Pastaruoju metu kviečių produktų atsisakymas tapo savotiška mada (kai kam, deja – neišvengiamybė). Neseniai viešėdama Niujorke parduotuvėse negalėjau nepastebėti gausos ryškių pakuočių ir etikečių, užtikrinančių, jog užkandis, kurį tuoj pat įsigysiu, yra sveikas, nes jame nėra glitimo. Patys virtuvės madų besilaikantys amerikiečiai tikina, kad šiais laikais didžiausias priešas, su kuriuo privaloma kovoti virtuvėje – tai kviečiai. Net neabejoju, kad ši „kitokios“ mitybos banga ateina ir Lietuvos link.
Nesu nė vienos dietos šalininkė, tačiau visuomet, jei tik įmanoma, renkuosi sveikesnį, natūralesnį ir kuo įvairesnį maistą. Ir jei tik yra galimybė paeksperimentuoti su dar nemėgintais produktais, paprastai tokios progos nepraleidžiu. Tad jei ir jūs iki šiol blynus kepėte tik iš miltų, kiaušinių ir pieno ar vandens mišinio, pamėginkite visiškai kitokią jų sudėtį. Sudėtį, kurioje miltų nėra nė grūdelio. Užgavėnių antradienis tokiems pabandymams – pati geriausia proga.
Avižinių dribsnių ir bananų blynai (2 porc.)
Ingredientai:
- 1,5 stiklinės avižinių dribsnių (tiks smulkesni);
- 1/2 stiklinės pieno (gali prireikti daugiau);
- 2 kiaušiniai;
- 1 prinokęs minkštas bananas;
- žiupsnelis druskos;
- 1 šaukštelis cukraus arba klevų sirupo;
- aliejaus kepimui.
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius kuo smulkiau susmulkinkite elektriniu smulkintuvu (nesijaudinkite, jei liks nesusmulkintų gabalėlių) ir užpylę pienu (arba vandeniu) palikite, kad išbrinktų apie valandą.
2. Dubenyje suplakite kiaušinius ir įmaišykite šakute sutrintą bananą. Įberkite druskos, cukraus (arba klevų sirupo), supilkite išbrinkusius dribsnius ir viską išmaišykite. Jei tešla per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pieno arba vandens.
3. Šaukštu formuokite nedidelius blynelius ir kepkite didelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje.
4. Patiekite pabarstę ruduoju cukrumi arba pašlakstę klevų sirupu, arba su mėgstamų uogų džemu.