Ingredientai:
- 210 g virtų ar orkaitėje keptų (su lupena keptų ir nuluptų) bulvių;
- 350 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. sausų mielių;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 100 ml alyvuogių aliejaus;
- 0,5 arbat. šaukšt. smulkios druskos (tešlai);
- stambios druskos arba, idealu, druskos dribsnių (viršui);
- 1–2 nevirtos bulvės, supjaustytos 2–3 mm storio riekelėmis (viršui);
- 2 arbat. šaukšt. nuskabytų čiobrelių lapelių;
- 2 arbat. šaukšt. nuskabytų rozmarinų lapelių;
- 2 nedidelės česnako skiltelės, labai plonai supjaustytos;
- 0,5 arbat. šaukšt. juodagrūdės (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Virtas ar keptas ir nuluptas bulves kruopščiai sutrinkite dideliame dubenyje, kol neliks gumuliukų, įpilkite 130 ml vandens, 3 šaukštus aliejaus, suberkite cukrų, druską ir mieles, gerai išmaišykite ir palikite 10 min. – tegul mielės ištirpsta.
2. Į mišinį suberkite miltus ir pradėkite minkyti – neišsigąskite, jei pradžioje tešla atrodys labai sausa – kantriai minkykite ir ji suminkštės, taps elastinga, šilkinė, jei darysis lipni, rankas pavilgykite aliejumi. Minkymui skirkite bent 5–7 min.
3. Kai tešla bus išminkyta, suformuokite rutulį, patepkite aliejumi, pridenkite maistine plėvele ir palikite pakilti 40–60 min. – kol tūris padidės apie 50 proc.
4. 30 cm x 40 cm dydžio skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite alyvuogių aliejumi. Pakilusią tešlą dėkite į skardą ir rankomis ištampykite, kad dengtų visą dugną. Pridenkite maistine plėvele ir vėl palikite šiltoje vietoje apie 30 min., kad pakiltų.
5. Nedideliame dubenyje sumaišykite bulvių riekeles, žoleles, likusį aliejų, česnaką. Šį mišinį tolygiai paskirstykite ant skardoje pakilusios tešlos švelniai įspausdami. Ir vėl atidėkite dar 20–30 min., kad pakiltų.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C temperatūros. Pabarstykite focaccia druska ir juodagrūdės sėklomis ir dėkite kepti.
7. Kepkite apie 20 min., kol taps auksiškai rusvos spalvos. Išimkite kepinį iš skardos, nuimkite nuo apačios popierių ir padėkite pravėsti 10–15 min. O tada belieka mėgautis!