Duoną užtepkite sviestu, uždėkite gabalėlį lašišos. Ant baziliko lapelio uždėkite vandenyje virtą kiaušinio trynį. (Norint jį išvirti, reikia kiaušinio trynį atsargiai atskirti nuo baltymo, įmesti į verdantį vandenį ir virti iki norimo kietumo.)
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Rikotą sudėkite į dubenį, įspauskite česnako, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
2. Pomidorus supjaustykite storais griežinėliais, pabarstykite druska.
3. Sūriu aptepkite trapučius, ant viršaus uždėkite po griežinėlį pomidoro.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Morką nuskuskite, supjaustykite plonomis juostelėmis. Agurką nuplaukite ir supjaustykite šiaudeliais.
2. Ožkų sūrį išsukite su jogurtu ir aptepkite trapučius. Papuoškite morkos juostelėmis ir agurko šiaudeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Imbiero šaknį nulupkite, smulkiai sutarkuokite. Nuplautas paprikas perpjaukite pusiau, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais. Moliūgo minkštimą irgi supjaustykite kubeliais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą. Suberkite cukrų, maltus pipirus, gvazdikėlius, cinamoną, smulkintus svogūnus. Sudėkite česnako skilteles, tarkuotą imbierą. Įpilkite kelis šaukštus vandens, išmaišykite.
- Statykite ant silpnos ugnies ir kaitinkite, kol daržovės suminkštės. Nukėlusi nuo ugnies, į puodą supilkite baltojo vyno actą, pagal skonį įberkite druskos, išmaišykite ir dar porą minučių kaitinkite. Išgriebusi iš puodo, palikite atvėsti.
- Penkių grūdų duonos riekeles lengvai paskrudinkite karštoje orkaitėje. Atvėsusias aptepkite rikota, ant viršaus užkrėskite po šaukštą daržovių čatnio.
- Burokėlį sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Duonos riekes perpjaukite perpus, kad taptų trikampio formos.
- Ant duonos trikampėlio tepkite šauktą varškės sūrelio, uždėkite tarkuotų burokėlių, avokado gabalėlių, kelias gražgarstes ir saulėgrąžų daigus. Ant viršaus dėkite kitą duonos trikampėlį ir šiek tiek paspauskite, kad sumuštinis taptų tvirtesnis.
- Puikus pasirinkimas vakarienei ar dietiniams pietums. Jei norite, kad sumuštinis būtų dar sveikesnis, rinkitės viso grūdo bemielę duoną.
- Susmulkinkite petražoles ir česnaką, nupjaukite grybų kotelius. Į karštą keptuvę įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto. Suberkite grybus ir sumažinkite ugnį. Grybus kepkite iš abiejų pusių apie 2–3 min., paskaninkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Įberkite susmulkintą česnaką ir petražoles ir sumaišykite su grybais. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsusius grybus supjaustykite smulkiais griežinėliais. Vietoje pievagrybių galite naudoti 250 g rudųjų pievagrybių.
- Avokadus sutrinkite šakute ir į masę įberkite prieskonio mišinio su aitriosiomis paprikomis, druską ir supilkite žaliosios citrinos sultis.
- Griežinėliais supjaustykite pomidorus, nuplaukite gražgarstes ir vienodo storio riekelėmis supjaustykite rupių miltų duoną.
- Keturias duonos riekutes aptepkite avokadų mase, tada ant jų pakaitomis dėkite pomidorų ir mocarelos griežinėlius. Ant viršaus uždėkite gražgarsčių ir grybų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir paskaninkite druska bei šviežiai maltais pipirais. Ant sumuštinių viršaus uždėkite po antrą duonos riekelę.
„Santa Maria“ receptas.
- Ragelį perpjaukite išilgai, dėkite kelias gerai prinokusio avokado riekeles ir šiek tiek jas šakute patrinkite, ant avokado klokite salotos lapą, tada keptos paukštienos gabaliukus ir galiausiai – gerai prinokusio pomidoro riekeles. Jei švieži pomidorai žiemą jus liūdina, puikiai tiks ir džiovinti saulėje bei konservuoti aliejuje (tokie bus minkšti).
1. Nupjaustykite nuo mėsos plėves. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įdėkite mėsą ir apkepkite iš visų pusių, kad gražiai apskrustų.
2. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais, įdėkite į skardą, nustatykite 200 °C temperatūrą ir kepkite orkaitėje maždaug 30 min. Uždenkite mėsą aliuminio folija ir palaikykite 15 min.
3. Nuplaukite ir nusausinkite salotų ir špinatų lapus, supjaustykite griežinėliais pomidorus, nulupkite avokadą, supjaustykite riekelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.
4. Aptepkite duonos riekeles sviestu, dėkite salotų ir špinatų lapų, griežinėlį pomidoro, kelias avokadų riekeles, pabarstykite druska ir pipirais.
5. Ant viršaus dėkite plonais griežinėliais pjaustytą mėsą, apšlakstykite garstyčių padažu, papuoškite svogūnų žiedais.
1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.
2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.
3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.
Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
1. Avokadus nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
2. Bandeles perpjaukite išilgai per pusę, vidinę pusę paskrudinkite, tada aptepkite sūreliu, dėkite avokado ir jautienos arba vištienos gabalėlių ir užberkite po šaukštelį nuvarvintų ir gerai nusausintų kaparėlių.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įpilkite šlakelį aliejaus, sudėkite viščiukų krūtinėles, apibarstykite druska, pipirais, raudonėliais ir apkepkite iš abiejų pusių, kol mėsa gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Kai mėsa atvės, supjaustykite plonomis riekelėmis.
2. Nuplaukite špinatus, pomidorus supjaustykite griežinėliais.
3. Duonos riekelę patepkite sviestu, dėkite pomidorų, špinatų, vištienos, užtrupinkite fetos sūrio, uždėkite sviestu apteptą duonos riekelę, paspauskite sumuštinį, kad suliptų. Trumpai apkepkite suvožtinius sumuštinių keptuvėje.
1. Duoną supjaustykite riekelėmis, pabarstykite parmezanu ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių (kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus).
2. Pomidorus supjaustykite į dvi ar keturias dalis, sumaišykite su salotomis, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi, pagardinkite pipirais ir druska.
3. Iškeptas duoneles aptepkite „Pesto“ padažu ir uždėkite po šaukštą pomidorų salotų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Puode įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite sugrūstą vieną česnakų skiltelę, suberkite rozmarinus ir truputį pakepinkite.
2. Sudėkite nusunktas pupeles, supilkite sultinį ir virkite 10 min. Sugrūskite bulvių košės grūstuvu ar sutrinkite elektriniu maišikliu. Pagardinkite pipirais.
3. Grybus kruopščiai nuvalykite, supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su likusiu aliejumi ir citrinų sultimis.
4. Duonos riekes paskrudinkite skrudintuve, įtrinkite likusiu česnaku, aptepkite pupelių koše, ant viršaus uždėkite po kauburėlį grybų.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- IŠKEPKITE OMLETĄ. Kiaušinius, pieną ir miltus šluotele išplakite iki vientisos masės.
- Svogūną susmulkinkite, česnaką sukapokite labai mažais gabalėliais, o špinatus nuplaukite ir sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūną ir pakepinkite, kol gabalėliai taps skaidrūs. Suberkite česnaką ir pamaišydami kaitinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Švarioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Supilkite kiaušinių plakinį, ant jo tolygiai paskleiskite kepintas daržoves ir špinatus. Apibarstykite druska ir pipirais. Kai matysite, kad kiaušiniai ima tvirtėti, atsargiai mentele apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės, kol taip pat gražiai apskrus. Iškepusį omletą supjaustykite gabalėliais.
- PARUOŠKITE SUMUŠTINĮ. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuve ar orkaitėje. Atvėsinkite ir aptepkite tepamu sūreliu. Ant vienos iš riekelių paskleiskite rukolos salotas, ant šių dėkite supjaustyto omleto gabalėlius. Ant omleto išdėliokote pomidorų griežinėlius ir užvožkite antra skrudinta duonos riekele. Lengvai paspauskite delnais.
- Patiekite sumuštinį iš karto arba suvyniokite į kepimo popierių ir įsidėkite į darbo pietų dėžutę. Skanaus!
- Baltos duonos riekeles, kurios bus išorinės sumuštinio pusės, plonai aptepkite sviestu.
- Duonos riekelių vidines puses aptepkite majonezu, sumaišytu su garstyčiomis ir rozmarinu.
- Dvi duonos riekeles atidėkite į šalį, o ant kitų dviejų susluoksniuokite likusius produktus: ant majonezu apteptų riekelių dėkite sūrio riekeles taip, kad sūris padengtų visą riekelės paviršių.
- Ant sūrio dėkite griežinėlį kalakutienos kumpio. Svogūną susmulkinkite mažais kubeliais, kiaulienos šoninę – taip pat. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, suberkite cukrų ir sudėkite kiaulienos šoninės gabalėlius.
- Kepinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kol svogūnai taps visiškai minkšti ir auksinės spalvos. Paruoštus svogūnus plonai paskleiskte ant kalakutienos kumpio.
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Paskleiskite jas ant svogūnų. Mocarelos sūrį suplėšykite (arba supjaustykite riekelėmis) ir apibarstykite pomidorus.
- Ant mocarelos dėkite riekelę fermentinio sūrio. Ant viršaus uždėkite likusias duonos riekeles (sviestu aptepta pusė turi būti išorėje) ir lengvai paspauskite.
- Iškepkite sumuštinius orkaitėje, įkaitintoje keptuvėje arba elektrinėje specialioje sumuštinių keptuvėje.
- Kepkite, kol sūris išsilydys, o sumuštinių išorė gražiai apskrus. Sumuštiniams iškepus, šiek tiek juos praskleiskite ir pagardinkite saujele šviežių gražgarsčių.
- Perpjaukite per pusę ir nedelsiant patiekite. Skanaus!