Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas.
Desertus iš duonos, puikiai tinkančius šventiniam stalui, siūlo „Biržų duonos“ maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.
Ingredientai
Spanguolių uogienė: 400.00 g
Kaip gaminti
- Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinų sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
- Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi.
- Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina.
- Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio.
- Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus.
- Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.
- Grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi ir kakava.
- Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.
Pagaminsite per 1 val., nekaičiuojant torto šaldymo laiko.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu.
- Jei mėgstate, įberkite razinų.
- Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę.
- Plakite, kol viskas gerai susimaišys.
- Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų.
- Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.
Suskleisti
Receptas: Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 /
3
Receptas
Kaip gaminti
- Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
- Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10–20 min.
- Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų.
- Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas).
- Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite.
Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant giros rūgimo laiko.
Suskleisti