„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nekeptas jogurtinis tortas su braškėm, kuris pavyks visiems

Ko gero, niekas nesiginčys, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios be jokių priedų. Jų po truputį jau galima rasti prekybos vietose. Žinoma, braškės idealiai tinka ne tik užkandžiui, bet ir svaiginančiai gaiviems desertams gaminti. O žinant kelis triukus, iš jų pagamintu tortu bus galima mėgautis be sąžinės graužaties. Privalumas dar ir tas, kad nė nereikės jungti orkaitės.
Nekeptas tortas su braškėm
Nekeptas tortas su braškėm / Vida Press nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, braškės yra tikra vitaminų bomba.

„Jei suvalgysite stiklinę braškių – gausite 150 proc. vitamino C paros normos ir dešimtadalį folio rūgšties normos. Ir tai tik dalis abėcėlės. Braškės yra puikus B grupės vitaminų, atsakingų už nervų sistemos veiklą, šaltinis. Jose yra daug vitamino B6, kuris teigiamai veikia plaukų, odos, nagų būklę, ir pantoteno rūgšties, dalyvaujančios vitaminų A ir D sintezėje. Jos taip pat vertinamos dėl vitamino A, svarbaus regėjimo procesams, ir vitamino E – stipraus antioksidanto“, – vardija J.Sabaitienė.

Braškės yra ir pektinų lobynas, o tai, paprasčiau tariant, yra tirpių skaidulų rūšis. Kai uogos patenka į žarnyną, jos padeda ten sukurti naudingų bakterijų florą. Braškės padeda virškinimui ir suteikia sotumo jausmą po valgio. Taigi, net dietos besilaikantys žmonės gali griebtis braškių kaip užkandžio.

Vida Press nuotr./Braškės
Vida Press nuotr./Braškės

„Svarbi braškių nauda – jos gali padėti organizmui kovoti ir su laisvaisiais radikalais, kurie greitina senėjimą bei sukelia organizmo uždegimus. Taip yra todėl, kad braškėse yra kvercetino, daug vitamino C (net daugiau nei citrusiniuose vaisiuose!), vitamino A ir mangano. Toks mišinys yra galingas antioksidantas ir natūralus ginklas kovojant su infekcijomis ir palaikant imuninę sistemą“, –pažymi maisto žinovė.

Nebūtina apkrauti sunkiais priedais

Nors braškės yra vitaminų šaltinis, dažnai šioms uogoms į kompaniją pasikviečiame ne tokius sveikus priedus. Pavyzdžiui, visame pasaulyje mėgstamas braškės ir plaktos grietinėlės derinys. Lengva pasakyti, kad grietinėlės reikėtų nepadauginti – dažnam sunku save suvaldyti. Bet galima ją pakeisti trintuvu gerai sutrinta varške su trupučiu medaus. Saldumas bus garantuotas, o ir kūnui sveikiau.

Kitas kultinis derinys – braškės ir šokoladas. Norint pasilepinti šia porele, verčiau rinktis kuo juodesnį ir ypač kokybišką šokoladą. Taip praturtinsite organizmą dar ir geležimi, magniu, cinku, fosforu.

Ypač populiaru vasarą gaminti sūrio tortus (angl. „cheesecakes“) bei juos puošti braškėmis. Patarimas norintiems gyventi sveikiau – pagrindui rinktis sausainius su mažiau cukraus, o didžiąją dalį kreminio sūrio keisti į neriebų jogurtą. Būtent tokio skanėsto receptą rasite žemiau!

Fantastiškai gaivus jogurtinis tortas su braškėm

Ingredientai:

pagrindui:

  • 250 g sausainių;
  • 50 g sviesto;
  • 150 g juodojo šokolado.

kremui:

  • 600 g šviežių braškių;
  • 250 g cukraus pudros;
  • 600 g natūralaus jogurto;
  • 300 g graikiško jogurto;
  • 150 g kreminio sūrio;
  • 12 želatinos lapelių.

Gaminimas:

1. Smulkiai sutrinkite sausainius – jeigu turite, naudokite maisto smulkintuvą. Jo neturint gelbės paprasčiausias kočėlas.

2. Sviestą ir šokoladą ištirpinkite dubenyje virš verdančio vandens (tik svarbu, kad dubuo neliestų vandens!) ir įmaišykite į sausainių trupinius. Masę tolygiai paskirstykite torto formoje ir gerai prispauskite prie dugno. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

3. Metas ruošti kremą. Pirmiausiai nugnaibykite braškių lapelius su koteliais, uogas nuplaukite, o tada sumaišykite su cukraus pudra ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Atidėkite 4 valgomuosius šaukštus braškių tyrės.

4. Į didžiąją braškių tyrės masę įmaišykite abiejų rūšių jogurtus, tuomet – ir kreminį sūrį. Gerai išmaišykite.

5. Želatinos lapelius kelioms minutėms įdėkite į šaltą vandenį, tada atsargiai išspauskite iš jų vandenį ir sudėkite į puodą kartu su 4 šaukštais braškių tyrės. Šiek tiek pašildykite (neužvirkite!), kad želatina ištirptų. Tada nukelkite puodą nuo viryklės ir įpilkite 3 šaukštus jogurto-braškių masės, kad želatina greičiau atvėstų. Į likusią braškių ir jogurto masę supilkite atvėsusią želatiną ir gerai išmaišykite.

6. Paruoštą kremą tolygiai paskirstykite ant pagrindo ir dėkite tortą į šaldytuvą nakčiai. Kitą dieną galima jį papuošti šviežiomis braškėmis ir juodojo šokolado drožlėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“