Šį receptą naujausioje savo knygoje „Simpe“ pristato iš Izraelio kilęs, šiuo metu Londone gyvenantis šefas ir kulinarinių knygų autorius Yotamas Ottolenghi.
Ingredientai (apie 20 nedidelių kotletukų):
- 500 g maltos avienos;
- 60 g pistacijų (nekepintų ir nesūdytų);
- 25 g (gera sauja) gražgarsčių;
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas ketvirčiais;
- 1 didelė česnako skiltelė;
- apie 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
padažui:
- 250 g natūralaus graikiško jogurto;
- 1 valg. šaukš. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukš. citrinų sulčių;
- 1 valg. šaukš. prieskonių sumac (rasite specializuotose parduotuvėse, tačiau galite ir nedėti).
Gaminimas:
1. Pirmiausiai nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus padažui reikalingus ingredientus ir dėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
2. Nedideliame smulkintuvo inde iki rupių trupinių (gali būti ir stambesnių gabaliukų) sukapokite pistacijas. Perpilkite jas į nemažą dubenį. Dabar tame pačiame smulkintuve šiek tiek pasmulkinkite gražgarstes – tyrės nereikia, tačiau dideli lapai irgi nereikalingi. Dėkite gražgarstes prie pistacijų.
3. Pagaliau smulkintuve beveik iki tyrės konsistencijos sumalkite svogūną, česnaką ir šaukštą aliejaus. Sudėkite šią tyrę ir avieną į dubenį su pistacijomis bei gražgarstėmis, įberkite 3/4 arbat. šaukšt. druskos, gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų, visą gerai išmaišykite – galite ir rankomis.
4. Gautą masę padalinkite į 20 vienodų dalių ir suformuokite nedidelius kotletukus.
5. Keptuvėje ant vidutinio karščio įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite kotletukus ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus – tam prireiks 7–9 min., jų nereikia perkepti (jei aviena rieboka, kotletukai gerokai susitrauks). Gali būti, kad po pirmosios porcijos keptuvę teks kiek pavalyti, mat pistacijų gabaliukai ir gražgarsčių lapeliai kiek svils.
6. Tiekite kotletukus dar šiltus, su gaiviu iš anksto pasiruoštu jogurto padažu. Prie jų tinka ir ryžiai, ir kuskusas, ir mėgstamos žalėsių salotos.