Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemari klasika: cepelinų receptas iš knygos „Močiutės receptai“

Cepelinai – patiekalas ne iš lengvųjų, tačiau nemažai žmonių juos valgo, o ir ruošia ne tik šaltuoju metų laiku, bet ir vasarą. Tai logiška: įpusėjus vasarai pasirodo šviežios vasaros, o ir susitikimų, progų virti pilną puodą cepelinų visam būriui, apstu. Pagaliau, galima suvalgyti vieną cepeliną, o ne 4–5 vienu ypu! Dalinamės detaliu šio patiekalo receptu iš ką tik pasirodžiusios originalios knygos.
Cepelinai
Cepelinai / Dovilės Rozmanaitės - Bružienės nuotr.

Lietuviškų patiekalų knygos, pavadintos „Močiutės receptai“, autoriai – Romas ir jo močiutė Biruta, tiesiog vadinama MO. Apie šį duetą – jų ryšį ir bendrus nuotykius virtuvėje skaitykite plačiau.

Ingredientai (32 cepelinams/16 porcijų):

bulvių masei:

  • 4 kg žalių skustų bulvių;
  • 500 g virtų maltų bulvių;
  • 1,5 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį).

mėsos įdarui:

  • 800 g maltos kiaulienos;
  • 2 pjaustyti svogūnai;
  • 1,5 arbat. šaukšt. džiovintų bazilikų;
  • ¾ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • ¾ arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį).

padažui:

  • 250 g smulkiai pjaustytos kiaulienos šoninės;
  • 1 pjaustytas svogūnas.

Gaminimas:

1. Pasodinkite bulvių, užauginkite jas ir nuimkite derlių.

2. Keptuvėje padažui skirtą šoninę pakepinkite maždaug 10 minučių. Tada sudėkite svogūnus ir dar kepkite apie 2 minutes.

3. Kruopščiai sumaišykite mėsos įdaro produktus.

4. Sutarkuokite žalias bulves, nuspauskite skystį į atskirą indą ir palaukite, kol nusistovės krakmolas. Tada tarkius tolygiai sumaišykite su maltomis virtomis bulvėmis ir druska.

5. Išplokite delne šiek tiek bulvių masės. Į vidurį įdėkite mėsos, suformuokite cepeliną ir pavoliokite tarp delnų.

6. MOČIUTĖS PATARIMAS. Drėkinkite rankas vandeniu, kad masė neliptų prie rankų. Taip pat vandeniu sudrėkinkite indą, į kurį dedate padarytus cepelinus. Juos formuokite skirtingų formų arba cepelinus su skirtingu įdaru (jei tokius gaminate) virkite atskiruose puoduose.

Dovilės Rozmanaitės - Bružienės nuotr./Močiutės Birutos „hitas“ – cepelinai
Dovilės Rozmanaitės - Bružienės nuotr./Močiutės Birutos „hitas“ – cepelinai

7. Į verdantį vandenį įberkite druskos ir įmaišykite šaltame vandenyje išmaišytą 1 šaukštą bulvių krakmolo (nebūtina, bet nuo jo cepelinų paviršius išsilygina). Sudėkite cepelinus į verdantį vandenį ir virkite maždaug 25–30 minučių (arba kol išvirs).

8. Valgykite cepelinus su padažu, grietine ir mėgstamais priedais.

9. MOČIUTĖS PATARIMAS. Savų bulvių cepelinai – daug skanesni. Jei tarkiai juoduoja, į bulvių masę įmaišykite truputyje vandens ištirpintą vitamino C tabletę.

Dovilės Rozmanaitės - Bružienės nuotr./Močiutės Birutos „hitas“ – cepelinai
Dovilės Rozmanaitės - Bružienės nuotr./Močiutės Birutos „hitas“ – cepelinai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai