„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: avinžirnių karis

Sveikos gyvensenos gidai pataria bent vieną dieną per savaitę skirti vegetariškiems patiekalams. Amerikoje ir Didžiojoje Britanijoje labai paplitęs „nemėsiškų pirmadienių“ reiškinys, mat po audringų savaitgalių organizmui pravartu „duoti poilsį“. Tokiomis bemėsėmis dienomis dažniausiai gaminu ką nors su ankštinėmis daržovėmis, mat jose esanti baltymų gausa tinka ir aktyviai sportuojantiems žmonėms, ir augantiems organizmams.
Nida Degutienė ir jos ruoštas avinžirnių karis
Nida Degutienė ir jos ruoštas avinžirnių karis / Nidos Degutienės nuotr.

Būdami viena seniausių ankštinių kultūrų Žemėje, avinžirniai sudaro didžiąją dalį Artimųjų Rytų, Indijos maisto raciono. Tiesa, avinžirniai turi vieną minusą – juos reikia išties ilgai virti. Todėl pravartu juos užpilti šaltu vandeniu ir palikti pernakt išbrinkti. Tokius išbrinkusius avinžirnius aš paprastai užšaldau, kad visuomet po ranka jų turėčiau, ir ilgai neužtrukčiau gamindama mėgstamus maistingus patiekalus.

Avinžirnių karis

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 stiklinė sausų avinžirnių* (arba 2 indeliai konservuotų);
  • 1 šaukštas augalinio aliejaus (kokosų arba kitokio);
  • 1 svogūnas, supjaustytas gabaliukais;
  • 1 šaukštas tarkuotos imbiero šaknies;
  • 1/2 šaukšto sutarkuoto česnako;
  • 1 šaukštelis cukraus;
  • 2 kardamono pumpurai (išimtos sėklytės);
  • 2 šaukšteliai geltonojo kario;
  • 1 šaukštelis kumino;
  • 1 šaukštelis saldžiosios paprikos;
  • 1 šaukštelis (arba pagal skonį) aitriosios paprikos;
  • 1 indelis konservuotų pomidorų savo sultyse;
  • 1/2 stiklinės pomidorų pastos;
  • druskos;
  • 150 ml kokosų pieno (+ patiekimui);
  • šviežių kalendrų patiekimui.
Nidos Degutienės nuotr./Avinžirnių karis
Nidos Degutienės nuotr.

Gaminimas:

1. Išmirkytus avinžirnius virkite pasūdytame vandenyje apie 1–1,5 val, arba kol jie taps minkšti. Neišpilkite vandens, kuriame avinžirniai virė.

2. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus. Įberkite šaukštelį druskos, suberkite tarkuotus imbierus ir česnakus ir toliau kepinkite maišydami apie 2 min., kol viskas gražiai apskrus. Tada suberkite visus prieskonius ir toliau pakepinkite maišydami minutę kitą. Jei ima svilti ir sausėti, įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame virė avinžirniai.

3. Suverskite į puodą pomidorus kartu su sultimis, taip pat pomidorų pastą, ir maišydami troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 min. Sudėkite avinžirnius ir įpilkite pusę stiklinės skysčio, kuriame jie virė (jei naudojate konservuotus – sudėkite į puodą konservuotus avinžirnius kartu su jų skysčiu ir papildomai įpilkite pusę stiklinės verdančio vandens), troškinkite ant vidutinės ugnies apie 20 min, ne visai sandariai uždengę puodą.

4. Supilkite kokosų pieną, gerai išmaišykite ir troškinkite karį ant nedidelės ugnies dar 10–15 min.

5. Patiekite su virtais ryžiais, kapotomis kalendromis ir trupučiu kokosų pieno.

Pastaba:
*Išmirkius turėtumėte gauti apie 2 stiklines avinžirnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs