Lietuviškų patiekalų knygos, pavadintos „Močiutės receptai“, autoriai – Romas ir jo močiutė Biruta, tiesiog vadinama MO. Apie šį duetą – jų ryšį ir bendrus nuotykius virtuvėje skaitykite plačiau.
Ingredientai (32 cepelinams/16 porcijų):
bulvių masei:
- 4 kg žalių skustų bulvių;
- 500 g virtų maltų bulvių;
- 1,5 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį).
mėsos įdarui:
- 800 g maltos kiaulienos;
- 2 pjaustyti svogūnai;
- 1,5 arbat. šaukšt. džiovintų bazilikų;
- ¾ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- ¾ arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį).
padažui:
- 250 g smulkiai pjaustytos kiaulienos šoninės;
- 1 pjaustytas svogūnas.
Gaminimas:
1. Pasodinkite bulvių, užauginkite jas ir nuimkite derlių.
2. Keptuvėje padažui skirtą šoninę pakepinkite maždaug 10 minučių. Tada sudėkite svogūnus ir dar kepkite apie 2 minutes.
3. Kruopščiai sumaišykite mėsos įdaro produktus.
4. Sutarkuokite žalias bulves, nuspauskite skystį į atskirą indą ir palaukite, kol nusistovės krakmolas. Tada tarkius tolygiai sumaišykite su maltomis virtomis bulvėmis ir druska.
5. Išplokite delne šiek tiek bulvių masės. Į vidurį įdėkite mėsos, suformuokite cepeliną ir pavoliokite tarp delnų.
6. MOČIUTĖS PATARIMAS. Drėkinkite rankas vandeniu, kad masė neliptų prie rankų. Taip pat vandeniu sudrėkinkite indą, į kurį dedate padarytus cepelinus. Juos formuokite skirtingų formų arba cepelinus su skirtingu įdaru (jei tokius gaminate) virkite atskiruose puoduose.
7. Į verdantį vandenį įberkite druskos ir įmaišykite šaltame vandenyje išmaišytą 1 šaukštą bulvių krakmolo (nebūtina, bet nuo jo cepelinų paviršius išsilygina). Sudėkite cepelinus į verdantį vandenį ir virkite maždaug 25–30 minučių (arba kol išvirs).
8. Valgykite cepelinus su padažu, grietine ir mėgstamais priedais.
9. MOČIUTĖS PATARIMAS. Savų bulvių cepelinai – daug skanesni. Jei tarkiai juoduoja, į bulvių masę įmaišykite truputyje vandens ištirpintą vitamino C tabletę.