Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai

Ar jūs pamenate darbų pamokas mokykloje? Dabar jos tikriausiai vadintųsi „technologijų“. Be to, net neįsivaizduoju, ar šiuolaikinėse mokyklose technologijos bent kiek panašios į tuos dalykus, kurių mes mokėmės per darbų pamokas.
Nida Degutienė ir jos kepti rageliai
Nida Degutienė ir jos kepti rageliai / Nidos Degutienės nuotr.

Visų pirma, ta savaitės diena, kurios pamokų sąraše būdavo „darbai darbai“ (nes tai būdavo dvi pamokos iš eilės), iškart buvo laikoma lengviausia savaitės diena. Niekas rimtai nežiūrėjo į tą discipliną, tai buvo labiau poilsis nuo matematikų, informatikų ir fizikų...

Darbų pamokos bent man visuomet asocijavosi su maisto gaminimu ir to momento aš labiausiai laukdavau. Tiesa, kaip toms pelenėms, mums reikėdavo ne vieną porą klumpių sunešioti (prieš tai mes ir megzdavom, ir siūdavom, ir klijuodavom, ir dažydavom, ir net elektros lemputes mokėmės pakeisti), kol mus pagaliau įleisdavo į specialų (nuolat užrakintą) kambariuką klasės gale, kuriame stovėjo gremėzdiška virtuvinė įranga ir keli darbastaliai. Ta įranga, iš šių dienų perspektyvos žiūrint, buvo nusenę pramoninės elektrinės viryklės su kas antru veikiančiu kaitinimo disku, ir ten nuolat kažkas gesdavo, kimšdavosi, neįsijungdavo... Žinoma, mums nė artyn neleisdavo prieiti prie tų viryklių, juolab pačioms jų įjungti, ir saugodavo mokytoja neišpasakytai, kad neprisiliestumėm netyčia susistumdę, nesusižalotumėm.

Per tą dvigubą pamoką nedaug ką virtuvėje buvo galima nuveikti. Šitiek merginų vienoj vietoj, tad pirmas 15 minučių būdavo neišpasakytas klegesys... Kiek pamenu, gamindavome dažniausiai saldumynus. Pasiskirstydavom komandom, susikonspektuodavom receptus, susitardavom, kas ką atsineš iš namų – miltus, kiaušinius, sviestą... Ir spirgėdavom jau nuo ryto, tos darbų pamokos laukdami, kada galėsim kepti, kvepinti visą mokyklą sausainių ar pyragų aromatu.

Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai
Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai

Vienas kepinių, kurį per tas darbų pamokas kepdavom (ir kurį vėliau atkartodavom namuose), buvo štai tokie rageliai. Tešlą, jei gerai pamenu, minkydavom su varške, o įdarui naudodavom džemus arba iki putų suplaktus kiaušinių baltymus. Didžiausias iššūkis būdavo, aišku, iškočioti tešlą. Nė viena nebuvom ekspertės, o ir dabastaliai buvo pernelyg aukšti. Visos norėdavom pamėginti, kam sekėsi geriau, kam blogiau, bet labai rūpėjo, kad sausainiai išeitų lygūs it liniuote pamatuoti… Todėl iškočioję tešlą griebdavom lėkštę, apipjaudavom aplink lygutėliu apskritimu, o tada jau tepdavom įdarą, pjaustydavom ir raitydavom ragelius…

Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai
Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai

Visai smagiai ir šiomis dienomis „pakeliavau“ po vaikystę, gamindama štai šiuos paprastus ir niekada iš mados neišeinančius sausainius! Tiesa, į tešlą maišiau ne varškės, bet šaltutėlio kreminio sūrio, o įdarui naudojau džemą. Dar skaniau paskrudintais graikiniais riešutais ir ruduoju cukrumi su cinamonu. Kepant cukrus išsilydė, kai kur išbėgo ir karamelizavosi, o tai buvo patys skaniausi deginto cukraus gabalėliai!

Ingredientai:

rageliams:

  • 160 g miltų;
  • ⅛ šaukštelio druskos;
  • ¼ šaukštelio kepimo miltelių;
  • 125 g sviesto (labai šalto, supjaustyto gabalėliais);
  • 125 g kreminio sūrio (naudojau „Philadelphia“), labai šalto;
  • ½ šaukštelio vanilės pastos.

įdarui:

  • 40 g graikinių riešutų (paskrudinkit juos iki 180 laisnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 5 min.), susmulkintų;
  • 80 g rudojo cukraus;
  • ½ šaukštelio cinamono;
  • 150 g abrikosų džemo;
  • 1 šaukštelis citrinų sulčių.

prieš kepant:

  • 1 kiaušinis (suplaktas);
  • rudojo cukraus (kuo stambesnio).
Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai
Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai

Gaminimas:

1. Į virtuvinio kombaino (smulkintuvo) indą suberkite birius produktus – miltus, druską, kepimo miltelius, išsukite. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir pulsuojančiais judesiais sukapokite, kad virstų riebiais trupiniais. Sudėkite kreminį sūrį, vanilę ir dar pasukite, kol tešla susijungs į visumą (neperminkykite!).

2. Padalinkite tešlą į dvi dalis, suformuokite du plokščius diskus, įvyniokite kiekvieną į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai (arba pernakt).

3. Pasiruoškite du įdarus: viename dubenėlyje sumaišykite smulkintus riešutus kartu su cukrumi ir cinamonu. Kitame dubenėlyje sumaišykite abrikosų džemą su citrinų sultimis. Atidėkite, kol prireiks.

4. Išimkite vieną tešlos diską iš šaldytuvo ir iškočiokite jį ant miltais pabarstyto darbastalio į maždaug 2 mm storio apskritimą (nieko tokio, jei jis nebus idealiai apskritas, visi nelygumai pasislėps formuojant ragelius). Visą paviršių ištepkite puse kiekio abrikosų džemo ir pabarstykite puse kiekio cukraus ir riešutų mišinio. Tada aštriu peiliu (arba picos peiliu) supjaustykite visą apskritimą į 12 dalių.

5. Kiekvieną dalį suvyniokite į ragelį, pradėdami nuo plačiojo krašto ir sukdami link smaigalio. Ragelius dėkite į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Pakartokite tą patį su antru tešlos disku ir likusiais įdarais.

6. Skardą su rageliais įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laispnių temperatūros.

8. Išimkite ragelius iš šaldytuvo. Kiekvieną ragelį patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite trupučiu rudojo cukraus. Kepkite apie 20–22 minutes, t. y. kol gražiai apskrus.

Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai
Nidos Degutienės nuotr. /Abrikosų džemu įdaryti senoviški rageliai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?