Ingredientai:
- 800 g smidrų (panašaus storio, geriau plonesnių);
- 400 ml vandens;
- 80 ml kokybiško obuolių arba baltojo vyno acto;
- 1 valg. šaukšt. druskos;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 4 skiltelės česnako, nuluptos;
- 1 arbat. šaukšt. geltonųjų garstyčių grūdelių;
- kelios šakelės šviežių krapų;
- keli serbentų arba vynuogių lapeliai (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Užkaiskite platų puodą su vandeniu. Šalia viryklės pasiruoškite nemažą dubenį su itin šaltu vandeniu (galite įmesti keletą ledukų). Pasiruoškite porą siauresnių, aukštų stiklainių, kuriuose smidrai tilptų statmeni.
2. Nupjaustykite sumedėjusius smidrų kotelius. Vandeniui puode užvirus, dėkite po kelis stiebelius, pavirkite vos 15 sekundžių, o tada kiaurasamčiu ar žnyplėmis išgriebkite ir iškart nardinkite į šalto vandens dubenį. Taip apvirkite ir iškart atvėsinkite visus smidrus. Tuomet juos išgriebkite iš vandens ir dėkite į plačią lėkštę, kad apdžiūtų.
3. Prikaistuvyje paruoškite marinatą: pilkite vandenį, actą, berkite cukrų ir druską, užvirkite ant vidutinės kaitros bei pakaitinkite, kol cukrus ir druska ištirps. Nukaiskite ir leiskite vėsti.
4. Į stiklainius berkite po lygiai garstyčių sėklų, dėkite po porą česnako skiltelių, taip pat krapų šakeles ir, jei naudojate, serbentų arba vynuogių lapelius. Tuomet statmenai sudėkite smidrus – maždaug po lygiai į abu stiklainius ir užpilkite marinatu bei užsukite. Kai stiklainiai visiškai atvės, statykite juos į šaldytuvą ir palaikykite apie savaitę – tada jau verta ragauti.