Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėtas patiekalas: specialiai Adventui sukurtas lašišos kebabas

Likus mažiau nei mėnesiui iki Kalėdų prasidėjęs Adventas reiškia ramybės ir susikaupimo laiką. Tradiciškai šis laikotarpis atsispindėdavo ir mityboje, nes žmonės pasninkaudavo, atsisakydavo mėsiškų ir pieniškų valgių, kurie būdavo pakeičiami augaliniu maistu, žuvimi. Net šiais laikais galima nenutolti nuo tradicijų, tik pažiūrėti į jas šiuolaikiškai, pavyzdžiui, išbandant gardų kebabą su lašiša.
Suktinukas su lašiša
Suktinukas su lašiša / Vida Press nuotr.

Kebabas kulinarijos pasaulyje dažniausiai siejamas su islamiškais kraštais, tačiau jo variacijos yra paplitusios ir Indijoje, Vakarų Afrikoje ar net Balkanų kraštuose.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, kebabai vadinami kultūriniu bei socialiniu fenomenu. Šis maistas tapo kone populiariausiu greituoju užkandžiu, kurį dažniausiai renkasi jaunimas. Tačiau jiems įprastos Advento tradicijos neretai atrodo svetimos, per daug archajiškos. Todėl vadovaujantis kiek kitokiu receptu namuose paruošti kebabai galėtų būti patrauklus būdas priartinti šio laikotarpio papročius prie jaunų žmonių.

Naudojant tinkamus ingredientus, kebabas galėtų tapti puikiu mitybos paįvairinimu iki Kalėdų.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė kebabų pasirinkimą Adventui grindžia ir kulinariniais argumentais. Anot jos, šis patiekalas yra greitai paruošiamas ir sotus, o naudojant tinkamus ingredientus, galėtų tapti puikiu mitybos paįvairinimu iki Kalėdų.

„Tradiciškai kebabą sudaro keturios pagrindinės dalys. Tai pita arba lavašas, mėsa, daržovės ir padažas. Nors kebabą įprasta įsukti į miltinį „rūbą“, o miltų per adventą valgyti nerekomenduojama, jį šiuo laikotarpiu galima rinktis pagamintą, pavyzdžiui, iš speltos bei avižinių dribsnių. Tuo metu mėsą verta keisti žuvimi – tam tobulai tinka lašiša. Kebabuose esančios daržovės – naudingos sveikatai. Be to, patiekalui suteikia lengvo traškumo. Padažas taip pat bus vertingas, jei jį gaminsime iš natūralaus jogurto su žolelėmis ir druska“, – siūlo maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Lašiša
Vida Press nuotr./Lašiša

Netradicinis lašišos kebabas

Ingredientai:

  • 700 g lašišos filė, supjaustytos gabalėliais;
  • 4 speltos miltų lavašo lakštai;
  • 150 g graikiško jogurto;
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 1 cukinija, supjaustyta griežinėliais;
  • nedidelis raudonasis svogūnas, supjaustytas ketvirčiais;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

marinatui:

  • 0,3 stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrinos sultys;
  • 3 česnako skiltelės, sutrintos;
  • 2 arbat. šaukšt. šviežio čiobrelio lapelių;
  • 2 arbat. šaukšt. raudonėlio;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltos kalendros.

Gaminimas:

1. Mažame dubenyje sumaišykite visus marinavimo ingredientus. Tuomet į kitą didesnį indą sudėkite lašišą, cukiniją, svogūną, įberkite druskos ir pipirų, supilkite marinatą, leiskite 15–20 minučių jame viskam pabūti.

2. Žuvį ir daržoves sudėkite į grilio keptuvę, įpilkite lašelį alyvuogių aliejaus, kepkite apie 10 min., arba kol iškeps žuvis.

3. Atskirame indelyje sumaišykite graikišką jogurtą, trintą česnaką, druską ir pipirus. Šiuo padažu ištepkite lavašų lakštus, sudėkite ant jų daržoves ir gražiai sulankstykite. Sudėkite kebabus į kepimo popieriumi patiestą skardą, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir pakepkite 5 min. Štai ir viskas – skanaus!

Patarimas: šis lašišos kebabų receptas yra įkvėptas Viduržemio jūros virtuvės. Todėl jį galima skanauti ir su graikiškuoju tzatziki padažu. Pastarajam reikia vieno nedidelio agurko, rupios druskos, 2 skiltelių sutrintų česnakų, pusės šaukštelio balto vyno acto, šlakelio alyvuogių aliejaus, 200 ml natūralaus graikiško jogurto, žiupsnelio maltų baltųjų pipirų. Agurkus sutarkavus, įdėjus druskos, vėliau nusausinus, sudedame likusius ingredientus ir viską gerai išmaišome. Tobulas padažas dar tobulesniems kebabams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas