„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: apverstas karamelizuotų obuolių pyragas

Aš jau net neskaičiuoju, kiek kartų kėsinausi kepti apverstą obuolių pyragą (garsųjį „tarte tatin“)... Prisiklausiusi bičiulių, gana patyrusių kepėjų nuotykių apie patirtą fiasko mėginant išversti pyragą iš kepimo formos, svečiams nekantriai laukiant deserto, kažkaip nedrąsu buvo pirmą bandymą daryti pasikvietus ką nors vakarienės. Nors prisipažinsiu, beveik visi mano „pirmieji kartai“ paprastai būna skirti svečiams. Nepagalvokit nieko blogo, tikrai „ant bičiulių“ receptų „neišbandau“, paprastai. Kokio rezultato tikėtis, žinau jau perskaičiusi dar nebandyto recepto sudedamąsias dalis.
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Bet šiandien visgi išaušo TA diena! Viena vertus, rūsyje stovi dėžė antaninių obuolių, kuriuos pats laikas sunaudoti pyragui. Kita vertus, pagaliau suradau man tinkamą receptą su nuostabia tešlos konsistencija ir skoniais!

Cukraus kiekį tešloje aš sumažinau beveik pusiau ir man saldumo pakako tiek, kiek jo ir tikėjausi. Ir būtinai rekomenduoju patiekti šį pyragą dar šiltą (kitą dieną galite jį trumpai pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje) ir būtinai su plakta grietinėle... Karališkas desertas, pamatysit!

Nidos Degutienės nuotr. /Apverstas kramelizuotų obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Apverstas kramelizuotų obuolių pyragas

Ingredientai:

karamelizuotiems obuoliams:

  • 75 g sviesto;
  • 125 g rudojo cukraus (šviesaus muscovado);
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • 2–3 obuoliai, supjaustyti plonomis riekelėmis, nelupti.

tešlai:

  • 200 g miltų;
  • ½ arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • ½ arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • 125 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros);
  • 180 g rudojo cukraus (aš dėjau 100 g, man visiškai pakako!);
  • 2 kiaušiniai (kambario temperatūros);
  • 150 ml graikiško jogurto (kambario temperatūros).

patiekimui:

  • plaktos grietinėlės.

Gaminimas:

1. Į nedidelį puodą storesniu dugnu sudėkite sviestą ir jį ištirpinkite. Suberkite cukrų ir druską ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps, masė karamelizuosis (užtruksite apie 4–5 min., tik atsargiai, neprisvilinkite). Nepergyvenkite, jei masė nebus vienalytė, riebalai atrodys atsiskyrę, viskas kepant susitvarkys.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 175°C temperatūros. Apvalią kepimo formą nuimamais kraštais (23 cm diametro) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik apačią). Į paruoštą kepimo formą supilkite karamelę.

3. Ant karamelės išdėliokite obuolius, kad jie visiškai uždengtų visą pagrindą.

4. Tešlai skirtus birius produktus sumaišykite tarpusavyje (miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną ir druską). Elektrinio maišytuvo inde (arba dubenyje) plakite sviestą kartu su cukrumi, kol masė taps puri ir balta. Tada po vieną muškite kiaušinius, kaskart kiekvieną kiaušinį gerai įplakant į tešlą. Pabaigoje dalimis pakaitomis sudėkite miltų mišinį ir jogurtą (dėkite trečdalį miltų, tada pusę jogurto, dar trečdalį miltų, likusį jogurtą, ir pabaikite su miltais), viską švelniai maišant, kol masė taps vienalytė. Šią tešlą sudėkite ant išdėliotų obuolių skiltelių.

Nidos Degutienės nuotr. /Ant obuolių turi būti sukrečiama tešla
Nidos Degutienės nuotr. /Ant obuolių turi būti sukrečiama tešla

5. Kepkite pyragą orkaitės viduryje, o apatinėje orkaitės dalyje, po pyragu padėkite skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, ant kurios greičiausiai bekepant lašės karamelė. Kepkite apie 40–45 min., jei po pusvalandžio matysite, kad viršus pernelyg ruduoja, uždenkite gabalėliu aliuminio folijos, kol baigs kepti.

6. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir padėkite kepimo formą ant grotelių pravėsti 5 minutes. Tada peiliu apipjaukite šonus. Ant skardos viršaus uždėkite didelę lėkštę ar torto stovą, ir atsargiai (nes forma vis dar bus karšta!) apverskite pyragą aukštyn kojomis. Atsekite formos kraštus, nuimkite apačioje buvusį popierių.

7. Patiekite pyragą šiltą, su plakta grietinėle.

Nidos Degutienės nuotr. /Apverstas kramelizuotų obuolių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Apverstas kramelizuotų obuolių pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“