Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėtas puikus kepinys: neminkyta mielinė duona su špinatais

Duoną namuose kepa ne tiek jau mažai žmonių, bet kartais ir juos, ir tuos kurie nekepa, sustabdo proceso trukmė ir sudėtingumas. Pavyzdžiui, kiek ir kaip tą duoną minkyti, kad viskas pavyktų? Šįsyk kviečiame išsikepti duonos, kurios minkyti nereikia. Ji dar ypatinga ir savo žalsva spalva, kurią suteiks špinatai. Neišsigąskite ir išbandykite!
Neminkyta duona
Neminkyta duona / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 100 g šviežių arba šaldytų špinatų (jei naudosite šviežius, nuplikykite verdančiu vandeniu, perpilkite šaltu, o tuomet kiek pasmulkinkite);
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 350 ml šilto vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. sausų mielių;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 500 g kvietinių miltų.

Gaminimas:

1. Į nedidelį dubenėlį sudėkite špintus, supilkite alyvuogių aliejų ir įmerkiamu elektriniu trintuvu (blenderiu) sumalkite iki tirštos masės. Šiam darbui galite naudoti ir elektrinį trintuvą, kuris turi nediduką indą su S formos peiliuku.

2. Perdėkite špinatų masę į didelį dubenį, supilkite ten vandenį, suberkite mieles, cukrų ir trumpai paplakite, kad viskas susimaišytų. Atidėkite į šalį 10-15 min., kad mišinys pasidengtų burbuliukais.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir druską, o tada berkite į suputojusį skystąjį mišinį. Gausite tirštą, lipnią, ne itin patogią minkyti rankomis masę, tad ją kruopščiai išmaišykite dideliu šaukštu.

4. Pridenkite gautą tešlą dangčiu ar didele plokščia lėkšte ir dėkite į nuošalią, nešaltą vietą, kad pakiltų – tam gali prireikti 1,5-2 val. Pakilusią tešlą su visu tuo pačiu uždengtu dubeniu dėkite nakčiai į šaldytuvą.

5. Kitą dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant švelniai miltuoto paviršiaus perminkykite, ji bus minkšta, tačiau ne tokia lipni, kaip išvakarėse. Kiek pavyksta, suformuokite iš tešlos ant lakšto kepimo popieriaus rutulį – jis gali būti gana išsitaršęs ir nedailus, nieko tokio! Vėl palikite ramybėje pridengę rankšluostėliu.

6. Kol būsima duona darsyk kyla, įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Kai įkais, dėkite į orkaitę didelį ketaus ar troškinimo puodą su dangčiu. Kai įkais ir puoda – po 15-20 min. – atsargiai atidarykite orkaitę, pradenkite puodą ir su visu kepimo popieriaus lakštu nuleiskite į jį suformuotą duoną. Uždenkite puodą, uždarykite orkaitę ir kepkite 25 min. Tuomet atidarykite orkaitę, greitai nudenkite puodą ir vėl palikite kepti duoną jau atvirame inde apie 20-25 min.

7. Vos iš orkaitės ištrauktą duoną patepkite ar papukškite vandeniu, o tada leiskite jai visiškai atvėsti ant grotelių. Kol ji karšta, jokiu būdu nepjaukite – kurį laiką ištraukus iš orkaitės duona viduje vis dar kepa.

Vida Press nuotr./Neminkyta duona
Vida Press nuotr./Neminkyta duona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas