Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįtikėtini desertai iš duonos Kalėdų stalui

Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose.
Saldus pudingas Šv. Kalėdoms
Saldus pudingas Šv. Kalėdoms / Recepto autoriaus nuotr.

Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas.

Desertus iš duonos, puikiai tinkančius šventiniam stalui, siūlo „Biržų duonos“ maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.

Saldus duonos tortas
Receptas: Saldus duonos tortas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 kg („Biržų krašto Senolių“ duonos)
Spanguolių uogienė: 400.00 g
Medus: 200.00 g (skysto)
Želatina: 2.00 valg. š. (1 valg. š. - pagrindui ir 1 arbat.š. - pertepimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Grietinė: 200.00 g (pertepimui)
Kakava: 200.00 g (100 - pertepimui ir 100 - viršutiniam sluoksniui)
Lazdynų riešutai: 200.00 g (100 g - pertepimui ir sauja kapotų - viršutiniam sluoksniui)
Cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Vanilinis cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Grietinėlė: 200.00 ml (36 proc. riebumo - viršutiniam sluoksniui)
Miltelinis cukrus: 100.00 g (viršutiniam sluoksniui)
Kaip gaminti
  1. Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinų sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
  2. Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi.
  3. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina.
  4. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio.
  5. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus.
  6. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.
  7. Grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi ir kakava.
  8. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

Pagaminsite per 1 val., nekaičiuojant torto šaldymo laiko.

Suskleisti
Saldus pudingas Šv. Kalėdoms
Receptas: Saldus pudingas šv. Kalėdoms
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Duona: 6.00 riekės (šviesios „Pirklių“ duonos)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpinto)
Razinos: 1.00 st. (1 - 2)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (plaktų)
Pienas: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 puodelis (3/4)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu.
  2. Jei mėgstate, įberkite razinų.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę.
  4. Plakite, kol viskas gerai susimaišys.
  5. Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų.
  6. Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.
Suskleisti
Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės
Receptas: Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
„Grissini“ duonos lazdelių:(pakuotės) 1.00 vnt.
Šokoladas: 100.00 g (balto)
Riešutai: 50.00 g (skaldytų ir pabarstukų)
Kaip gaminti
  1. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, į jį panardinkite duonos lazdeles ir apiberkite pabarstukais.
  2. Palaukite, kol šokoladas sustings.
Suskleisti
Burokėlių ir duonos gira
Receptas: Burokėlių ir duonos gira
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Gvazdikėliai: 10.00 vnt.
Mielės: 100.00 g
Medus: 500.00 g
Duona: 100.00 g („Šeimininkės“ duonos)
Vanduo: 10.00 l (šaltinio)
Burokėliai: 1.00 kg
Razinos: 1.00 sauja (20 vnt. razinų)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
  2. Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10–20 min.
  3. Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų.
  4. Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas).
  5. Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite.

Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant giros rūgimo laiko.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs