Šiandien siūlome išmėginti 7 keistus derinius, kurie jus tikrai nustebins. Ledai ir alyvuogių aliejus? Šokoladas ir Parmezano sūris? Patikėkite, tai dieviškai skanu! Svarbiausia – išbandyti!
-
Šokoladas ir avokadai
Skamba gal ir keistai, bet tai be galo puikus derinys. Avokadas perima šokolado skonį, o deriniui suteikia išties malonią tekstūrą.
Šokoladinis pudingas su avokadais
Reikės:
1 ir ½ sunokusio avokado,
2 sunokusių bananų,
6 valg. š. kakavos miltelių,
2-3 valg. š. klevų (ar kitokio) sirupo,
¼ stiklinės migdolų pieno.
Gaminimas:
Visus produktus sudėkite į smulkintuvą ir gerai išplakite, kad gautųsi vienalytė šilkinė masė. Paragaukite, ar pakanka saldumo, jei trūksta, dar pridėkite sirupo pagal savo skonį.
Sudėkite į indelius, papuoškite banano riekelėmis ir kakavos milteliais. Patiekite.
-
Braškės ir pomidorai
Nuvykite šalin visas kilusias mintis ir tiesiog išmėginkite. Saldžios braškės puikiai dera su rūgščiais pomidorais salotose, sriubose ar kituose užkandžiuose.
Braškių ir pomidorų salotos su mocarela
Reikės:
350 g vyšninių pomidorų,
350 g braškių,
230 g šviežios mocarelos,
žiupsnelio jūros druskos,
žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,
saujos šviežių baziliko lapelių.
Pistacijų pesto padažui:
1 stiklinės išgliaudytų pistacijų,
¾ stiklinės baziliko lapelių,
¼ stiklinės šviežių mėtų lapelių,
1 skiltelės česnako,
1/3 stiklinės susmulkinto pekorino romano sūrio,
1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus,
1/4/ arb. š. druskos.
Gaminimas:
Pirmiausia paruoškite padažą. Jam reikia susmulkinti visus nurodytus produktus ir gerai išplakti. Paruoštas pesto šaldytuve gali būti laikomas savaitę.
Dideliame dubenyje sumaišykite per pusę perpjautas braškes bei vyšninius pomidoriukus, susmulkintą mocarelą. Pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Užbarstykite baziliką. Užpilkite kelis šaukštus pistacijų pesto padažo ir atsargiai mentele išmaišykite. Patiekite iš karto.
-
Juodasis šokoladas ir Parmezano sūris
Kol jūs įtariai raukote kaktą, prisiminkite, kad sūris iš tiesų buvo sukurtas kaip tobula pora šokoladui. Ypač Parmezanas juodajam šokoladui. Abu produktai turi šiek tiek aštrumo ir kartumo. Ištirpinkite juos kartu tarp baltos duonos riekelių ir turėsite nuostabaus skonio sumuštinį.
Keptas sumuštinis su sūriu ir šokoladu
Reikės:
2 riekelių baltos duonos,
60 g juodojo šokolado,
6 plonų riekelių Parmezano,
trupučio purškiamo aliejaus.
Gaminimas:
Ant vienos riekelės duonos uždėkite šokoladą, apibarstykite Parmezanu ir uždenkite antrąja duonos riekele. Įdėkite sumuštinį į mikrobangų krosnelę 30 sekundžių. Įkaitinkite sumuštinių keptuvę arba grilį. Apipurkškite abi duonos riekelių puses aliejumi ir dėkite kepti, kol duona gražiai apskrus, o šokoladas ir sūris visiškai išsilydys. Patiekite nedelsiant.
-
Apelsinai ir alyvuogės
Nustebote? Taip, saldūs apelsinai puikiai dera su marinuotomis alyvuogėmis. Išmėginkite šį derinį gamindami pyragą arba karštą patiekalą.
Keptas viščiukas su datulėmis, apelsinais ir alyvuogėmis
Puiki proga įsitikinti, kaip citrusiniai vaisiai patiekalui suteikia tobulą balansą.
Reikės:
Maždaug 2 kg vištos, supjaustytos gabaliukais,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
3 valg. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus,
1 citrinos, supjaustytos į 4 dalis,
1 apelsino, supjaustyto į 4 dalis,
½ stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
¼ stiklinės sauso baltojo vyno,
12 didelių sultingų datulių be kauliukų,
kelių šakelių čiobrelių,
1 stiklinės didelių žaliųjų alyvuogių.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Į didelę kepimo skardą sudėkite druska ir pipirais pagardintą vištieną, apšlakstykite aliejumi. Ant vištienos išspauskite citrinos ir apelsino ketvirčius ir paskui sukaišiokite juos tarp mėsos gabaliukų. Supilkite vyną, apelsinų sultis, suberkite pusę datulių ir čiobrelius. Kepkite 25 minutes.
Išimkite skardą iš orkaitės. Jeigu reikia, apverskite vištieną, kad apskrustų tolygiai. Suberkite likusias datules ir alyvuoges. Kepkite dar maždaug 15 – 20 minučių. Vištieną ir citrusinius vaisius išimkite iš skardos į lėkštę.
Datules sutrinkite su medine lopetėle skardoje ir maišydami dar pakaitinkite, kol padažas sutirštės, maždaug 3 minutes.
Užpilkite padažą ant vištienos ir patiekite.
-
Jogurtas ir kiaušiniai
Nors pusryčiams beveik kasdien valgote ir vieną, ir kitą, tačiau vargu ar kada pagalvojote, kad šiuos produktus galima būtų valgyti kartu. Bet... kodėl gi ne?
Minkštai virti kiaušiniai su mėtomis ir jogurtu
Reikės:
1 stiklinės graikiško jogurto,
1 mažos česnako skiltelės,
druskos ir pipirų pagal skonį,
4 valg. š. sviesto,
6 šviežios mėtos lapelių,
½ arb. š. rūkytos paprikos,
½ arb. š. aitriosios paprikos dribsnių,
1 valg. š. baltojo vyno acto,
8 kiaušinių,
skrudintos mėgstamos duonos.
Gaminimas:
Nedideliame dubenyje sumaišykite jogurtą ir susmulkintą česnaką. Pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Padėkite šaltai pusvalandžiui ar valandai.
Jogurtą padalinkite į 4 lėkštes ir padarykite iš jo dvi duobeles, į kurias reikės įdėti kiaušinius.
Indelyje ištirpinkite sviestą, suberkite mėtas, papriką ir aitriosios paprikos dribsnius. Gerai išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies ir padėkite šiltai.
Į puodą įpilkite 2,5 cm vandens, pagardinkite actu. Užvirkite. Atsargiai į vandenį įmuškite kiaušinius ir virkite maždaug 3 minutes, kol minkštai išvirs. Išvirusius išimkite su skylėtu šaukštu, apačioje popieriumi sugerdami vandens perteklių. Į kiekvieną lėkštę dėkite po 2 kiaušinius, gražiai įkomponuodami jogurte padarytose duobutėse.
Iš sviesto išimkite mėtų lapelius ir apšlakstykite kiaušinius. Pagardinkite šviežiai maltais pipirais ir nedelsiant patiekite su ką tik paskrudinta balta duona.
-
Mangai ir čili
Visi puikiai žinome mango skonį, kuris yra nuostabiai saldus. Bet ar žinojote, kad žiupsnelis aitriosios paprikos šiam skoniui suteikia dar daugiau žavesio? Išbandykite šį derinį darydami marinatus, padažus ir kokteilius.
Aštriu mango padažu glazūruotos krevetės
Reikės:
1 kg išgliaudytų krevečių,
saujos šviežios susmulkintos kalendros,
2 susmulkintų žalių svogūnų laiškų.
Glazūrai:
1 valg. š. rapsų aliejaus,
3 skiltelių česnako,
1/3 raudonojo svogūno,
2 nedidelių gerai sunokusių mango vaisių,
¼ stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
¼ ananasų sulčių,
2 valg. š. medaus,
¼ arb. š. čili pipirų miltelių,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
nedidelės saujos šviežios kalendros.
Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką, kol gražiai pagels. Suberkite susmulkintus mangus ir maišydamki kepinkite, kol suminkštės.
Supilkite sultis, medų. Suberkite čili ir kepinkite 5 minutes, nuolat maišydami. Pagardinkite druska bei pipirais ir dar pakepinkite 5 minutes, nepamiršdami pamaišyti, kad neprisviltų.
Gautą masę supilkite į plaktuvą, suberkite kalendros lapelius ir išplakite iki vientisos masės. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
Suverkite krevetes ant išmirkytų medinių iešmelių. Apipurkškite aliejumi, pabarstykite druska bei pipirais ir kepkite ant griliaus iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
Aptepkite krevetes mango glazūra ir dar pakepkite po minutę iš abiejų pusių.
Iškepusias sudėkite į lėkštę, apibarstykite svogūnų laiškais, kalendros lapeliais ir patiekite su aštriu mango padažu.
-
Ledai ir alyvuogių aliejus
Nusipurtėte? Be reikalo. Šis patiekalas ypatingai mėgstamas Italijoje. Išmėginkite ir pagaliau pakeiskite savo sustabarėjusį požiūrį į gyvenimą.
Vaniliniai ledai su alyvuogių aliejumi ir druska
Reikės:
Vanilinių ledų,
ypač tyro alyvuogių aliejaus,
jūros druskos.
Gaminimas:
Į ledainę įdėkite 2-3 kaušelius ledų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir mėgaukitės!
Garantuojame, kai išmėginsite šiuos derinius, jūsų požiūris į pasaulį gerokai pasikeis. Jūs tapsite ne tokie kategoriški, būsite daug drąsesni ir atviresni naujovėms. Juk išbandyti ką nors naujo yra taip smagu!