Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, iš daržovių pagaminti makaronai ne tik turi daug vertingų medžiagų, bet ir tinka gliuteno netoleruojantiems žmonėms. Juos galima pasigaminti iš saldžiųjų bulvių, morkų, agurkų, burokėlių ar cukinijų, todėl tai puikus patiekalas, kurį ruošdami savo namuose, žmonės gali išbandyti įvairius vasaros sezono produktus.
„Daržovių makaronai gali tapti puikus pasirinkimas norintiems pavalgyti ne tik sočiai, bet ir sveikai. Šio patiekalo paruošimas itin paprastas, todėl jis gali pagelbėti nuolat skubantiems ir daug laiko maisto gaminimui neturintiems gurmanams – tiek visavalgiams, tiek vegetarams ir veganams. O tie kulinarai, kurie virtuvėje mėgsta šiek tiek daugiau paeksperimentuoti, daržovių makaronus gali maišyti su įprastais“, – sako B.Baratinskaitė.
Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem daržovių makaronų receptais. Jie tiks sveika mityba besirūpinantiems bei naujų idėjų ieškantiems žmonėms.
Morkų makaronai
Ingredientai:
- 3 didelės morkos;
- 1 svogūnas;
- 4 skiltelės česnako;
- 1,5 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- puodelis šviežių arba šaldytų žirnelių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia mažais gabaliukais supjaustykite svogūną ir česnaką.
2. Imkite keptuvę ir pašlakstę ją alyvuogių aliejumi, paskui suberkite svogūną, česnaką ir juos šiek tiek pakepkite ant vidutinės ugnies.
3. Morkas nuskuskite ir nupjaukite galus. Tada skustuku pjaustykite morkas labai plonomis ir ilgomis juostelėmis. Kai tai padarysite, suberkite morkas į keptuvę su svogūnu bei česnaku. Viską kepkite apie 10 min., arba kol suminkštės morkos. Tada berkite žirnelius ir dar šiek tiek pakepkite. Viską pagardinkite druska bei pipirais.
Saldžiųjų bulvių makaronai
Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio nuluptos saldžiosios bulvės;
- 4 česnako skiltelės;
- 3 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. maltų aitriųjų pipirų;
- 125 ml daržovių arba vištienos sultinio;
- žiupsnelis pipirų;
- sezamo sėklų;
- smulkintos kalendros.
Gaminimas:
1. Bulves nulupkite ir supjaustykite smulkiomis juostelėmis.
2. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto ir šalia suberkite bulvių juosteles. Maišydami jas pakepkite apie 5 min., kol šios suminkštės. Tai padarę suberkite jas į dubenį.
3. Tuomet imkite likusius 2 šaukštus sviesto ir ištirpinkite juos toje pačioje keptuvėje, vėliau berkite česnaką ir pagardinkite maltomis aitriosiomis paprikomis. Viską gerai išmaišykite ir kepkite apie 2 min. Tada supilkite sultinį ir dar 2 min. pakepkite, kad padažas sutirštėtų.
4. Į šią masę berkite iškeptus saldžiųjų bulvių makaronus, gerai viską sumaišykite ir pakepkite 2–3 min. Berkite sezamo sėklas, smulkintą kalendrą ir viską pagardinkite juodaisiais pipirais.
Tokius daržovių „makaronus“ galima patiekti ir šalia kiaušinių, mėsos ar kitų įprastų patiekalų, tuo metu liesesnius patiekalus mėgstantys žmonės juos gali valgyti tiesiog vienus.