Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėtas bananų žievių panaudojimas virtuvėje: išbandžiusieji negalėjo patikėti

Kiekvieną kartą, kai nulupate bananą ir išmetate jo odelę, išmetate skanų ir maistingą užkandį. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad bananų žieveles nuplikinus, išdžiovinus ir sumalus į miltus, iš jų galima iškepti kepinius, kurių skonis toks pat geras, jei ne geresnis nei kvietinių produktų, rašo „Science Alert“.
Bananų žievelių miltai
Bananų žievelių miltai / Pexels nuotr.

Jei nesate atsidavęs veganiškos virtuvės tinklaraščių skaitytojas, tikriausiai niekada nesvarstėte galimybės gaminti maistą iš banano žievės. Tačiau mokslininkai įrodė, kad tai ne tik visiškai saugu, bet ir naudinga.

Išbandžius eksperimento metu pagamintų produktų skonį, vartotojai teigė, kad jų tokio maisto skonis jiems patiko lygiai taip pat, kaip ir cukrinių sausainių, pagamintų iš įprastų ingredientų, pvz., kvietinių miltų.

Be to, naudodami banano žievės miltus jūs gausite gausybę mineralų ir maistinių medžiagų, padedančių kovoti su vėžiu. Ištyrus paaiškėjo, kad cukriniai sausainiai, kurių sudėtyje buvo ir bananų žievių, turėjo daug daugiau skaidulinių medžiagų, magnio, kalio ir antioksidacinių junginių.

Kita vertus, pridėjus per daug bananų žievelių miltų, sausainiai buvo praradę „prekinę išvaizdą“ – atrodė šiek tiek rudi ir kieti, galbūt dėl papildomų skaidulų. Tačiau, kai buvo gaminamos sausainių partijos su miltais, kurių sudėtyje buvo 7,5 proc. bananų žievelių, sausainių tekstūra tapo daug patrauklesnė.

Be to, šie gaminiai gerai išsilaikė tris mėnesius kambario temperatūroje.

Nors tyrime buvo nagrinėjamos tik bananų žievelių dėjimo į kepamus sausainius pasekmės, rezultatai rodo, kad bananų žievelių miltus galima naudoti ir duonai, pyragams bei makaronams gaminti.

Išmetamos bananų dalies naudingumas tyrinėjamas seniai

Ar tikrai bananų žievę galima panaudoti kaip sudėtinį ingredientą gaminant įvairius maisto patiekalus, tiriama jau ne vienierius metus. Dar 2016 m. atliktas tyrimas parodė, kad iki 10 proc. kvietinių miltų pakeitus bananų žievelių miltais galima praturtinti kepamą duoną didesniu baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekiu.

Nemėgstate kepti? Britų TV žvaigždė, virtuvės šefė Nigella Lawson bananų žieveles naudoja kariui, o veganų tinklaraštininkai neseniai išpopuliarino bananų žievelių šoninės idėją. Taigi, variantų improvizacijoms yra įvairiausių!

Mokslininkai teigia, kad valgyti banano žievelę ne tik sveika, bet ir gali padėti sumažinti maisto atliekų kiekį. Maždaug 40 proc. banano svorio sudaro jo žievelė, o dažniausiai ši maistingųjų medžiagų turinti žievelė tiesiog išmetama.

Žinoma, vartoti reikėtų ne žalias, bet tinkamai paruoštas bananų žieves.

Beje, kaip rašo „Science Alert“, tas pats pasakytina ir apie kitų vaisių žieveles, pavyzdžiui, mango žievelę, kuri, kaip nustatyta, taip pat padidina pyrago antioksidacines savybes ir pagerina jo skonį.

Taigi, kai kitą kartą lupsite bananą dėl viduje esančio vaisiaus, apsvarstykite galimybę pasilikti odelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas