Ingredientai (8–10 asm.):
- 200 g sviesto, kambario temperatūros (ir dar šiek tiek kepimo formos patepimui);
- 180 g rudojo cukraus;
- 200 g morkų, sutarkuotų burokine tarka;
- 1 didelis, gerai prinokęs bananas, sutrintas šakute;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 200 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 4 kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynių;
- 50 g stambiai supjaustytų graikinių riešutų.
viršui:
- 250 g maskarponės sūrio;
- 2 valg. šaukšt. cukraus pudros;
- sauja stambiai supjaustytų graikinių riešutų.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keturkampę kepimo formą (maždaug 23x20 cm dydžio ar panašią) išklokite kepimo popieriumi ir dar patepkite sviestu.
2. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų, suberkite tarkuotas morkas, prieskonius, dėkite sutrintą bananą ir gerai iškaišykite. Tada pilkite miltus, kepimo miltelius ir kiaušinių trynius bei vėl gerai išmaišykite.
3. Atskirame dideliame dubenyje, kuriame negali būti nei lašelio vandens, nei kruopelės riebalų, iki purių putų išplakite kiaušinių baltymus. Sudėkite plakinį bei pyragui skirtus graikinius riešutus į anksčiau gautą masę ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite.
4. Pilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir kepkite 45–50 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas.
5. Leiskite skardoje atvėsti apie 10 min., tada atsargiai išverskite ant medinės lentelės ar specialių grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.
6. Pyrago aptepimui skirtą kremą gaminkite štai taip: dubenyje plakikliu gerai išplakite maskarponės sūrį ir cukraus pudrą, kol masė bus puri ir lengva.
7. Šiuo plakiniu aptepkite pyrago viršų, naudodami specialią mentelę ar platų peilį, o tada apibarstykite graikiniais riešutais.
8. Pyragą laikykite šaldytuve, tačiau prieš patiekiant tegul jis pabūna kambario temperatūroje, kad nebūtų ledinis. Išlieka geras ir skanus 4 dienas, tačiau paprastai tiek „neišgyvena“.