Nėra to, kas Viktorijos rankose pyragu nevirstų: susipažinkite su naujuoju savo favoritu iš užsilikusių meduolių

Meduoliai – ilgą ir turtingą istoriją sukaupę kepiniai. Jau kelis tūkstantmečius medų renkantys žmonės netruko pastebėti, kad šis bičių sunešamas gėris puikiai tinka gardinti kepinius. Įvairaus dydžio, formų ir tekstūrų meduoliai – tikras kalėdinio laikotarpio ambasadorius.
Viktorija Dubinskienė
Viktorija Dubinskienė su profesionalia konditerija susijusi jau aštuonerius metus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tiesa, kartais meduoliai turi savybę pasimiršti spintelėje, sukietėti ir tapti sunkiai įkandamais, bet išeitis visada yra: per kieti valgymui – tobulai tinkantys pyragui!

Gaivų gardėsį profesionali technologė Viktorija Dubinskienė pristato kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“.

Išeitis visada yra: per kieti valgymui – tobulai tinkantys pyragui.

Be vanilinių meduolių, šiam tereikės dar trijų ingredientų: bananų, lazdyno riešutų kremo ir grietinės.

Atradimas – iš kartos į kartą

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maisto technologė Viktorija Dubinskienė ir videožurnalistas Tadas Grabys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maisto technologė Viktorija Dubinskienė ir videožurnalistas Tadas Grabys

„Meduolių ir bananų pyrago receptas – mano mamos mintis. Negaliu pasakyti, ar nuo pradžių iki galo viskas jos sugalvota. Galbūt kur nors nužiūrėjo panašią idėją ir modifikavo ją savaip.

Vis užsilikdavo namie meduolių, kuriuos valgyti pakietėjusius nesmagu.

Receptūros apskritai su laiku keičiasi. Tad nenuostabu, kad vieni meduolius šiam pyragui pjausto, kiti trupina, kai kas lazdyno riešutų kremo atsisako.

Kepti meduolių pyragą pradėjome jau seniai. Vis užsilikdavo namie meduolių, kuriuos valgyti pakietėjusius nesmagu.

Mama pabandė kartą, kitą, trečią, kol galiausiai pyragas tapo absoliučiu mano jaunesnio brolio Vaidoto favoritu“, – prisimena technologė V.Dubinskienė, šeimos favorito gamybos eigą atskleidžianti naujausiame laidos „Druska ir pipirai“ epizode.

Technologei šįkart talkina 15min videožurnalistas Tadas Grabys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meduolių ir bananų pyragas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meduolių ir bananų pyragas

15 minučių – sluoksniuojant, 4 valandos – šaldytuve

„Prieš gamindamas maistą, mėgstu įsivertinti, kiek laiko užtruksime: kiek pasiruošimo, koks kepimo arba stingimo procesas“, – sluoksniuoto deserto gamybos pradžioje klusteli T.Grabys.

„Procesas nėra ilgas. Paruošti, manyčiau, užtruksime apie 15 minučių. Ilgiau užtrunka, kol šaldytuve pastovi. Šis pyragas – nekepamas. O su nekepamais pyragais yra taip: jie bent 4 valandas turi pastovėti šaldytuve.

Geriausia, žinoma, kad pyragas šaldytuve „atsigaivintų“ per naktį.

Galima sakyti, kad, ryte sužinoję apie netikėtus svečius, galime drąsiai planuoti vakare juos šiuo gaiviu desertu pavaišinti. Geriausia, žinoma, kad pyragas šaldytuve „atsigaivintų“ per naktį“, – pasakoja V.Dubinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meduolių ir bananų pyragas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Meduolių ir bananų pyragas

Sluoksniavimas – itin svarbu

Pirmąjį (apatinį) pyrago sluoksnį sudaro tiesiai į kepimo formą trupinami meduoliai. Sluoksnis turėtų būti daugmaž piršto storio.

„Meduolius galima smulkinti, kaip tik sugalvojame: laužyti pirštais, plonai pjaustyti, tarkuoti.

Jeigu lieka vienas kitas stambesnis gabaliukas – nesukite galvos: nuo pertepimo jie vis tiek labai suminkštėja. Antrasis sluoksnis – grietinės“, – pastebi V.Dubinskienė.

Jeigu pyrago ar torto kraštai nelygūs, visada yra būdas juos išgelbėti –apipurkšti plakta grietinėle.

Trečiajame pyrago sluoksnyje – trys griežinėliais pjaustyti bananai. Geriausi, pasak technologės, beveik persirpę.

„Bananai dėliojami taip, kaip tik norisi. Aš labai mėgstu juos sukti ratuku, nepaisant to, kad vėliau ratuko visiškai nesimato. Tą akimirką vis tiek maloniau, meniškiau, – pastebi V.Dubinskienė. – Po to kartojasi meduolių sluoksnis, indelio grietinės ir lazdyno riešutų kremo sluoksnis, vėlgi – bananų sluoksnis.

Ant bananų neuždėjus dar vieno sluoksnio, šie pajuoduos. Tad pabaigai paskirstome dar vieną „porciją“ trupintų meduolių.“

Reikalų nepagadintų kriaušė ir obuolys

Pasak profesionalios technologės, šaldytuve sustingusį, iš kepimo formos išimtą pyragą papuošti galima ir cukraus pudra ar šokoladu.

Puikiai dera džiovinti vaisiai, riešutai.

„Jeigu pyrago ar torto kraštai nelygūs, visada yra būdas juos išgelbėti – apipurkšti plakta grietinėle“, – kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“ gudrybėmis dalijasi T.Grabys.

Ant bananų neuždėjus dar vieno sluoksnio, šie pajuoduos.

Videožurnalistui pasiteiravus, ar meduolinio pyrago gamyboje galima atrasti alternatyvių vaisių bananų kekei, V.Dubinskienė pasiūlo keletą variantų.

„Būčiau linkusi dėti saldžius produktus. Galbūt bandyti persimoną, kriaušes, gaivumui – obuolį arba vieną sluoksnį konservuotų persikų įdėti.

Vengčiau kivių, ananasų, nes jie savo rūgštele trukdys stingimą. Pagal originalų mamos receptą geriausia šiam pyragui-favoritui, kas be ko, bananai“, – pastebi technologė V.Dubinskienė.

Kaip Viktorijai Dubinskienei ir Tadui Grabiui sekėsi susidoroti su pyrago-favorito gamyba, žiūrėkite naujausiame kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizode:

VIDEO: „Druska ir pipirai“: paprastas, bet ne prastas meduolių ir bananų pyragas – gabalėlis palaimos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis