Kaip „Business Insider“ aiškina maisto mokslininkas Brianas Chau, ašaras svogūnai sukelia dėl savo „biocheminio būdo apsisaugoti nuo plėšrūnų“. Pjaustant šias daržoves, jų ląstelės išskiria fermentą alinazę kartu su junginiais, žinomais kaip cisteino sulfoksidai.
Vėliau cheminių reakcijų metu susidaro tam tikros lakiosios dujos, kurios pasklinda ore ir atskrenda iki mūsų akių. „Kūno reakcija į akies paviršių liečiančias dujas yra ašarų susidarymas, kad dujos iš akies išsiplautų“, – sako virtuvės šefė Julie Andrews.
Tiesa, ne visi svogūnai akis dirgina vienodai: saldžiuose ir laiškiniuose svogūnuose yra mažiau sieros nei raudonuosiuose, baltuosiuose ir geltonuosiuose svogūnuose, todėl jie paprastai sukelia mažesnę reakciją.
Būdai, kaip akis apsaugoti
Bėgant metams, žmonės yra atradę pačių įvairiausių būdų, padedančių išvengti nemalonių pojūčių pjaustant svogūnus. Žemiau pateikiame vos keletą iš jų. Išbandykite, ar ir jums jie suveikia.
Atvėsinkite svogūną
Pasak ekspertų, norėdami nuo svogūno pjaustymo neverkti, turėtumėte jį prieš tai apie 20 minučių palaikyti šaldytuve, šaldiklyje arba dubenyje su šaltu vandeniu, rašo CNN.
Svarbu atminti, kad jeigu svogūnus šaldytuve laikysite visą laiką, jų skonis gali susilpnėti.
Eksperimentuokite su kitokiais svogūnais
Anot „American Academy of Ophthalmology“, protinga būtų išnaudoti faktą, kad vienos svogūnų rūšys savyje rūgšties turi mažiau nei kitos. Ekspertai siūlo maisto gaminimui dažniau naudoti saldžius ir laiškinius svogūnus.
Užsidėkite akinius
Gal ir atrodytų primityvu, bet akiniai yra išties patikimas būdas apsaugoti savo akis nuo ašaringų svogūno dujų, rašo „Business Insider“. Tam kuo puikiausiai tinka ir regos gerinimo, ir saulės akiniai. Idealiai pasitarnaus ir akiniai, skirti nardymui.
Naudokite aštrų peilį
Kaip „Business Insider“ aiškina virtuvės šefė J. Andrews, kuomet svogūnus pjaustome itin aštriu peiliu, mažiau pažeidžiame šios daržovės minkštimą ir taip sumažiname jos išmetamų dujų kiekį.
Atbukęs peilis savo ruožtu tik apsunkins pjaustymą ir padidins laiką, kurį teks praleisti prie ašaras keliančių dujų.
Naudokite ventiliatorių
Puikus būdas sumažinti ašarų susidarymą pjaustant svogūnus yra šalia savęs pasistatyti ventiliatorių, kuris tolyn nuo akių pūstų svogūnų išskiriamas dujas, siūloma CNN.
Savo ruožtu „American Academy of Ophthalmology“ ragina prieš pjaustant svogūnus tiesiog atsidaryti virtuvės langą.
Panaudokite rūgštelę
Kaip rašo CNN, rūgštis, tokia kaip citrina arba actas, sulėtina svogūno fermento, kuris gamina garus, sukeliančius ašaras, gamybą. Toks metodas gali padėti sumažinti akių perštėjimą, o kartu – ir pagerinti daržovės skonį. Tad prieš pjaustydami svogūną apšlakstykite jį rūgštele.
Svogūną pašildykite
Pasak ekspertų, šiluma gali padėti sumažinti išsiskiriančių svogūno garų kiekį, todėl prieš pjaustydami šią daržovę, galite pašildyti ją mikrobangų krosnelėje, rašo CNN. Priklausomai nuo dydžio, svogūną šildyti reikėtų nuo 30 sekundžių iki poros minučių.
Visgi ekspertai šio metodo imtis rekomenduoja tik tuo atveju, jei gaminate kažką, kur svogūno tekstūra nėra tokia svarbi. Pašildytas svogūnas gali prarasti savo traškumą.