.
2. Į kitą dubenėlį su varškės kremu suberkite susmulkintą papriką, įdėkite pomidorų padažo ir gerai išmaišykite.
3. Duonos riekes 5 minutes skrudinkite orkaitėje, atvėsinkite. Pusę kiekio aptepkite vienos rūšies varškės mase, likusią dalį – kitos.
4. Sausainių formele riekėse su vienos spalvos aptepu išspauskite po žvaigždutę ir įsprauskite į riekes su kitos spalvos aptepu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Visus žalumynus nuplaukite, labai smulkiai sukapokite. Svogūną nulupkite, sukapokite.
2. Avokadą ir agurką nulupkite, susmulkinkite, sudėkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite grietinę, varškę, supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, svogūną ir žalumynus.
3. Viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
Tinka su žuvimi, ant laužo keptomis daržovėmis ir sūriu.
- Agurką ir pomidorą supjaustykite nedideliais gabalėliais, svogūną smulkiai sukapokite.
- Svogūnų laiškus susmulkinkite, krapus smulkiai sukapokite.
- Visas paruoštas daržoves ir varškę sudėkite į dubenėlį.
- Sudėkite natūralų jogurtą (galite naudoti ir grietinę), pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Gerai išmaišykite. Patiekite su pora riekelių skrudintos juodos duonos. Skanaus!
1. Pirmiausia reikės išplakti kefyrą, varškę ir grietinę, ir pagardinti plakinį smulkintais svogūnais bei česnakais.
2. Tuomet į mišinį sudėkite kubeliais pjaustytus agurkus ir ridikėlius, įberkite prieskonių ir smulkintus žalumynus.
3. Paruoštą sriubą reikėtų bent valandą laikyti šaldytuve, o patiekiant į lėkštes įdėti virtų kiaušinių ir papuošti mėtos lapeliais.
1. Varškę, pieną ir grietinę suplakite elektriniu smulkintuvu.
2. Sudėkite burokėlius, smulkiai supjaustytus krapus ir svogūnų laiškus. Pagal skonį įberkite druskos ir cukraus. Viską gerai išmaišykite.
3. Su kuo tiekti, aiškinti, matyt, nereikia.
1. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų.
2. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite.
3. Į išskobtus pomidorus šaukštu pridėkite varškės ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus, įdarytus pikantiška varške, patiekite kaip užkandį.
- Į dubenėlį sukrėskite grūdėtąją varškę, trintą česnaką, smulkintus džiovintus pomidorus ir gabalėliais pjaustytą avokadą.
- Pagardinkite smulkintais šviežiais arba džiovintais bazilikais, jei reikia pagal skonį pasūdykite.
- Gerai sumaišykite ir patiekite nedidelėse salotinėse arba išskobto avokado žievės puselėse su ledkalnio ar kitų mėgstamų salotų lapeliais.
- Skanu šias salotas ir užtepti ant trapučio, skrebučio ar aptepti tortiliją ir suvynioti jąį ritinėlį. Ypač gardu ir gurmaniška su orkaitėje keptais burokėlių griežinėliais.
- Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
- Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
- Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
1. Supjaustykite pomidorus, agurką ir svogūną. Supjaustytas daržoves suberkite į salotinę.
2. Iš kukurūzų skardinės išpilkite skystį, o kukurūzus sudėkite į salotinę. Dėkite grūdėtąją varškę.
3. Viską paskaninkite druska, mėgiamais prieskoniais ir papuoškite žalumynais.
1. Obuolius nuplaukite, nusausinkite ir išskobusi sėklalizdžius supjaustykite griežinėliais.
2. Salierus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
3. Obuolius ir salierus plastikiniame inde sumaišykite su žiupsniu druskos ir citrinų sultimis, išdėliokite į gilesnius stiklinius indelius.
4. Paruoškite užpilą: sūrelį gerai sumaišykite su jogurtu, lydytu medumi, citrinų sultimis ir prieskoniais – turi išeiti kremo tirštumo masė. Jei užpilas per daug tirštas, praskieskite jogurtu, jei skystas – įdėkite sūrelio.
Riešutus bei avokadą susmulkinkite, sumaišykite su varške, bei sutirštintu pienu, apiberkite kakavos bei aitriųjų paprikų prieskoniais.
Tiekite su skrudinta duona.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Varškės sūrį supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintas šviežias prieskonines žoleles, užpilkite alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių mišiniu (kad vos semtų), pagal skonį įberkite druskos, atsargiai išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti. Sūrio kubelius išgriebkite ir nuvarvinkite.
2. Nuskustas morkas sutarkuokite, sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Sausoje keptuvėje trumpai pakepinkite garstyčių sėklas. Suberkite kokosų drožles ir maišydama dar kiek pakepinkite. Kai mišinys atvės, sumaišykite su tarkuotomis morkomis. Apšlakstykite aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir rudojo cukraus mišiniu, išmaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti.
4. Į serviravimo indą sudėkite paruoštas morkas, ant viršaus suberkite salotines sultenes ir varškės sūrio kubelius.
5. Tiekdama apibarsčiusi migdolų drožlėmis.
1. Lašišų filė supjaustykite gabalėliais ir apšlakstykite citrinos ir apelsino sulčių mišiniu.
2. Varškės sūrį kelis kartus permalkite mėsmale, sumaišykite su gerai nuvarvinta grūdėta varške, pasūdykite, pagardinkite pipirais, džiovintais bazilikais, pagal skonį krėskite krienų ir viską gerai išmaišykite.
3. Grietinėlę elektriniu plakikliu išplakite iki standžios masės ir įmaišykite į varškės masę labai atsargiai – ji turi būti puri.
4. Lavašus lengvai pašildykite, kaip nurodyta ant pakuotės, užklokite salotų lapeliais, tada į vidų dėkite lašišos gabalėlį, krėskite varškės kremo, lavašus susukite, apačią užlankstykite kaip vokelį ir papuoškite bazilikų lapeliais bei morkų šiaudeliais.
1. Lašišų filė supjaustykite pailgomis juostelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.
2. Varškės sūrį kelis kartus permalkite mėsmale, pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Tada labai atsargiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
3. Kiekvieną lašišų juostelę susukite į norimos formos krepšelį, į vidų krėskite paruošto varškės kremo.
4. Paruoštus suktinukus bent valandai padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
5. Tiekite papuošusi krapų šakelėmis ir kitais žalumynais. Skanu valgyti su baltos duonos skrebučiais.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Varškę ištrinkite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Į ją įmaišykite kubeliais supjaustytas persikų puseles ir sumaišykite viską su smulkintais sausainiais.
2. Dėkite į maistinę plėvelę ir palikite per naktį. Ant viršaus užberkite džiovintų spanguolių
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Varškę ištrinkite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, supilkite jogurtą ir gerai išmaišykite. Želatiną ištirpinkite su 5–6 šaukštais karšto vandens ir plota srovele supilkite į varškę. Labai gerai išplakite.
2. Paruoštą varškės masę supilkite į šaltu vandeniu apšlakstytas stiklines ir per naktį laikykite šaldytuve.
3. Išimtas iš šaldytuvo stiklines kelioms sekundėms panardinkite į karštą vandenį ir apverskite – varškės kremas turėtų pats iškristi. Į puodelį suberkite uogas, rudąjį cukrų, cinamoną ir kelias minutes kaitinkite, kol cukrus ištirps. Varškės desertą tiekite su uogų padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Visus produktus elektriniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės.
- Supilkite į sviestu pateptus kepimo indelius (9 cm skersmens) ar vieną didesnį indą (22 cm skersmens).
- Kepkite iki 200 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių. Patiekite iš karto, dar šiltą, su norimais priedais: ledais, plakta grietinėle, klevų sirupu ar karamele, šokolado gabalėliais ar uogomis.
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
- Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
- Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Sūrelių pagrindą sudaro varškė. Dėl saldumo dedama cukraus arba tirštinto pieno. Kad sūreliai būtų tvirti, maišoma želatinos, krakmolo ar kitų tirštinančių ir stabilizuojančių medžiagų. Neglaistyti sūreliai dažnai skaninami razinomis, glaistyti – aguonomis, kakava, šokolado gabaliukais, uogiene, karamele ar kokosais. Visus šiuos priedus galima išbandyti ir namuose.
Jei naudojate cukrų, rinkitės miltelinį, kad jis lengvai ištirptų bendroje masėje. Paruošta varškė turi būti puri ir drėgna, tik jokiu būdu ne šlapia. Naudojant sausesnę varškę, galima įpilti keletą šaukštų grietinėlės ar jogurto.
Dailiausi sūreliai išeina varškę sukrėtus į silikonines formeles. Jei naudosite tokias, lydytu šokoladu ištepkite formelės dugną, kraštus ir keliolikai minučių dėkite į šaldytuvą. Kai šokoladas apstings, sudėkite varškę ir viršų aptepkite šokoladu. Bent keletą valandų palikite sustingti ir išimkite iš formelių.
Neturint formelių, sūrelius galima supjaustyti ir, padėjus ant grotelių, aplieti šokoladu. Forma bus panaši į pirktinių. Tiesa, šis metodas netiks, jei esate preciziški ir norite, kad šokoladas sūrelį apglobtų idealiai.
1. Jei naudojate rupią varškę, pertrinkite ją per sietą. Visus ingredientus sudėkite į didelį dubenį ir maišykite plakikliu, kol masė bus puri.
2. Numatytą formą išklokite maistine plėvele ir sudėkite varškės masę. Išlyginkite ir 1–2 val. palikite stingti.
3. Dubenyje su verdančiu puodu ištirpinkite šokoladą ir sviestą.
4. Varškę supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Išdėstykite ant grotelių ir apliekite šokoladu. Palikite sustingti.