Kokią naudą gali duoti produktai su neigiamu kaloringumu? Kaip teisingai juos vartoti? Kaip atrodytų neigiamo kaloringumo produktų dieta?
Mitai ir faktai
Jeigu pirmą kartą girdite tokį terminą „neigiamo kaloringumo produktai“, greičiausiai galvojate – nejaugi egzistuoja maistas, galintis sudeginti sukauptus kilogramus? Teks jus nuvilti: pašalinti sukauptus kilogramus pavyks tik pasitelkus dietą ir fizinį aktyvumą. Stebuklingo maisto, kurį valgytumėte ir tuo pačiu metu lieknėtumėte, nėra.
Ilgalaikis tik neigiamo kaloringumo produktų vartojimas tikrai negali būti pavadintas sveika mityba.
Bet kuris maistas turi energinę vertę, matuojamą kalorijomis (kcal). Jeigu jūsų valgiaraštis subalansuotas, svoris išlieka stabilus; jeigu kalorijų valgiaraštyje daugiau negu reikia jūsų organizmui, kalorijų perteklius kaupiasi ir virsta riebaliniais sluoksniais; jeigu su maistu gauname mažiau kalorijų nei reikia organizmui, svoris mažėja.
Kitaip tariant, tokių produktų kaloringumas pakankamai menkas, o virškinami jie ganėtinai ilgai. Vartodami neigiamo kaloringumo produktus gausite energijos mažiau, nei jos reikia organizmui tam produktui suvirškinti ir įsisavinti.
Vartojant tokios menkos energinės vertės produktus galima išlaikyti svorį arba net sulieknėti. Šiuose produktuose tiek mažai kalorijų, kad jos sudega jau kramtymo metu arba maistui keliaujant į skrandį, juolabt jos greitai išgaruoja, jeigu yra nedideli fiziniai krūviai.
TAIP PAT SKAITYKITE: Mažo kaloringumo dieta padės pagražinti figūrą
Neigiamo kaloringumo produktai – tai daržovės, vaisiai, žalumynai ir prieskoniai. Štai detalesnis sąrašas:
- Daržovės: salierai, kopūstai (baltagūžiai ir spalvoti), burokėliai, česnakai, pupos, pipirai, ridikai, špinatai, pomidorai, svogūnai, ropės, moliūgai, morkos, baklažanai, agurkai.
- Vaisiai: obuoliai, melionai, papajos, persikai, ananasai, abrikosai, slyvos, mangai.
- Citrusiniai vaisiai: mandarinai, citrinos, apelsinai, greipfrutai, žaliosios citrinos.
- Uogos: braškės, arbūzai (nors ir keista, bet tai uoga), serbentai, spanguolės, mėlynės.
- Žalumynai: krapai, petražolės, salotų lapai, bazilikai, mėtos.
- Visi aštrūs prieskoniai, pagerinantys virškinimą.
- Gėrimai: žalioji arbata (be cukraus), mineralinis vanduo (negazuotas), sultys (be pridėtinio cukraus ir citrinos rūgšties).
Kaip matote, neigiamas kaloringumas būdingas daugeliui produktų, todėl nekils problemų dėl pasirinkimo.
Neigiamo kaloringumo produktų vartojimas
- Rekomenduojama vartoti apie 500 g vaisių ir daržovių per dieną.
- Norintys išsaugoti figūrą turėtų vieną maitinimąsi (pietus ar vakarienę) pakeisti neigiamo kaloringumo produktais arba gaminti patiekalus iš tokių vaisių, daržovių, uogų ir žalumynų.
- Norintiems sulieknėti: jeigu laikotės kažkokios dietos, tiesiog įtraukite aukščiau išvardintus produktus į savo kasdienį racioną.
- Vartokite daugiau neigiamo kaloringumo vaisių ir uogų, jie taip pat pasižymi dideliu kiekiu vitaminų.
Geriausia neigiamo kaloringumo produktus vartoti šviežius, pavyzdžiui, vaisius ir uogas, o žalumynus ir prieskonius pridėti į gaminamus patiekalus. Jeigu sugalvojote pasigaminti vaisių salotas ar patroškinti daržoves, nenaudokite riebių pagardų (majonezo ar grietinėlės).
TAIP PAT SKAITYKITE: Virimo gudrybė, ryžių kaloringumą sumažinanti daugiau nei perpus
Dieta
Atskiros mitybos sistemos, kurioje dominuotų tik neigiamo kaloringumo produktai, neegzistuoja. Tačiau daugelio dietų pagrindas – mažo kaloringumo produktai. Dietologai pataria nekurti savų dietų ir valgyti tik neigiamo kaloringumo maisto produktus, juk organizmui reikia ir baltymų (jų šaltinis – mėsa), ir riebalų (jie reikalingi vitaminų įsisavinimui). Ilgalaikis tik neigiamo kaloringumo produktų vartojimas tikrai negali būti pavadintas sveika mityba.
Produktai su neigiamu kaloringumu – puiki pagalba lieknėjantiems, tačiau jokiu būdu ne „panacėja“ gelbėjanti nuo riebalų kaupimosi.